- Με ένα ακόμη τέλος πρόκειται να επιφορτιστούν από εδώ και πέρα οι Καρδιτσιώτες. Ο λόγος για το τέλος για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων ο καθορισμός του οποίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας.
- Το τέλος θα είναι 0,40 λ. το δίμηνο και θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ.
- Το ετήσιο κόστος σε κάθε λογαριασμό θα φτάνει τα 2,40 Ευρώ για την πόλη της Καρδίτσας και το 1,20 Ευρώ για τις δημοτικές ενότητες του πρώην καποδιστριακού δήμου.
- Τα χρήματα αυτά θα αποδίδονται σε ειδικό λογαριασμό με στόχο τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων που παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη έξαρση.
Στην εισήγησή του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Σωτήρης Αντωνίου ανέφερε τα ακόλουθα :
«Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι τα αδέσποτα ζώα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Στους δήμους που δεν έχουν ληφθεί μέτρα όπως στον δικό μας, η κατάσταση με τα αδέσποτα παίρνει κάθε μέρα και μεγαλύτερες διαστάσεις και το θέμα γίνεται πολύπλοκο, καθώς κυκλοφορούν μόνα τους ή σε αγέλες στο κέντρο της πόλης, σε σχολεία, αθλητικά πάρκα, Νοσοκομείο, παντού.
Η διατροφή τους είναι ελλιπής και ασχολούνται μ’ αυτή μόνο κάποιοι συμπολίτες που δείχνουν ευαισθησία σ’ αυτά τα ζώα, τα οποία πάντα βρίσκονται εκτεθειμένα σε διάφορους κινδύνους για την υγεία τους. Αυτό βέβαια εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τόσο των άλλων ζώων όσο και των ανθρώπων λόγω μεταδοτικών ασθενειών. Αρκετά από τα ζώα, λόγω της εγκατάλειψής τους από τους ανθρώπους, είναι φοβισμένα και η συμπεριφορά τους είναι επιθετική.
Ως διοίκηση του δήμου είμαστε αποφασισμένοι, σε συνεργασία πάντα με το φιλοζωικό όμιλο και την πλειοψηφία των κτηνιάτρων της περιοχής μας, να βελτιώσουμε την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα και μακροπρόθεσμα να την επιλύσουμε με σειρά ενεργειών όπως:
1) Έγγραφη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με το φιλοζωικό όμιλο για την καλύτερη φροντίδα των ζώων.
2) Συμφωνία συνεργασίας με τα Κτηνιατρεία των κ.κ. α)Ηλία Διαμαντή – Ζωής Ζάρρα, β) Ηρώς Κατσιφού,γ) Αντώνη Λυμπέρη, δ) Παναγιώτη Μπουντούρη και ε) Χρήστου Παπαντώνη, για σειρά παροχής υπηρεσιών που απαιτούνται στα αδέσποτα και έχουν να κάνουν με την κλινική τους εξέταση, τη θεραπεία τυχόν τραυματισμένων ή ασθενών σκύλων, την αποπαρασίτωσή τους, τη χειρουργική στείρωση (αφαίρεση του γεννητικού συστήματος), τη σήμανση και καταγραφή τους, τη μετεγχειρητική νοσηλεία, την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον ή τη φιλοξενία τους και υιοθεσία από ιδιώτες. Αξίζει να σημειώσουμε πως όλοι τους δέχτηκαν αφενός ενιαία χαμηλή τιμή και αφετέρου τη φροντίδα ενός ζώου το μήνα δωρεάν, που κατεβάζει το κόστος παροχής των υπηρεσιών τους ακόμη περισσότερο.
3) Μετά από συζητήσεις και συνεργασία με το δήμο Λάρισας προτείναμε εγγράφως στην ΠΕΔ Θεσσαλίας τη διερεύνηση δημιουργίας καταφυγίου αδέσποτων ζώων σε επίπεδο Περιφέρειας.
4) Τη μέριμνα για την ενημέρωση µε οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο των ιδιοκτητών και κατόχων ζώων συντροφιάς για τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων συντροφιάς και στις απαιτήσεις του παρόντος νόμου για την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή των ζώων συντροφιάς.
5) Η ίδρυση καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα από πλευράς δήμου αποτελεί ανέφικτο στόχο. Στην πόλη μας λειτουργεί ένα καταφύγιο, με την ευθύνη και επίβλεψη του Φιλοζωικού ομίλου, ο οποίος έχει ανάγκη οικονομικής στήριξης για τη συντήρηση της εγκατάστασης, τις τροφές και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που χρειάζονται τα ζώα.
6) Την αξιοποίηση των περισσευμάτων τροφών από το στρατόπεδο και τα κέντρα διασκέδασης. Ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες συνεννοήσεις και ευελπιστούμε ότι θα αξιοποιηθεί σημαντικό τμήμα αυτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.4039/12,όπως τροποποιήθηκε από τον 4235/14 ”οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία µε τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων”.
Με την αριθμ.29731/5-12-2014 αίτηση του Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας περιγράφεται η δύσκολη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα, τα οποία περιφέρονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της πόλης μας, καθώς και η αδυναμία κάλυψης των οικονομικών δαπανών για τη φροντίδα τους.
Για την οικονομική υποστήριξη των δράσεων, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αφορούν στα αδέσποτα ζώα, ζητά τη θέσπιση ειδικού τέλους ύψους 0,50 έως 1,00 Ευρώ το δίμηνο, που θα εισπράττεται από τους λογαριασμούς που εκδίδει η ΔΕΥΑΚ.
Θεωρώντας πως το έργο μας για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος με τα αδέσποτα, είναι εξαιρετικά δύσκολο και ο φιλοζωικός όμιλος δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του εθελοντισμού δαπανώντας χρόνο, κόπο και χρήμα για μια δραστηριότητα που εντάσσεται στις αρμοδιότητες του δήμου, χωρίς τα απαιτούμενα, μέχρι τώρα, αντίστοιχα χρήματα, είναι εύλογη η θέσπιση ενός τέλους για τα αδέσποτα, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις οικονομικές δυσκολίες των δημοτών, θεωρούμε ότι το ειδικό τέλος πρέπει να θεσπιστεί σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα σαράντα (40) λεπτά το δίμηνο για την πόλη της Καρδίτσας και το τρίμηνο για τις δημοτικές ενότητες, θα εισπράττεται δε από τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ και θα αποδίδεται, εξ ολοκλήρου, μέσα από ειδικό λογαριασμό για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, εννοώντας μια σειρά ενεργειών και παροχή υπηρεσιών, όπως έχουν ήδη περιγραφεί.
Το ετήσιο κόστος σε κάθε λογαριασμό θα φτάνει τα 2,40 Ευρώ για την πόλη της Καρδίτσας και το 1,20 Ευρώ για τις δημοτικές ενότητες του πρώην καποδιστριακού δήμου».