3000 Χρόνια ιστορίας για το Καροπλέσι Δολόπων


Η ιστορία του Καροπλεσίου Δολόπων χάνεται στο βάθος των αιώνων. Οι εισηγητές του 1ου Συνεδρίου Ιστορίας και Πολιτισμού, που διοργάνωσε ο Δήμος Ιτάμου, η ΑΔΕΙ και οι φορείς του Τ.Δ., κατέθεσαν στοιχεία που φθάνουν τα 3.000 χρόνια συνεχούς ζωής στην περιοχή, αλλά και για τα μνημεία που αποδεικνύουν τον Ελληνικό Πολιτισμό στην περιοχή.

Οι εισηγητές, ασχολήθηκαν και με το σημερινό Καροπλέσι, προβάλλοντας τον ανυπέρβλητο φυσικό πλούτο της περιοχής και τις προοπτικές που διαγράφονται για το μέλλον.

Το συνέδριο άρχισε με εσπερινό στον θαυμάσιο πετρόκτιστο ενοριακό Ναό της Αγίας Παρασκευής (κτίσμα του 1896), χοροστατούντων των ιερέων π.Δημητρίου Ανδρώνη, π.Τσιγάρα και π.Γεωργίου Λυρίτση.

Ακολούθησε επίσκεψη στην έκθεση βιβλίων που έχουν εκδώσει οι άνθρωποι των γραμμάτων του Δήμου Ιτάμου, στο χαρακτηρισμένο διατηρητέο πετρόκτιστο σχολείο που ανακαινίστηκε το 2002 και αποτελεί σημείο αναφοράς σήμερα του Καροπλεσίου.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου με χαιρετισμούς από τους: π. Χρήστο Τσιγάρα, ως ο εκπρόσωπος του Δεσπότη, τον πρόεδρο του Τ.Σ. κο Γιαννουσα Κων/νο, την Αντινομάρχη κα Πέτσα Αθηνά και τον Δήμαρχο Ιτάμου Βασ. Τσαντήλα.

Ακολούθησαν οι εισηγητές:  

* Κοτρώτσιου Κυριακούλα, Αρχαιολόγος, της 19ης Εφορίας Αρχαιοτήτων: «Ανάδειξη και προστασία Μνημείων Καροπλεσίου και Δήμου Ιτάμου».

* Γιαννέλος Κλεομένης, Δάσκαλος, Δημοτικός Σύμβουλος: «Το πρόγραμμα και οι σκοποί της φιλοπροόδου ενώσεως Καροπλεσίου (ΦΕΚ1933)».

* Πολύζος Δημήτρης, Ερευνητής: «Τα τοπωνύμια, οι κάτοικοι και οι οικογένειες της περιοχής Καροπλεσίου».

* Μαγόπουλος Βασίλης, Ερευνητής της τοπικής ιστορίας: «Ο παλαιός Δήμος Δολόπων με έδρα το Καροπλέσι».

* Εκπρόσωπος, ΑΝΚΑ: «Η Δημιουργία Οικοτουριστικού Πάρκου ποταμών Μέγδοβα, Άσπρου και Σαρανταπορίτη».

* Αντωνίου Αντώνη, Τοπικός Ερευνητής και π.Σχ. Σύμβουλος: «Δόλοπες των Αγράφων»

Το συνέδριο τελείωσε με Δημοτική Παραδοσιακή Μουσική από Καροπλεσίτες και Αγραφιώτες Μουσικούς (Κ. Βασιλάκης, Γ. Σούφλας, Στ. και Η. Αποστολακούλης, Δ. Μανούκας κ.α.)

Παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Ιτάμου Λ.Κοντογιάννης και Κων/νος Κατσιούλας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων κα Ουρ. Σούφλα, ο Δ/ντής Δασών κο Χρ. Καραμαγκιόλας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιαννέλος Αλέξανδρος, Καραμέτος Γιάννης, Κωνσταντίνου Ευαγγελία, Γιαννέλος Κλεομένης, ο πρόεδρος Τ.Δ. Νεράιδας, Τ.Σ., εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και αρκετοί Καροπλεσίτες επιστήμονες και πολίτες.

Μηνύματα έστειλαν οι βουλευτές κ.κ. Κων/νος Τσιάρας, Ντίνος Ρόβλιας και ο Υφ. Παιδείας κος Σπ. Ταλιαδούρος.

Προηγούμενο άρθρο Πτυχιακές εξετάσεις του Δημοτικού Ωδείου Παλαμά
Επόμενο άρθρο Αποδέσμευση του στρατοπέδου «Λουμάκη» ζητά ο Δ. Καρδίτσας