Πενήντα πέντε γυναίκες απευθύνθηκαν, μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2023, στο Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας προκειμένου να ζητήσουν τη στήριξή του σε θέματα κακοποίησης. Ο αριθμός αυτός αποτυπώνει με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο τις διαστάσεις που λαμβάνει η κακοποίηση των γυναικών και συνακόλουθα το πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η δράση τέτοιου είδους δομών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου), το Ράδιο Ηχόραμα και η εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη κάλεσαν, το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου, τη Διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας Καίτη Βελεσιώτου προκειμένου να ενημερώσει το κοινό αναλυτικά για τις υπηρεσίες του Κέντρου και την αποστολή τους και να στείλει το δικό της μήνυμα στις γυναίκες που χρειάζονται στήριξη.
Η έμφυλη βία δεν γνωρίζει διαχωρισμούς
Ξεκινώντας, η κ. Βελεσιώτου τόνισε τα ακόλουθα:
«Η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει διαχωρισμούς ανάμεσα σε σύνορα, πολιτισμούς, οικονομικά καθεστώτα. Υπάρχει παντού. Είναι διαταξικό το φαινόμενο και αναφέρεται σε όλους τους ανθρώπους και σε όλους τους πολιτισμούς.
Το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας λειτουργεί ήδη 31 χρόνια παρέχοντας υπηρεσίες σε όλες τις γυναίκες της περιοχής χωρίς κανένα διαχωρισμό. Τον Ιανουάριο, δηλαδή, τα κλείνουμε τα 31 χρόνια.
Έχει διάφορα Τμήματα μεταξύ των οποίων, φυσικά, είναι το Συμβουλευτικό για τις γυναίκες που είναι θύματα ή επιζώσες βίας. Έμφυλης το λέμε που είναι πιο ευρεία ομπρέλα. Περιλαμβάνει την ενδοοικογενειακή, τις περιλαμβάνει όλες. Το οποίο, πρέπει να πω, λειτουργεί από το 2003 με αυτοχρηματοδότηση, όταν ακόμα δεν είχαν δημιουργηθεί άλλες δομές. Όλες αυτές οι δομές που λειτουργούν πλέον στην Ελλάδα. Είναι μέλος, βέβαια, του Δικτύου Δομών Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι μία από τις 44 δομές που λειτουργούν στην Ελλάδα, Ένα από τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα.
Μια γυναίκα μπορεί να έρθει εκεί με οποιοδήποτε αίτημα, να υποστηριχτεί από το πλήρως στελεχωμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο υπάρχει. Μπορεί να έχει κοινωνική υποστήριξη, ψυχολογική, νομική στήριξη ως προς τον τομέα της συμβουλευτικής και όχι νομική εκπροσώπηση που αυτό είναι κάτι άλλο. Είναι ένα από τα αιτήματά μας το οποίο πρέπει και αυτό να θεσμοθετηθεί.
Βέβαια, ας υπενθυμίσω ότι το Κέντρο Γυναικών έχει και άλλα Τμήματα. Παρείχε και εξακολουθεί να παρέχει εργασιακή συμβουλευτική. Πριν ακόμα ενταχθεί, υπήρχαν όλες αυτές οι υπηρεσίες στο Κέντρο Γυναικών.
Λειτουργεί, επίσης, δύο δομές για παιδιά. Πρωινή δομή για βρέφη και απογευματινή για παιδιά νήπια, μέχρι την ηλικία της εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Φυσικά, οι γυναίκες που έχουν ή είναι ωφελούμενες του συμβουλευτικού, δηλαδή αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα, κακοποίησης, βίας και έχουν παιδιά αυτής της ηλικίας, έχουν απόλυτη προτεραιότητα στις δικές μας δομές για τα παιδιά τους.
Λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένα πρωτόκολλα, έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας και ας πούμε σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Χρηματοδοτείται από το 2018 από το ΠΕΠ Θεσσαλίας. Ήταν τότε και κομβικό χρονικό σημείο στο οποίο εντάχτηκε η λειτουργία του Τμήματος στη χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας.
Αυτό ήταν από τον Απρίλη του ΄18 μέχρι τις 31/10/2023 στο παλιό ΕΣΠΑ 2014-2020 και από 1ης Νοεμβρίου συνεχίζεται η χρηματοδότηση, επεκτείνεται για 26 μήνες ακόνη εντασσόμενη η λειτουργία του Συμβουλευτικού Τμήματος (όχι όλου του Κέντρου Γυναικών) στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027».
Τα περιστατικά στην Καρδίτσα και οι αποκαλυπτικοί αριθμοί
Ερωτηθείσα σχετικά με το πόσα περιστατικά καταγράφονται στην Καρδίτσα και το κατά πόσο υπάρχει αυξητική τάση, η Διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας Καίτη Βελεσιώτου υπογράμμισε τα εξής:
«Γενικώς υπάρχει μια αυξητική τάση. Πανελλαδικά και παγκόσμια θα έλεγα. Ειδικά τώρα, να επικεντρωθούμε στην Ελλάδα, μία περίπου στις τρεις γυναίκες έχει αντιμετωπίσει ή θα αντιμετωπίσει σε κάποια φάση σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία. Αυτό είναι και το παγκόσμιο και τα ποσοστά είναι περίπου ίδια.
Εγώ θα σας πω ότι τους τελευταίους δέκα μήνες του ΄23, δηλαδή από 1/12013 μέχρι 31/10/2032, που είναι καταγεγραμμένα πλήρως τα περιστατικά, 55 γυναίκες απευθύνθηκαν στο Κέντρο Γυναικών.
Οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ένας πολύ σοβαρός είναι το ότι οι γυναίκες έχουν απενοχοποιηθεί με έναν τρόπο. Δηλαδή, επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η στήριξη από την πολιτεία, από τις θεσμικές δομές να το πούμε, από τα Κέντρα Συμβουλευτικής που σας είπα ότι λειτουργούν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, γνωρίζουν ότι θα έχουν τη στήριξη που χρειάζονται, ότι υπάρχει απόλυτη εχεμύθεια, ότι οι υπηρεσίες αυτές είναι δωρεάν, άρα απευθύνονται πλέον στα Συμβουλευτικά.
Αυτός είναι ένας λόγος που καταγράφονται πιο πολλά περιστατικά.
Οι κρίσιμες καταστάσεις, όπως τελευταία οι πλημμύρες για παράδειγμα, πάντοτε δημιουργούν μια αύξηση του φαινομένου. Αν και δεν έχουν καταγραφεί ακόμα. Δεν έχουμε επίσημα δεδομένα από τα περιστατικά των τελευταίων μηνών. Ούτε εμείς ούτε άλλα Συμβουλευτικά.
Όμως, έχουμε αντιμετωπίσει, θα σας το πω αυτό εμπειρικά, από τα τηλέφωνα που γίνονται στο Κέντρο Γυναικών, από τον περίγυρο των γυναικών πως να διαχειριστούν μια κατάσταση. Γιατί υπήρξαν γυναίκες οι οποίες, λόγω αυτών των καταστάσεων, μπορεί αν επέστρεψαν στο σπίτι και να ζουν με τον κακοποιητή ή να μην έχουν που αλλού να πάνε ή να έγινε αντιληπτό από τους συγγενείς και να απευθύνονται σε εμάς για να δουν πως θα το διαχειριστούν.
Θα έχουμε επίσημα στοιχεία του χρόνου ίσως επί αυτού».
«Ανοιχτές Πόρτες» και προβολή ντοκιμαντέρ
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, 25 Νοέμβρη, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας πραγματοποίησε τις παρακάτω δράσεις.
Τις «Ανοιχτές Πόρτες την Πέμπτη 23/11 και την Πέμπτη 24/11 όπου τα στελέχη του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας σύστησαν στο κοινό από κοντά το χώρο (Ηρώων Πολυτεχνείου 22), και ενημέρωσαν για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας.
Και την προβολή ντοκιμαντέρ, το απόγευμα της Παρασκευής, στο Θέατρο Όψεις, με τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως» της Μαριάννας Οικονόμου.
Η κάμερα της Μαριάννας Οικονόμου καταγράφει μια ειλικρινή, συγκλονιστική, θαρραλέα μαρτυρία από μία γυναίκα, που για δέκα συνεχόμενα χρόνια ήταν θύμα βίας μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Ακολούθησε συζήτηση.
Αναφορικά με τις «Ανοιχτές Πόρτες» η κ. Βελεσιώτου επεσήμανε τα κάτωθι:
«Ήταν τα γραφεία ανοιχτά. Τα στελέχη, σε όσους και όσες μας επισκέφτηκαν, ενημέρωσαν για όλες τις υπηρεσίες και κυρίως για το τι μπορούν να κάνουν μέσω του Συμβουλευτικού. Γιατί θα μπορούσε να περάσει και ένας άλλος άνθρωπος, άντρας ή γυναίκα, που δεν αντιμετωπίζει ο ίδιος κάποιο πρόβλημα ως τέτοιους τύπου. Θα μπορούσε, όμως, να το γνωρίζει. Και πραγματικά ενημερώσαμε και τους ανθρώπους».
Να έρθουν να μιλήσουν οι γυναίκες
Κληθείσα, τέλος, να στείλει ένα μήνυμα στις γυναίκες που μπορεί αν χρειάζονται βοήθεια και να αναφέρει το πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους, η Διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας Καίτη Βελεσιώτου σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Ένα είναι και αυτό που γράφτηκε, ότι υψώνουμε τη φωνή μας για να φωνάξουμε, για να ακουστούν όσες δεν έχουν φωνή και αυτό το είπε η Malala Yousafzai.
Το να έρθουν να μιλήσουν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα.
Αν θεωρούν ότι έχουν κάποιο θέμα οι γυναίκες, ας πάρουν ένα τηλέφωνο στο Κέντρο, ας μας επισκεφθούν στην Ηρώων Πολυτεχνείου 22, καθημερινά όλες τις εργάσιμες μέρες, και εκεί θα είναι τα κατάλληλα επιστημονικά στελέχη να τις στηρίξουν από την αρχή ως το τέλος.
Μια γυναίκα μπορεί, και με δική μας παραπομπή, να δει αν πρέπει να απομακρυνθεί από την κατοικία της, να φύγει. Και να παραπεμφθεί στους 20 Ξενώνες της Γενικής Γραμματείας συν δύο που λειτουργούν από το ΕΚΑ.
Ας έρθουν να μας γνωρίσουν. Όσες έχουν ακόμα και μια υποψία ότι μπορεί να είναι αυτό. Και όχι μόνο. Και ο περίγυρος. Ας πάρουν τηλέφωνο. Ας έρθουν από κοντά. Να μη φοβούνται.
Όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν. Όλα τα Τμήματα λειτουργούν υπό απόλυτη εχεμύθεια. Γι ΄ αυτό και θεωρώ ότι τα αποτελέσματά μας είναι πάρα πολύ θετικά».