Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε γύρω από τη «Μικρή ΔΕΗ», και διότι ΣΥΡΙΖΑ, «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» και άλλα κόμματα του κρατισμού και του αναχρονισμού έχουν ξεκινήσει ένα μπαράζ παραπληροφόρησης προς τους πολίτες, θεωρώ υποχρέωση μου να παραθέσω αλήθειες για την ουσία της υπόθεσης. Αφετηρία οποιουδήποτε δημοσίου διαλόγου οφείλει να είναι η αποσαφήνιση των πραγματικών σημερινών δεδομένων, ώστε η κοινωνία και οι πολίτες να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα.
Πρώτη Αλήθεια: Σήμερα η ΔΕΗ είναι μία Ανώνυμη Εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μετόχων της. Παράλληλα όμως έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας. Αυτό ξεκάθαρα παραβιάζει τους κανόνες ελεύθερου ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ως γνωστόν απαγορεύει ρητά τα μονοπώλια.
Δεύτερη Αλήθεια: Η «Μικρή ΔΕΗ», η οποία δημιουργείται με το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης, θα είναι μια νέα εταιρεία, που θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, πάντα προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Όπως έξαλλου είχε συμβεί και με τις τηλεπικοινωνίες πριν μερικά χρόνια, μετά την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Και τότε, όπως όλοι θυμόμαστε, οι Κασσάνδρες κατηγορούσαν το κράτος ότι «ξεπουλάει δημόσια περιουσία», ότι δεν θα γίνει καμιά επένδυση, δεν θα επεκταθούν τα δίκτυα και θα αυξηθούν υπέρογκα οι τιμές των τηλεπικοινωνιών. Συνέβη όμως το ακριβώς αντίθετο και σήμερα οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα λειτουργούν ανταγωνιστικά, δημιουργούν πολλαπλάσια έσοδα για το δημόσιο και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και ρίχνουν συνεχώς τις τιμές για τους καταναλωτές, και όλα τα παραπάνω χωρίς να «κατεβάζουν» τους διακόπτες για να εξυπηρετήσουν συνδικαλιστικά συμφέροντα.
Τρίτη Αλήθεια: Η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έδωσε μάχη με την Τρόικα και πέτυχε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να μην γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από την ίδια τη ΔΕΗ, προκειμένου τα έσοδα να επενδυθούν στην ίδια την εταιρία και όχι να πάνε στην αποπληρωμή του χρέους. Από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η ίδια η ΔΕΗ έχει τα μεγαλύτερα οφέλη. Με τα έσοδα αυτά θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια, να αποκτήσει ρευστότητα και να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις, που αυτομάτως θα περιορίσουν την πιθανότητα νέων αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος.
Τέταρτη Αλήθεια: Παρά τα ψέματα και την κινδυνολογία της αντιπολίτευσης, υπάρχει ρητή αναφορά ότι η νέα εταιρεία θα έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του προσωπικού που μεταφέρεται στη «μικρή ΔΕΗ». Διασφαλίζονται δηλαδή απολύτως οι θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, και μάλιστα από τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, ο επενδυτής θα έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις για την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων και να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα.
Πέμπτη Αλήθεια: Τα δίκτυα δεν περνούν σε ιδιώτες, αλλά παραμένουν στον έλεγχο του κράτους. Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ είναι ο Διαχειριστής του δικτύου. Με την είσοδο του νέου επενδυτή, το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο των δικτύων. Αντίστοιχα, τα δίκτυα πόλεων δεν αποκρατικοποιούνται καθώς ανήκουν σε άλλη ξεχωριστή εταιρεία, τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος δεν αποκρατικοποιείται. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ψεύδεται λέγοντας, ότι «εκχωρούνται» τα δίκτυα.
Έκτη Αλήθεια: Δεν θα αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος και δεν θα καταργηθεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες. Αντιθέτως μάλιστα. Ο έλεγχος των τιμών του ρεύματος, η πορεία των επενδύσεων, η αποτροπή μονοπωλιακών πρακτικών, το κόστος δικτύων κλπ παραμένουν ως έχουν σήμερα και θα συνεχίσουν να ελέγχονται από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Αντίστοιχα, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που δεν αποτελεί εργαλείο της ΔΕΗ, αλλά εργαλείο της Πολιτείας, θα συνεχίσει να υφίσταται κανονικά. Η Κυβέρνηση έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Τιμολόγιο για την προστασία ευπαθών ομάδων, και το επιβάλει σε κάθε προμηθευτή ενέργειας. Έτσι θα επιβληθεί και στη «Μικρή ΔΕΗ». Τέλος ας μην ξεχνάμε, ότι κοινωνική πολιτική δεν ασκεί η ΔΕΗ αλλά το κράτος. Το φθηνό ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες δεν το επιβαρύνεται η ΔΕΗ, αλλά οι υπόλοιποι καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν στο λογαριασμό τους.
Έβδομη Αλήθεια: Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει στηρίξει ούτε μία στρατηγική επένδυση, ούτε μία αποκρατικοποίηση, ούτε μία μεταρρύθμιση, σήμερα υποκινεί τους γνωστούς συνδικαλιστές, που για ακόμη μία φορά απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες και να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρη την Ελλάδα. Να διαλύσουν δηλαδή τους επαγγελματίες, να πλήξουν ευθέως τον τουρισμό και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Το 2011 αντίστοιχες κινητοποιήσεις στοίχισαν στη ΔΕΗ 4 εκατομμύρια ευρώ ανά ημέρα. Κόστος που μετακύλησε στη συνέχεια στους ίδιους τους καταναλωτές μέσω αυξήσεων του ρεύματος. Δηλαδή, οι καταναλωτές και δεν είχαν ρεύμα και το πλήρωσαν μετά ακριβότερα. Αυτό θέλουν να ξανακάνουν και τώρα, αφού το μόνο που τους απασχολεί είναι να μην θιχτούν τα προσωπικά τους προνόμια και συμφέροντα.
Η Ελλάδα διανύει μία περίοδο πολλών δοκιμασιών. Όμως το φως στο τούνελ είναι πλέον ορατό. Η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας μας επαναφέρει την σταδιακή ρευστότητα στις επιχειρήσεις και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με απλά λόγια, οι σκληρές θυσίες μας δεν πήγαν χαμένες. Οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν να αποδίδουν καρπούς. Αυτό το βλέπουν κάποιοι και πανικοβάλλονται, με αποτέλεσμα να απειλούν θεούς και δαίμονες, αντιδρώντας έντονα στις αλλαγές. Θέλουν να σβήσει αυτό το φως, για να μην χάσουν οι ίδιοι τον λόγο της ύπαρξης και τα προνόμια τους. Χρησιμοποιούν τη ΔΕΗ, ώστε κυριολεκτικά να κατεβάσουν διακόπτες και να βυθιστεί η Ελλάδα και όλοι εμείς στο σκοτάδι. Αν αυτές δεν είναι νοσηρές νοοτροπίες, τότε ποιες είναι;
Άρθρο της Ασημίνας Σκόνδρα
Βουλευτή ΝΔ Καρδίτσας