9 Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης


Στις 9 Μαΐου 1950, ο Robert Schuman πρότεινε τη δημιουργία μιας οργανωμένης Ευρώπης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των λαών της. Η πρόταση αυτή, γνωστή ως “Δήλωση Schuman”, θεωρείται ως η απαρχή γένεσης της οντότητας που εξελίχθηκε στη σημερινή “Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η 9η Μαΐου έχει γίνει ένα ευρωπαϊκό σύμβολο (Ημέρα της Ευρώπης), το οποίο μαζί με τη σημαία, το έμβλημα, τον ύμνο και το ενιαίο νόμισμα εκπροσωπεί την πολιτική οντότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την Ημέρα της Ευρώπης δίνεται η ευκαιρία για δραστηριότητες και εορτές κατά τις οποίες οι πολίτες συνηθίζουν στην ιδέα της Ευρώπης και γεφυρώνονται οι αποστάσεις που χωρίζουν τους λαούς της Ένωσης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης (9 Μαΐου), το Europe Direct της Αναπτυξιακής Καρδίτσας διένειμε χθες από το πρωί ως το μεσημέρι στο χώρο του Παυσιλύπου ενημερωτικό υλικό για την πληροφόρηση των πολιτών γύρω από Ευρωπαϊκά θέματα. Έμφαση δόθηκε στις επικείμενες Ευρωεκλογές, καθώς και στην ορθολογική διαχείριση της ενέργειας και την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Ενόψει των Ευρωεκλογών στις 7 Ιουνίου του 2009, η θυρίδα πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας εστίασε στην καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών αναφορικά με το ρόλο και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας το δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους ώστε να τονιστεί η σημασία και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του νέου Ευρωκοινοβουλίου.

Επίσης, με βάση την προώθηση του μηνύματος «Άλλαξε Συνήθειες» το Europe Direct Καρδίτσας θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους πολίτες στην υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και προστατεύουν τον πλανήτη. Η αλλαγή του κλίματος παρόλο που αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δύναμη που έχει ο καθένας από μας να κάνει τη διαφορά. Ακόμα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα της ζωής μας.

Προηγούμενο άρθρο Εορτάστηκε η ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Επόμενο άρθρο Υπέρβαρο ή παχύσαρκο το 43,9% των μαθητών της Ε΄ τάξης δημοτικού σε Καρδίτσα και Τρίκαλα