Ερώτηση Τσιάρα για την αποκατάσταση των εργαζομένων μέσο STAGE


  Την επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζομένων στα προγράμματα «STAGE» ζήτησε με ερώτηση του προς το αρμόδια Υπουργεία, ο Βουλευτής του νομού και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, την οποία συνυπογράφει μαζί με άλλους τέσσερεις συναδέλφους του Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Με την ερώτηση τους οι κ.κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Νίκος Σταυρογιάννης, Αντώνης Καρπούζας και Θαλασσινός Θαλασσινός, ζητούν από τους Υπουργούς, Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας και Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης, να εξετάσουν την δυνατότητα μονιμοποίησης και επέκτασης της μοριοδότησης των εργαζομένων στα προγράμματα «STAGE», για όσους αποδεικνύεται πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ακόμα ζητείται να εξεταστεί περαιτέρω η δυνατότητα παροχής και στους απασχολούμενους στα προγράμματα STAGE όλων των ασφαλιστικών και ιατροφαρμακευτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με ασφάλιση ΙΚΑ.

Κατά την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Τσιαρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί μια νέα γενιά εργαζομένων, η γενιά των προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας “Stage“. Αποτελείται από νέους ηλικίας 20-30 ετών, μια γενιά γεμάτη όνειρα, δυναμισμό και πάθος. Όλα αυτά τα παιδιά ξεκίνησαν να εργάζονται σε αυτά τα προγράμματα για να μπορούν να προφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι νέοι άνθρωποι ανταποκρίνονται με εξαιρετική επάρκεια στα καθήκοντά τους και, εργαζόμενοι τις περισσότερες φορές  με το ίδιο ωράριο και τις ίδιες συνθήκες , προσφέρουν την ίδια δουλειά που προσφέρουν οι μόνιμοι υπάλληλοι, καλύπτοντας πολύ συχνά πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τις συνεχείς ανανεώσεις που κατά καιρούς έχει αποφασίσει η διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Το δικαίωμα τους για μόνιμη και με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα εργασία είναι αναφαίρετο και το ζήτημα της μονιμοποίησής τους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις,  είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να ενδιαφέρει όλους τους συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς. Το χρωστάμε στους νέους ανθρώπους που κάνουν όνειρα, που θέλουν να προσφέρουν. Νέους που θέλουν μία επαγγελματική αποκατάσταση για να μπορέσουν να βάλουν σε μία τάξη την ζωή τους, να βοηθήσουν την οικογένεια τους, να κάνουν οικογένεια σε μία Ελλάδα που γερνάει. Μία γενιά που όλοι υποστηρίζουν, πως αν τους αξιοποιήσουμε κατάλληλα θα πάει πολλά βήματα μπροστά.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ KOΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ.

ΘΕΜΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ STAGE.

Τα τελευταία δέκα χρόνια χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία μέσω των προγραμμάτων STAGE. Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα, πέραν των χαμηλών αμοιβών, που δεν τους διασφαλίζουν οικονομική αυτονομία, στερούνται ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ αβεβαιότητα υπάρχει και για την έκταση των παροχών ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης.

Με δεδομένο ότι πολλοί εξ αυτών εργάζονται ακόμη και 5 χρόνια με ανανεωνόμενες συμβάσεις, εκτελώντας κατά κανόνα πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες του δημοσίου και των ΟΤΑ όπου απασχολούνται, νιώθουν ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο κοινωνικό, καθώς αφορά σε χιλιάδες νέους ανθρώπους με γνώσεις και προσόντα, που αισθάνονται ότι βιώνουν μια ιδιότυπη εργασιακή ομηρία.

Μια πολιτεία που δαπανά πόρους για την επαγγελματική κατάρτιση ικανών στελεχών είναι αδιανόητο να μην τα αξιοποιεί στην δημόσια διοίκηση, που εξακολουθεί να χωλαίνει.

Στο παρελθόν η πολιτεία προχώρησε στη μονιμοποίηση με το νόμο 2738/1999 2.500 εργαζόμενων με 16 μήνες προϋπηρεσία μέσω των προγραμμάτων STAGE στους ΟΤΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • 1. Εξετάζετε τη δυνατότητα μονιμοποίησης των εργαζόμενων στα προγράμματα STAGE σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση του 1999;
  • 2. Προτίθεστε να μοριοδοτήσετε τους απασχολούμενους στα προγράμματα STAGE σε όλους τους διαγωνισμούς του δημοσίου;
  • 3. Εξετάζετε την παροχή και στους απασχολούμενους στα προγράμματα STAGE όλων των ασφαλιστικών και ιατροφαρμακευτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με ασφάλιση ΙΚΑ;»
Προηγούμενο άρθρο Να πάρει ο λαός στα χέρια του την προστασία των δασών
Επόμενο άρθρο Ειδικό Συνδυασμένο Πρόγραμμα Απασχόλησης