Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στις 6.00 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης το 3ο σεμινάριο κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως μας, με ομιλητή τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Αχίλλιο Τσούτσουρα Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, με θέμα: Κατήχηση. Ιδέες ή βιώματα;
Το 3ο σεμινάριο των κατηχητών συνδυάστηκε με την κοπή της βασιλόπιτας των κατηχητών. Έτσι μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας για το νέο έτος που ανέτειλε πριν λίγες ημέρες, οι κατηχητές της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την ομιλία του π. Αχιλλίου και έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα που ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου π. Αχίλλιο για την τιμή που μας έκανε να είναι ομιλητής στο 3ο σεμινάριο των κατηχητών. Ευχαρίστησε και τους κατηχητές για την παρουσία τους αλλά και για το θεάρεστο έργο που επιτελούν και αφού ευλόγησε την βασιλόπιτα, τους ευχήθηκε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός να χαρίσει σε όλους έναν χρόνο ευλογημένο σε αυτούς και στις οικογένειες τους με υγεία και αγάπη.
Ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί της βασιλόπιτας πήρε ένα υπέροχο πνευματικό δώρο.
Ο π. Αχίλλιος στην πολύ ωραία ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: Καθημερινά βομβαρδίζεται ένας νέος άνθρωπος σήμερα με αναρίθμητες ειδήσεις, δέχεται αρκετές προκλήσεις και πολλά μηνύματα και στο κέντρο της καρδιάς του υπάρχει πάντοτε ένα δίλημμα: «αυτό που πληροφορήθηκα και έμαθα, το δέχομαι ή το απορρίπτω; το επιθυμώ ή μου το επέβαλαν; το πιστεύω ή το αμφισβητώ;»
Και είναι γεγονός ότι ένα παιδί σήμερα φιλτράρει πολύ τα πράγματα και εξετάζει όλες τις παραμέτρους ενός θέματος προκειμένου να δεχθεί κάτι ως αληθινό, αυθεντικό ή έστω ως αρεστό στον ίδιο.
Διαβάζει, ενημερώνεται, σερφάρει στο διαδίκτυο που τώρα πιά σου λείνει όλες τις απορίες και καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα. Άλλοτε πείθεται πολύ εύκολα για μια ιδέα που του λανσάρει ο κυβερνοχώρος και άλλοτε αρνείται και απορρίπτει κάθε τι που του προσφέρεται ως ξένο, ως καινούριο και δύσκολα για εκείνον κατανοητό ή πραγματοποιήσιμο.
Καταιγισμός ιδεών και προτάσεων, θεωριών και απόψεων γύρω του και εκείνος καλείται να τα δεχθεί μέσα του και τα μεν καλά να τα ασπασθεί και να τα υιοθετήσει, τα δε αρνητικά και μη ωφέλιμα κατά την κρίσή του να τα απορρίψει.
Στο σημείο αυτό έρχεται η διδάσκουσα Εκκλησία και καλεί τα παιδιά να έλθουν κοντά της, όχι για να προσθέσουν στο πρόγραμμά τους κάποια ακόμη υποχρέωσή τους, συμμετέχοντας σε ένα ακόμη «σχολικό» πρόγραμμα, ούτε για να τους αναπτύξει θεωρίες και ιδέες, εντελώς ξένες προς αυτά αλλά για να τα βοηθήσει σε θέματα πολύ σπουδαία και υπαρξιακά, να τους δώσει προτάσεις και λύσεις βάσει των οποίων θα μπορέσουν να υπερβούν τις δυσκολίες της ζωής και τους εαυτούς τους ακόμη, προκειμένου να πορευτούν με όραμα στην ζωή τους και με την ελπίδα στην καρδιά τους.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ: Και τι λέει η Εκκλησία σήμερα σε ένα νέο παιδί;
Έλα και δες, άκου και βίωσε! Μάθε να αγαπάς τον Θεό και την εικόνά Του, που είναι ο άνθρωπος, ο σύγχρονος άνθρωπος, ο διπλανός σου, ο πλησίον σου. Αυτή είναι η πρόταση της Εκκλησίας και είναι ανοιχτή σε όλους.
Λέει σήμερα ένας σύγχρονος επίσκοπος της Εκκλησίας: «Θέλετε να σας πω πώς φαίνεται η Εκκλησία σήμερα στα μάτια των παιδιών; Ένας απόμακρος ¨χώρος¨, φαίνεται ως ο εκφραστής του παρελθόντος, του παρωχημένου, μιας εποχής που δεν έχει να πει κάτι στους νέους εκτός λόγων και κανόνων ηθικής!»
Κι αυτό γιατί απογοητευμένοι οι νέοι μας από ιδέες, θεωρίες και κανόνες ζωής και συμπεριφοράς πολύ εύκολα απορρίπτουν σήμερα οτιδήποτε έρχεται αντίθετο με τον τρόπο της δικής τους ζωής, με τον κόσμο των ονείρων τους ή πολύ περισσότερο των ανέσεών τους. Όμως σε τίποτα η Εκκλησία και ο χώρος της κατηχήσεως δεν έρχεται σε αντίθεση με έναν νέο άνθρωπο. Αντίθετα η Εκκλησία ταιριάζει πολύ στους νέους, διότι δεν είναι ένας στενός κύκλος ανθρώπων με ιδεολογίες διάφορες και ηθικολογίες επαναλαμβανόμενες, δεν είναι ένας ανθρώπινος οργανισμός με θεωρίες και οπαδούς, αλλά «χώρος» ιερός άθλήσεως, αγώνων και οραμάτων πολλών, είναι η παρουσία του Θεού επί της γης, η κοινωνία των πιστών που δεν μιλάει για τον Θεό με μία ξύλινη γλώσσα αλλά τον βιώνει μέσα στην καθημερινότητά της, είναι ακόμη μια ολοζώντανη κοινωνία προσώπων που αγωνίζονται, άρα καθόλου παρωχημένη και ξεπερασμένη, που αν υπάρχει και λειτουργεί είκοσι αιώνες τώρα υπάρχει για να φανερώνει όχι ψεύτικες λύσεις και από μηχανής θεούς αλλά πολύ απλά υπάρχει και ζει για να φανερώνει την αλήθεια του Θεού στον κόσμο.
Αυτό έχει να πει σήμερα η Εκκλησία με την Ορθόδοξη Κατήχησή της σε έναν νέο άνθρωπο: « Πλησίασε κοντά μας για να μάθεις τι είσαι, πόσο πολύτιμος είσαι, αφού ο ίδιος ο Θεός σε έπλασε και σε έθεσε μέσα στον κόσμο αυτό ως το καλύτερο και σπουδαιότερο δημιούργημά του, έλα να μάθεις ποια είναι η σχέση σου με τον Θεό και πώς βιώνεται αυτή η σχέση, πόσο ακόμη διαρκεί, γιατί δεν είναι εφήμερη αλλά αιώνια, παντοτινή, σταθερή, βιωματική και υπαρξιακή σχέση. Έλα κοντά στην Εκκλησία να ζήσεις αληθινά, να δεις την αξία της ζωής, να δεις πώς παραμένει κανείς ζωντανός και μετά τον θάνατο και πώς υπερβαίνει ο άνθρωπος και αυτόν ακόμη τον θάνατο, μπες στην Εκκλησία και δες πόσο ωραίο είναι να εντάσσεσαι μέσα της και να συναντάς την μεγάλη οικογένεια και κει πια μάθε, βίωσε και δες πώς οδηγείται κανείς στον Χριστό, πώς αλλοιώνεται, πώς μεταμορφώνεται και πώς κυριολεκτικά αναγεννάται!»
Το 4ο Σεμινάριο των κατηχητών θα γίνει την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο Καριώτογλου κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.