8ο Αντάμωμα δημοτών Ιτάμου στο μοναστήρι Νεράιδας


Το 8ο αντάμωμα των δημοτών του Δήμου Ιτάμου πραγματοποιείται τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Γέννησης της Θεοτόκου του Τ.Δ. Νεράιδας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

– Θεία Λειτουργία – Αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Κυρίλλου

– Προσφώνηση παρευρισκομένων

– Χαιρετισμοί: Προέδρου Τ.Δ. Νεράιδας, εκπροσώπων δημ. παρατάξεων, Δημάρχου Ιτάμου, Νομάρχη Καρδίτσας, Βουλευτών Νομού.

– Παραδοσιακοί χοροί

– Διασκέδαση με δημοτική ορχήστρα

– Διάθεση παραδοσιακής φασολάδας

Ιστορικό Μονής Ι.Μ. Νεράιδας

Σώζεται μόνο το καθολικό που είναι τρίκογχος ναός με ξύλινη δίρριχη στέγη. Οι τοιχογραφίες είναι του 1651 από τους ίδιους ζωγράφους με εκείνους της μονής Αγίας Τριάδας της Σάικας. Η Ι.Μ. Νεράιδας ανακαινίστηκε εκ θεμελίων το 2001 – 2002 με πίστωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επίβλεψη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, επί δημαρχίας Βας. Τσαντήλα, Προέδρου Τ.Δ. Νεράιδας Ι. Καραμέτου και Ιερουργούντος του π. Βαιου Μπαλτή.

 Τοπικό Διαμέρισμα Νεράιδας

Το Τ.Δ. Νεράιδας, παλιότερα Σπινάσα, αποτελείται από τους οικισμούς Νεράιδα, Σαραντάπορο και Μεγαλάκκο. Βρίσκεται σε ύψος 900 μ. και έχει 600 κατοίκους (το 2001). Απελευθερώθηκε το 1830 και ανήκε αρχικά στο Δήμο Κτημενίων και στη συνέχεια στο Δήμο Δολόπων Ευρυτανίας. Από το 1977 προσαρτήθηκε στο Νομό Καρδίτσας. Η γεωγραφική και στρατηγική της θέση, αποτέλεσε χώρο συγκρούσεων κατά την προεπαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο καθώς και στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου. Το Τ.Δ. Νεράιδας είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα και σε δασικό πλούτο, ο οποίος ανήκει είτε στο δημόσιο είτε σε ιδιώτες (τσιφλικάδες). Το φαράγγι του ποταμού Μέγδοβα, αποτελεί μια σπάνια φυσική ομορφιά και βιότοπο της άγριας πέστροφας. Ο Δήμος Ιτάμου προωθεί τη δημιουργία οικοτουριστικού πάρκου των ποταμών Μέγδοβα Σαρανταπορίτη και Άσπρου για να προστατευθεί ο φυσικό πλούτος της περιοχής. Όνειρο ανεκπλήρωτο των κατοίκων της παραμεγδόβιας περιοχής, παραμένει εδώ και έναν αιώνα η οδική σύνδεση Καρδίτσας – Αγριβνίου. Ένα έργο που καρκινοβατεί από απουσία ισχυρής πολιτικής βούλησης και τη σύγκρουση τοπικών συμφερόντων.

Προηγούμενο άρθρο «Ανθούν» τα Τμήματα των ΤΕΙ στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Xοροεσπερίδα συλλόγου Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»