408 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το 2015 στην Καρδίτσα – Σε απόγνωση ο επιχειρηματικός κόσμος


Το πολύ αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά και την ίδια την τοπική κοινωνία γενικότερα αποτυπώνουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Καρδίτσας σχετικά με τα λουκέτα που μπήκαν κατά τη διάρκεια του 2015.
Η χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για τον επιχειρηματικό κόσμο της Καρδίτσας αφού οι διαγραφές από το Μητρώο του Επιμελητηρίου έφθασαν τις 408 (202 από το Τμήμα Υπηρεσιών, 114 από το Τμήμα Εμπορίου και 88 από το Τμήμα Μεταποίησης) έναντι 419 που είχαν καταγραφεί το 2014 (η διαφορά είναι πολύ μικρή).

Οι μεγαλύτερες «απώλειες» παρατηρούνται, για άλλη μια φορά, στα Τμήματα Υπηρεσιών και Εμπορίου, ενώ το 2015 ήταν διπλά πιο δύσκολο καθώς το καλοκαίρι, με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, το κλίμα επιδεινώθηκε όσο ποτέ άλλοτε.
Οι τζίροι ολοένα και συρρικνώνονται, τα έξοδα αυξάνονται, κίνητρα δεν υπάρχουν και για μέτρα στήριξης από την πολιτεία ούτε λόγος.
Κάπως έτσι, λοιπόν, έμποροι, βιοτέχνες και λοιποί επιχειρηματίες αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο μην αντέχοντας άλλο την αρνητική αυτή κατάσταση. Κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να ασχοληθούν με κάτι άλλο (αφού υπήρξαν και 188 νέες εγγραφές : 107 στο Τμήμα Υπηρεσιών, 59 στο Τμήμα Εμπορίου και 22 στο Τμήμα Μεταποίησης), κάποιοι άλλοι πήραν την απόφαση να δοκιμάσουν τώρα τις δυνάμεις τους με κάποια δραστηριότητα, αλλά και πάλι η ουσία είναι ότι «δεν κινείται τίποτα» και όσο δεν «κινείται» χρήμα στην αγορά τόσο συμπαρασύρεται και η όλη η κοινωνία αφού όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Αυτό ακριβώς μας επισημαίνει και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Ηλίας Αντωνίου. Κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω στοιχεία, ο κ. Αντωνίου τονίζει πως η χρονιά που διανύουμε είναι ακόμα πιο δύσκολη για τον επιχειρηματικό κόσμο.
«Τα τελευταία 6 χρόνια οι επιχειρηματίες δέχονται μία πολύ μεγάλη επίθεση. Αυτή η επίθεση πρέπει να σταματήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά εξηγώντας πως όταν λέμε κράτος δικαίου θα πρέπει και να το εννοούμε.
Παράλληλα, ο κ. Αντωνίου απευθύνει και την εξής έκκληση : «Ζητάμε από τους πολίτες να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα ώστε το χρήμα να παραμείνει στην τοπική αγορά. Είμαστε όλοι μία αλυσίδα και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε».

Αναλυτικά τα στοιχεία για το 2015
Πιο αναλυτικά σε ό,τι αφορά στα στοιχεία για το 2015 που συγκεντρώσαμε και τα οποία σας παρουσιάζουμε σήμερα, έχουν ως εξής :
1. Ανώνυμη Εταιρεία
Εγγραφές : 2
Διαγραφές : 4
Σύνολο : -2

2.Ατομική Επιχείρηση
Εγγραφές : 150
Διαγραφές : 355
Σύνολο : -205

3.Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης
Εγγραφές : 1
Διαγραφές : 4
Σύνολο : -3

4.Ετερόρρυθμη Εταιρεία
Εγγραφές : 2
Διαγραφές : 9
Σύνολο : -7

5.Ι.Κ.Ε.
Εγγραφές : 9
Διαγραφές : 1
Σύνολο : 8

6.ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγγραφές : 2
Διαγραφές : 0
Σύνολο : 2

7.Μονοπρόσωπη ΕΠΕ
Εγγραφές : 1
Διαγραφές : 0
Σύνολο : 1

8.Μονοπρόσωπη ΙΚΕ
Εγγραφές : 5
Διαγραφές : 0
Σύνολο : 5

9.Ομόρρυθμη Εταιρεία
Εγγραφές : 17
Διαγραφές : 35
Σύνολο : -18

10.Συνεταιρισμός
Εγγραφές : 1
Διαγραφές : 0
Σύνολο : 1

11.Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης
Εγγραφές : 1
Διαγραφές : 0
Σύνολο : 1

12.Συνιδιοκτήτες Αυτ/των
Εγγραφές : 1
Διαγραφές : 0
Σύνολο : 1

13.Υποκατάστημα ΕΠΕ
Εγγραφές : 1
Διαγραφές : 0
Σύνολο : 1

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ :
Εγγραφές : 188
Διαγραφές : 408
Σύνολο : -215

Βαρύς ο απολογισμός σε όλη τη χώρα
Βαρύς είναι ο απολογισμός για το 2015 – ως προς τον αριθμό των επιχειρήσεων που έκλεισαν, αλλά κι εκείνων που μετανάστευσαν αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στη συνθήκες της οικονομικής ύφεσης – και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Σύμφωνα με έρευνα της «Οικονομίας» του «Έθνους» το 2015 έβαλαν λουκέτο περίπου 80.000 επιχειρήσεις, ο τζίρος έπεσε κατά 8,3% στα 39,9 δισ. ευρώ, ενώ γύρω στις 60.000 εταιρείες μετέφεραν τις έδρες τους στις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και της Κύπρου.
Το γεγονός αυτό απεικονίζεται και από τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, που δείχνουν ότι τη χρονιά που έφυγε περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις (25.789) αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Για την αναστροφή του κλίματος, οι άνθρωποι της αγοράς (επιχειρηματίες, έμποροι) ζητούν από την κυβέρνηση την άρση των περιορισμών στη διακίνηση των κεφαλαίων, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Το ισχυρότερο πλήγμα το δέχθηκε η ελληνική επιχειρηματικότητα από την επιβολή των capital controls, ενώ ένας εξίσου σημαντικός λόγος της κακής πορείας της αγοράς ήταν η πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα που επικράτησε τον χρόνο που έφυγε λόγω και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.

Προηγούμενο άρθρο Ο Διόνυσος συμμετέχει στις κινητοποιήσεις του κλάδου κλείνοντας τη Δευτέρα το οινοποιείο
Επόμενο άρθρο Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων