Ειδήσεις

56η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια: Η Καρδίτσα αντιστέκεται πολιτιστικά


Η Καρδίτσα αντιστέκεται πολιτιστικά. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει καθημερινά η 56η Διεθνής  Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει, με επιτυχία, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή  Ένωση  Δήμων  Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας  και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Χοροί και τραγούδια, παραδόσεις, ήθη και έθιμα, διαφορετικοί πολιτισμοί και κουλτούρες, από κάθε άκρη του κόσμου, σμίγουν αρμονικά, κάθε βράδυ, στη σκηνή των Καραϊσκακείων, αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει, είναι η κοινή μας γλώσσα, είναι ο κοινός μας τόπος που θα έχουμε πάντα την ανάγκη να επιστρέφουμε σε αυτόν και αυτός, με τη σειρά του, θα μας δίνει τη δύναμη και τα «καύσιμα» για να συνεχίζουμε την πορεία μας όλοι οι λαοί μαζί, ενωμένοι και μονιασμένοι.

Η φετινή διοργάνωση, εξάλλου, είναι αφιερωμένη στην ειρήνη και στη συμφιλίωση των λαών και έτσι, από την Καρδίτσα, την καρδιά της Ελλάδας, υψώνεται καθημερινά, σε όλο τον κόσμο, ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ αυτών των ύψιστων  πανανθρώπινων αξιών.

Το βράδυ της Τετάρτης  26 Ιουνίου, το κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει, διαδοχικά, επί σκηνής το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία JOIN US που, για άλλη μια φορά, συγκίνησε με τη δύναμη ψυχής που το χαρακτηρίζει, τον Μορφωτικό Σύλλογο Μητρόπολης που παρουσίασε χορούς από την Κόνιτσα της Ηπείρου, τον Σύλλογο Αργιθεατών Μουζακίου που επέλεξε για την εμφάνισή του χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία, ακολούθησε το συγκρότημα «Te Mātārae i Ōrehu» από τη Νέα Ζηλανδία, ένα φημισμένο αντιπροσωπευτικό σχήμα της παράδοσης των Μαορί, που εντυπωσίασε τους Καρδιτσιώτες,  και τη σκυτάλη έλαβαν ο Φυσιολατρικός, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προαστίου που παρουσίασε Ρόδο, φέρνοντας λίγο από τον αέρα του Αιγαίου, ο Μορφωτικός Σύλλογος Ματαράγκας με Καραγκούνικα και, τέλος, το φιλοξενούμενο Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Ιστιαίας «Αθανάσιος Κορφιάτης» με χορούς και τραγούδια από την Εύβοια και τις Σποράδες.

Στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού, στους Σοφάδες εμφανίστηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα από τις ΗΠΑ και την  Αυστραλία και στην Κρύα Βρύση χόρεψαν με την Αυστραλία που είχε διπλή παράσταση τη συγκεκριμένη βραδιά.

Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά βραδιά της διοργάνωσης  που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου.

 

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

>Μορφωτικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής

>Πολιτιστικός Σύλλογος Ενορίας Ευρυτάνων Αγίων «Ο Μάρκος Μπότσαρης»

>Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Αγίου Αθανασίου «Χοραγωγία» Λάρισας  

>Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα»

>Κέντρο Χορού και Λαογραφίας «Εν Χορώ»

>Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος «Καλλίχορος»

>Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης του Καραγκούνικου Λαϊκού Πολιτισμού «Η Ψηφίδα»

Στους υπόλοιπους Δήμους

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 – Ώρα 21:00

Φράγκο: Νέα Ζηλανδία

Μεσενικόλας ΗΠΑ

 

Προηγούμενο άρθρο Διακοπές όνειρο - Ευθυμογράφημα Κώστα Βλάχου
Επόμενο άρθρο Διεθνές Θερινό Σχολείο σε συνεργασία με το Rowan University στο Βόλο