Ειδήσεις

8 Μάρτη: Γυναίκα και Τοπική Αυτοδιοίκηση 2016


Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στην ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση.Θα θέλαμε πριν αναλύσουμε τις θέσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα να κάνουμε μια ελάχιστη αναφορά στην παγκόσμια μέρα τηςς γυναίκας.

Η 8 Μάρτη, είναι ημέρα σύμβολο αγώνα της εργαζόμενης και της άνεργης, της φτωχής γυναίκας της υπαίθρου, της γυναίκας του μικρομάγαζου, της νέας γυναίκας της λαϊκής οικογένειας στη διεκδίκηση της ισοτιμίας και της χειραφέτησης.

Ημέρα που όλες εμείς οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου στρέφουμε τη σκέψη μας με σεβασμό, αλλά και καμάρι, στις ράφτρες και υφάντρες της Νέας Υόρκης που σήκωσαν το ανάστημά τους, διεκδίκησαν 8/ωρο και ίσες αμοιβές με τους άντρες συναδέλφους τους, μάτωσαν και μας άφησαν παρακαταθήκη αγώνα, έγραψαν μια κορυφαία σελίδα στην ιστορία του παγκόσμιου γυναικείου κινήματος.

Μετά από 159 χρόνια, το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων είναι εδώ.

Η κατάργηση του 8/ωρου είναι εδώ

Η ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία είναι εδώ.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι εδώ

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι εδώ

Τα ψηλά ποσοστά ανεργίας των γυναικών, ιδιαίτερα των νέων, είναι εδώ.

Εμείς οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών χρειάζεται να ακολουθήσουμε το αγωνιστικό τους παράδειγμα .

Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα στο δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας όλα όσα μας ανήκουν και μας στερούν ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις. Σήμερα τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα μας δίνουν τη δυνατότητα να ζούμε όλες μια αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες στην εργασία, στον ελεύθερο χρόνο, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας .

Τι μπαίνει εμπόδιο; Η πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων που χτίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στα ερείπια των δικών μας δικαιωμάτων.

Η ανθρώπινη κοινωνία στη μακραίωνη ζωή της πέρασε από διάφορες μορφές διοίκησης και αυτοδιοικητικής οργάνωσης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας αντιπροσωπευτικός θεσμός που οργανικά είναι ενταγμένος στο διοικητικό μηχανισμό του κράτους.

Οι δήμοι είναι ξεκάθαρα «φορείς της γενικής κυβέρνησης», αποτελούν εκείνον το μηχανισμό του αστικού κράτους που υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική του. Για το λόγο αυτό επιδιώκουν και προσδοκούν οι τοπικοί άρχοντες, ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, ν΄αποκτήσουν την ικανότητα πιο στενού και ουσιαστικού συντονισμού, αλλά και ευελιξίας διασύνδεσης με τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, εάν δεν υπάρχει απόλυτη ευθυγράμμιση μ΄αυτές τις κατευθύνσεις, δεν εγκρίνεται ούτε δεκάρα από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κάθε προϋπολογισμός εξαρτάται άμεσα από πολύ συγκεκριμένες πηγές εσόδων, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τα έξοδα. Τα έσοδα στον προϋπολογισμό προκύπτουν από δύο πηγές, την απόδοση από το κράτος των κονδυλίων και από την ανταποδοτικότητα, τη φορολόγηση, δηλαδή, των δημοτών. Και με δεδομένο ότι οι περικοπές από το κεντρικό κράτος είναι δραστικές, οι δήμοι για να έχουν προϋπολογισμό, πρέπει να επιβάλουν φόρους και τέλη.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών διαχείρισης είναι και η οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκονται οι δήμοι της χώρας και ο δικός μας φυσικά. Κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων οδηγούνται σε συρρίκνωση ή κατάργηση με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εργαζόμενες στις υπηρεσίες αυτές αλλά και για τις γυναίκες που τις χρησιμοποιούν.

Σήμερα οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων επωμίζονται, στο πλαίσιο της οικογένειας, την ευθύνη της φροντίδας των παιδιών, των ηλικιωμένων και των αρρώστων. Στη δική τους πλάτη φορτώνεται, η ευθύνη που θα έπρεπε να αναλαμβάνει το κράτος, παρέχοντας δημόσιες, δωρεάν και καθολικές υπηρεσίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των μελών της λαϊκής οικογένειας.

Από τους δήμους παρέχονται μια σειρά υπηρεσίες, που έχουν ως αντικείμενο την προσχολική αγωγή, την φροντίδα των ηλικιωμένων και των αρρώστων με χρόνιες παθήσεις ή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Τέτοιες υπηρεσίες είναι για παράδειγμα , οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασία Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι υπηρεσίες που παρέχουν οι κοινωνικές αυτές δομές καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των βασικών αναγκών που έχουν αυτές οι κατηγορίες του πληθυσμού. Δίνουν όμως ακόμα και έτσι, βοήθεια και ανακούφιση σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και κυρίως στις γυναίκες που ανήκουν σ΄αυτές.

Η αδυναμία των δήμων να λειτουργήσουν με επάρκεια τις κοινωνικές τους υπηρεσίες έχει άμεσες επιπτώσεις στις γυναίκες. Έτσι καλούμαστε και στην Καρδίτσα να ακριβοπληρώσουμε:

1 Την παραμονή των παιδιών μας σε παιδικούς σταθμούς με τροφεία.

2. Την δημιουργική τους απασχόληση σε ωδεία, αθλητικές δραστηριότητες κ.λ.π.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την έλειψη προσωπικού, τον κίνδυνο διακοπής του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι, το κλείσιμο των εργαστηρίων τέχνης κ.λ.π. αντιλαμβανόμαστε ότι όσες φιλότιμες προσπάθειες και να γίνονται από εργαζόμενους ή και εκλεγμένους δεν φτάνουν για να καλύψουν τα κενά.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο ήδη λιγοστός ελεύθερος χρόνος των γυναικών, να πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες που συναντούν στην προσπάθειά τους να συνδυάσουν τη δουλειά με τη φροντίδα της οικογένειας, να βαθαίνει τελικά η ανισοτιμία τους, αφού τις δένουν στο σπίτι, στη μερική απασχόληση και στην ανεργία. Αντίστοιχο αποτέλεσμα φέρνει, εκτός από τη συρρίκνωση και το κλείσιμο, η αύξηση του κόστους των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και η παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητάς τους .

Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να κουκουλώσουν διοικήσεις των δήμων, προβάλλοντας τη γυναίκα ως πρωταγωνίστρια, ρίχνοντας της διάφορα δολώματα όπως η «γυναικεία επιχειρηματικότητα», η αλληλεγγύη μέσα από την ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, νομικές και οικονομικές συμβουλές για ανακούφιση από τα δάνεια και διάφορα τέτοια.

Εμείς δεν πιστεύουμε σε τέτοιες ψεύτικες διεξόδους, αλλά στην καθημερινή δράση, στη συμμετοχή σε συλλογικούς και οργανωμένους αγώνες για κάθε μεγάλο ή μικρό καθημερινό πρόβλημα.

Διεκδικούμε:

Την γενναία χρηματοδότηση των δήμων από το κρατικό προϋπολογισμό

Απόδωση των παρακρατηθέντων πόρων

Δημιουργία ή επέκταση δικτύου δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών πλήρως εξοπλισμένων και με μόνιμο και με σταθερές εργασιακές σχέσεις προσωπικό.

Κατάργηση των τροφείων

Κλείνοντας δεν πρέπει να παραλείψουμε την αναφορά μας στους χιλιάδες πρόσφυγες που ρέουν καθημερινά το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας. Πρόκειται για ξεριζωμένους που ταξίδεψαν μέχρι δύο μήνες, για να φτάσουν στην Ελλάδα, και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή «σκόνταψε» στην πολιτική των κλειστών συνόρων και του εγκλωβισμού, που υπηρετεί η ΕΕ και αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.

Εκφράσαμε έμπρακτα την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους ανθρώπους που τους «ακούμπησαν» κυριολεκτικά στο νομό μας. Θα το επαναλάβουμε πάλι αν χρειαστεί.

ΝΤΙΝΑ ΜΠΑΝΤΗ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με τίτλο Μια Μικρή Ελλάδα στην Αθήνα
Επόμενο άρθρο Δημήτριος Καλλιαντζής : Ιστορική μνήμη – ασφαλής διδαχή