Ειδήσεις

5 κρίσιμες συμβουλές συντήρησης ελαστικών


Το να κρατήσετε τα ελαστικά σας σε καλή κατάσταση είναι μία απαραίτητη πτυχή της συντήρησης αυτοκινήτων και είναι ακόμα παράνομο και επικίνδυνο να οδηγείτε στον δρόμο με ακατάλληλα λάστιχα. Υπάρχει ένας αριθμός πραγμάτων που θα πρέπει να σκεφτείτε με σεβασμό στην συντήρηση ελαστικών. Αυτό το άρθρο σας παραθέτει 5 κρίσιμες συμβουλές συντήρησης ελαστικών ώστε να οδηγείτε με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

  1. Η περιστροφή των ελαστικών.

Τα ελαστικά συχνά μετακινούνται από την μία πλευρά στην άλλη για να ισοσκελίζουν την φθορά. Τα μπροστινά ελαστικά αυτοκινήτου επωμίζονται περισσότερο το βάρος του αυτοκινήτου και τείνουν να φθείρονται δύο φορές περισσότερο από τα  πίσω ελαστικά, οπότε η περιστροφή των ελαστικών αυξάνει την διάρκεια ζωής τους. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προτείνουν διαφορετικές συμβουλές αλλά οι περισσότεροι συμβουλεύουν ότι τα ελαστικά θα πρέπει να περιστρέφονται κάθε 8000 με 10.000 χιλιόμετρα.

Υπάρχουν τέσσερις κοινοί τύποι περιστροφής.

  1. Η διαγώνια περιστροφή.
  2. Η ίσια περιστροφή.
  3. Η περιστροφή των 5 ελαστικών.
  4. Η οδήγηση των 4 τροχών.

 

  1. Η πίεση των ελαστικών.

Είναι ζωτικής σημασίας για δύο κυρίως λόγους. Έχοντας κατάλληλα φουσκωμένα λάστιχα προστατεύονται  από την φθορά και την πιθανότητα να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου σας. Η οδήγηση με χαμηλή πίεση στα ελαστικά  αυξάνει την εκπομπή καυσαερίων. Πρέπει να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας τουλάχιστον κάθε μήνα ή και πιο συχνά αν διανύετε πολλά χιλιόμετρα, και πάντα πριν ξεκινήσετε για ένα μεγάλο ταξίδι. Τα ελαστικά δεν θα πρέπει να είναι ζεστά όταν ελέγχονται , διαφορετικά προσθέστε 4 ή 5 PSI στην συνιστώμενη πίεση. Για να βρείτε την κατάλληλη πίεση ελαστικών για το αυτοκίνητό σας , ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης, την ετικέτα στην πόρτα ή στο κλείστρο των καυσίμων. Η συνιστώμενη πίεση δεν γράφετε απευθείας πάνω στο ελαστικό.

  1. Το βάθος πέλματος των ελαστικών.

Το βάθος πέλματος των ελαστικών είναι σημαντικό γιατί βοηθά να απομακρύνεται το νερό ανάμεσα στο ελαστικό και τον δρόμο, διαβεβαιώνοντας ότι το αυτοκίνητο παραμένει εντός ελέγχου, και προλαμβάνοντας τον κίνδυνο της υδρολίσθησης. Τα ελαστικά φθείρονται με τον χρόνο  και αυτό μπορεί να γίνει συντομότερα από τις ανισόπεδες επιφάνειες τον δρόμων, τον σχεδιασμό των ελαστικών, και πρακτικές οδήγησης όπως  η υψηλή ταχύτητα και το απότομο φρενάρισμα. Το ελάχιστο βάθος πέλματος διαφέρει ελαφρώς σε κάθε ελαστικό, αλλά κυμαίνεται ανάμεσα στα 1.5mm και 1.6mm. Το βάθος πέλματος ορίζει το βάθος από την επιφάνεια αρχή της πτυχής έως την επιφάνεια του δρόμου. Είναι εύκολο να  ελέγξετε εάν το ελαστικό σας το συναντά ελέγχοντας τις κατευθυντήριες μπάρες μέτρησης κατά μήκος του ελαστικού.

  1. Η ισοστάθμιση των τροχών

Η ισοστάθμιση των τροχών είναι η διαδικασία της σωστής ισοστάθμισης των τροχών και των αξόνων τους. Διασφαλίζει ότι το αυτοκίνητό σας διαχειρίζεται εύκολα , αυξάνοντας την ασφάλεια καθώς και την προστασία των ελαστικών από την πρόωρη φθορά και την εξοικονόμηση καυσίμων. Η εξισορρόπηση των τροχών ισοσταθμίζει τον τροχό και ελαστικά. Προστατεύει τα ρουλεμάν και την ανάρτηση, προλαμβάνει την πρόωρη φθορά των ελαστικών και σταματά  τους κραδασμούς. Οι τροχοί εκτός ισορροπίας, και η δόνηση που προκαλούν, είναι συνήθως πιο αισθητοί κατά την οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες.

  1. Επισκευή και αντικατάσταση.

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την αξία των ελαστικών σας θα πρέπει να τα πάτε σε έναν ειδικό για να τα ελέγξει. Οι ειδικοί μπορούν να ελέγξουν την εσωτερική κατάσταση του ελαστικού όσο και την εξωτερική, εκτελώντας όλες τις κατάλληλες διαδικασίες για την αποσυναρμολόγηση, την επισκευή και την εκ νέου συναρμολόγηση, τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με όλες τις νομικές και κατασκευαστικές  απαιτήσεις και να εξασφαλίζεται  ότι το ελαστικό έχει τοποθετηθεί εκ νέου με  τον καλύτερο τρόπο.

Παρόλα αυτά, έρχεται κάποια στιγμή που τα ελαστικά πρέπει να αντικατασταθούν. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των χιλιομέτρων που έχει διανύσει το αυτοκίνητο, και τον τρόπο οδήγησης. Είναι σημαντικό να ελέγχετε  τα ελαστικά σας σε τακτική βάση και να τα αντικαταστήσετε όταν χρειάζεται, για παράδειγμα όταν φτάσουν στο ελάχιστο επιτρεπτό βάθος πέλματος.

 

Επιμέλεια άρθρου: Λάστιχα αυτοκινήτου tyrestore

Προηγούμενο άρθρο Αγιασμός Κατηχητικού στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνεχίζονται τα μαθήματα Μπριτζ