Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Γυναίκα & Παράδοση» θα πραγματοποιηθεί φέτος από το Κέντρο Ιστορικής & Λαογραφικής Έρευνας Καρδίτσας «Απόλλων» την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 5 Οκτωβρίου. Η έναρξη θα γίνει στην αίθουσα του ξενοδοχείου Άρνη, ενώ οι υπόλοιπες συνεδρίες θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής μας Πινακοθήκης. Οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, τονίζοντας τους στόχους του συνεδρίου ενώ προσκάλεσαν όλους τους Καρδιτσιώτες να παρευρεθούν στην εκδήλωση. Ο Πρόεδρος του «Απόλλωνα» κ. Δημήτρης Ποζιός, στη σύντομη τοποθέτησή του, ανέφερε: «Το Κ.Ι.Λ.Ε «Απόλλων» τα τελευταία χρόνια διοργάνωσε με επιτυχία δύο πανελλήνια συνέδρια που σκοπό είχαν να φέρουν στο φως νέα στοιχεία για τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας. Βοηθοί και συμπαραστάτες όλα αυτά τα χρόνια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ν.Α., ο Δήμος Καρδίτσας, η Ιερά Μητρόπολη, η ΕΠΣΚ και το Υπ. Πολιτισμού. «Λαϊκά Μουσικά Όργανα – Λαϊκή Οργανοπαίχτες» το θέμα του 1ου συνεδρίου, «Η πολιτιστική κληρονομιά στη Θεσσαλία» το θέμα του δευτέρου που πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα το 002 και το 2005. Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 3/10 στις 6.30 το απόγευμα στην ισόγεια αίθουσα του ξενοδοχείου Άρνη ξεκινά το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Γυναίκα και Παράδοση». Μέσα από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τον πολύπλευρο και σημαντικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνική και οικογενειακή ζωή, στην παιδεία, τον πολιτισμό και την εργασία. Πρόεδρος του συνεδρίου ο καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας και Πρόεδρος του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης κ. Δημ. Σακκής που αποδέχθηκε την πρότασή μας να αναλάβει αυτή τη μεγάλη ευθύνη και τον ευχαριστώ εκ μέρους του Δ.Σ. του ΚΙΛΕ «Απόλλων». Στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου το ΚΙΛΕ «Απόλλων» θα τιμήσει τον καθηγητή κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο Πρόεδρο των δύο προηγούμενων συνεδριών, για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό. Αναφορά στη ζωή και το έργο του θα κάνει ο κ. Κων. Φωτάκης ειδικός σύμβουλος της Ν.Α. Καρδίτσας.
Ο κ. Σακκής
«Στην ιστορία υφίσταται η σχέση αιτίας – αιτιατού που υποδηλώνει ότι αιτίες σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο, που δημιούργησαν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ζωής και δράσης, προκαλούν και οδηγούν σε ανάλογα αποτελέσματα. Έτσι μέσω των πηγών, προχωρούμε στην ιχνηλάτηση, καταγραφή και ανάλυση εκείνων των αιτιατών συναφειών που, σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τη διαμόρφωση του κοινωνικού και πολιτισμικού συγκειμένου. Με βάση τα παραπάνω, η σημερινή κατάσταση της Ελληνίδας σε κοινωνικοπολιτισμικό επίπεδο είναι, ως ένα σημείο, απόρροια του ιστορικού παρελθόντος που καταγράφουμε και ερμηνεύουμε από τα ιστορικά κατάλοιπα. Στόχος επομένως του συνεδρίου, είναι να ανιχνεύσουμε το ιστορικό παρελθόν της Ελληνίδας με τη συνεξέταση των παραμέτρων που σχετίζονται με την οικογενειακή, κοινωνική ζωή, την παιδεία, τον πολιτισμό και την εργασία, προκειμένου να πετύχουμε εναργέστερη αποτύπωση της ιστορικής πραγματικότητας από τη μια μεριά και από την άλλη να προβούμε, μέσω του διδακτικού ρόλου της ιστορίας, σε εκείνες τις αξιολογήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επαναπραγμάτευση και νέους προβληματισμούς για το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνικοπολιτισμική πραγματικότητα, αν βέβαια αποδεχόμαστε τη σημασία της αναδρομικής προφητείας στην ερμηνευτική προσέγγιση της ιστορικής πραγματικότητας. Ειδικότερα, επισημαίνουμε την προσφορά του συνεδρίου στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου μέσω της εξέτασης, διαχρονικά και από διαπρεπείς ομιλητές, του ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Ο προβληματισμός γύρω από το θέμα αυτό έχει ευρείες κοινωνικές προεκτάσεις και μπορεί να επηρεάσει τη στάση του καθένα μας σε κοινωνικοπολιτισμικό επίπεδο. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ο γυναικείος πληθυσμός, το άλλο μισό του κόσμου, παρά τους διαφόρους αποκλεισμούς που υπέστη, υπήρξε -όχι λίγες φορές- δημιουργός, φορέας πολιτιστικού αλλά και γενικότερα ανθρώπινου μεγαλείου»
Η κ. Πέτσα
«Για τρεις ημέρες, από τις 3 έως και τις 5 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι του Νομού μας θα έχουν το προνόμιο να παρακολουθήσουν το τρίτο πανελλήνιο συνέδριο του Ιστορικού & Λαογραφικού Συλλόγου Απόλλων το οποίο έχει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα «Γυναίκα και Παράδοση». Η Ν.Α. Καρδίτσας η οποία είναι συνδιοργανώτρια δεν μπορεί παρά να δώσει τα εύσημα στην οργανωτική επιτροπή για το θέμα που επέλεξε. Πραγματικά για πρώτη φορά ένας σύλλογος του νομού μας επιχείρησε μέσα από ένα συνέδριο να αναδείξει και να καταδείξει την σπουδαιότητα και το σημαντικό ρόλο της γυναίκας στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, καθώς και στην παιδεία, τον πολιτισμό και την εργασία. Ουδείς πλέον μπορεί να αμφισβητήσει την μοναδικότητα της γυναίκας η οποία από τους αρχαιοτάτους χρόνους μέχρι και σήμερα είχε σημαντική συμβολή στους διαφόρους τομείς της ζωής άσχετα αν τα προγενέστερα χρόνια οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες δεν επέτρεπαν στις γυναίκες να κάνουν γνωστό το ρόλο τους ευρύτερα. Ήρθε όμως η εποχή που η γυναίκα έκανε δυναμικά την παρουσία της στο προσκήνιο. Έτσι σήμερα, μπορεί και εκείνη να διεκδικήσει από το μερίδιο της ζωής ότι δικαιωματικά της ανήκει».
Η κ. Παπανικολάου
«Με ιδιαίτερη χαρά η ΕΠΣΚ χαιρετίζει το Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Γυναίκα και Παράδοση» του Κ.Ι.Λ.Ε. «Απόλλων». Ο «Απόλλων» για άλλη μια φορά βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτισμού. Οι προσπάθειές του και οι δράσεις του στη σημερινή εποχή κρίνονται απαραίτητες για τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Είναι η στερεή βάση στην οποία πρέπει να πατήσουμε για να χτίσουμε το πολιτιστικό οικοδόμημα που θα αναδείξει το νομό μας πανελλαδικά αλλά και στο εξωτερικό. Εκφράζουμε τα θέμα μας συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και τους ευχόμαστε ολόψυχα το ιστορικό αυτό εγχείρημα να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και να αποτελέσει βήμα ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και συναισθημάτων. Είναι τιμή και χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε τις ρίζες μας και να τις παραδώσουμε στα παιδιά μας».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
- Παρασκευή 3/10 ξενοδοχείο Άρνη
18.00-21.00 Προσέλευση, εγγραφές, έναρξη, χαιρετισμοί
Προεδρείο: Νίκου Βασίλειος Αντιδήμαρχος Καρδίτσας, Φωτάκης Κων/νος Εκπαιδευτικός – Ειδικός Σύμβουλος Ν.Α. Καρδίτσας, Κοζιού-Κολοφωτιά Βασιλική Εκπαιδευτικός – Γ.Γ. ΕΠΣΚ. Θεατρικό αναλόγιο από την ηθοποιό του Θεάτρου «Όψεις» Βάσω Μακρή
Εναρκτήριες εισηγήσεις:
- Σακκής Σημήτριος Καθηγητής και Πρόεδρος ΠΤΠΕ Παν. Θεσσαλίας «Το κορίτσι στον ελληνικό ΙΘ’ αιώνα: Κοινωνικοπολιτισμική προσέγγιση»
- Ευθυμίου Γεώργιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Παραρτήματος Καρδίτσας ΤΕΙ Λάρισας «Γυναίκα και Αγροτουρισμός»
Θεατρικό αναλόγιο από τον ηθοποιό του Θεάτρου «Όψεις» Παύλο Βησσαρίου
Τιμητικό αφιέρωμα στον κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο καθηγητή Παν. Θεσσαλίας – Αναφορά στη ζωή και το έργο του από τον Κώστα Φωτάκη – Απονομή τιμητικής πλακέτας – Αντιφώνηση από τον τιμώμενο
Απαγγελία του ποιήματος «Η Μάνα» από τον Μανώλη Στεργιόπουλο
- – Σάββατο 4/10 Δημοτική Πινακοθήκη
Προεδρείο: Τζέλλος Γιώργος Δ/ντης Δ.Ε. Καρδίτσας, Καλύβας Ιωάννης Αναπλ. Περιφ. Δ/ντης Εκπ/σης, Προιστ. Επιστ. Και Παιδαγ. Καθοδήγησης Α.Ε. Ν. Αιγαίου, Αλιβάνογλου Καλλιόπη Υπευθ. Περιβ. Εκπ. Π.Ε. – Γραμματέας ΚΙΛΕ «Απόλλων»
9.00-9.15 Σιώκης Νικόλαος Υποψ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ. «Η θέση της γυναίκας στην παραδοσιακή κοινωνία της Κλεισούρας Καστοριάς»
9.15-9.30 Δουλαβέρας Αριστείδης Λέκτορας Λαογραφίας Παν. Πελοποννήσου «Η κατάρα της γυναίκας στο δημοτικό τραγούδι»
9.30-9.45 Κωστάντζος Γεώργιος Ερευνητής – Εκπαιδευτικός «Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των γυναικών στα τραγούδια της εργασίας»
9.45-10.00 Αργυρόπουλος Παναγιώτης Φιλόλογος – Ερευνητής «Η γυναίκα ως αφορμή πολεμικών επιθέσεων την περίοδο της Τουρκοκρατίας»
10.00-10.15 Κοζιού Σόνια Φιλολ. – Μουσικολόγος – Υποψ. Διδάκτωρ Παν. Αθηνών «Από το πανηγύρι στην πίστα. Γυναίκα και τραγούδι στην περιοχή της Καρδίτσας»
10.15-10.30 Αναγνωστόπουλος Βασίλης Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας «Η παρουσία της γυναίκας στο αργιθεάτικο τραγούδι»
10.30-10.45 Βελιώτη – Γεωργοπούλου Μαρία Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας – Διδάσκουσα Παν. Πελοποννήσου – Αρχειονόμος Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Αργολίδας «Άτεκνη γυναίκα και οικονομικές παράμετροι»
10.45-11.00 Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις – Συζήτηση
11.00-11.30 Διάλειμμα – Καφές
3Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Βέργος Στέργιος Καθηγητής Τμημ. Δασοπονίας – Δ/ντης Παραρτήματος Καρδίτσας ΤΕΙ Λάρισας, Γριβέλλας Λάμπρος Εκπ/κος, τ.Ειδ. Πάρεδρος Παιδαγ. Ινστιτούτου, Λάππας Παναγιώτης Αναπλ. Προσταμένου 1ου Γραφ. Π.Ε. Καρδίτσας
11.30-11.45 Πλεμμένος Γιάννης Δρ. Φιλοσοφίας Παν. Gambridge, Διδάσκων Παν. Πελοποννήσου & Ιουνίου «Η Εύα Πάλμερ – Σικελιανού και η συμβολή της στη διάσωση και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής»
11.45-12.00 Ράπτης Δημήτριος Λέκτορας Παιδ. Τμημ. Νηπιαγ. Παν. Ιωαννίνων «Η γυναίκα ως κεντρικό πρόσωπο στα ευετηρικά και λατρευτικά δρώμενα στην παραδοσιακή κοινωνία»
12.00-12.15 Γραμμένος Κων. Εκπαιδευτικός – Παπαδημητρίου Μενέλαος Δικηγ. – Συγγρ. «Αργιθέα: Αργιθεάτισσα και παραδόσεις»
12.15-12.30 Φλόκα-Βογιατζή Χριστίνα Φαμρακοποιός – Γ.Γ. Δ.Σ. της ΕΓΕ «Γυναίκα και βότανα στα δημοτικά τραγούδια»
12.30-12.45 Βόντσα Βασιλική Προιστ. Επιστ. Και Παιδ. Καθοδήγησης Β.Ε. Δυτ. Μακεδονίας – Σχολική Σύμβουλων Φιλολόγων «Οι λαζαρίνες της Αιανής: Ένα γυναικείο έθιμο της περιόδου του Πάσχα και οι κοινωνικοπολιτισμικές του προεκτάσεις»
12.45-13.00 Τσανάκα Ζωή Πτυχ. ΤΕΦΑΑ Παν. Θεσσαλίας, Ζαλονίκου Μαριλένα Πτυχ. ΤΕΦΑΑ Παν. Θεσσαλίας «Χορός, φύλο και ενδυμασία: Η περίπτωση του χορού των κοριτσιών του Μετσόβου»
13.00-13.15 Αθανασόπουλος Θάνος Συγγραφέας – Δημοσιογράφος «Η γυναίκα κεντήστρα στη σοφαδίτικη καραγκούνικη ενδυμασία»
13.15-13.30 Ερωτήσεις, τοποθετήσεις, συζήτηση
13.30 Μπουφές, παραδοσιακά εδέσματα
4Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Αναγνωστόπουλος Βασίλειος Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας, Μαγουλιώτης Απόστολος Επίκουρος Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας, Μέλλου Δώρα Εκπ/κος – Πρόεδρος Παρ. Καρδίτσας της ΕΓΕ
18.00-18.15 Κρανιά Μαρίνα Φοιτήτρια Εθν. Καποδιστριακού Παν. Αθηνών «Η γυναίκα στην εργασία. Η τέχνη της γυναίκας υφάντρας στους θρύλους και τα τραγούδια»
18.15-18.30 Στεργιούλη Ευανθία Ιστορικός – Πτυχ. Ιονίου Πανεπιστημίου «Ο ρόλος της ελληνίδας μετανάστριας στη διάδοση και διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παράδοσης»
18.30-18.45 Αντωνίου Α. Αντώνης Προιστ. Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Καρδίτσας – Δρ. Ιστορίας Παν. Paris 1 – Sorbonne «Η θέση της γυναίκας στην ευρεία οικογένεια των Καραγκούνηδων της Δυτ. Θεσσαλίας»
18.45-19.00 Νάνου Ροδάνθη Πτυχ. Αγγλ. Φιλολογίας Εθν. Καποδ. Παν. Αθηνών «Η θέση της γυναίκας μέσα από τα αγραφιώτικα τραγούδια του αρραβώνα και του γάμου»
19.00-19.15 Φιρφιρής Απόστολος Σχολικός Συμβ. Φυσικής Αγωγής – Πρόεδρος Πολ. Οργανισμού Δ. Παλαμά «Μαγεία – Μαντική τέχνη και μάγισσες στη Θεσσαλία»
19.15-19.30 Γκίκας Αλέξανδρος Εκπ/κος Μ.Ε. Θεολόγος, Θανασού Βιανίκη Εκπαιδευτικός Μ.Ε. Αγγλ. Φιλολογίας «Η γυναίκα του χτες στο Δήμο Σελλάνων»
19.30-19.45 Ερωτήσεις, τοποθετήσεις, συζήτηση
5Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Προεδρείο: Τάντος Βύρων Καθηγητής – Προιστ. Τμημ. Δασοπονίας, Αντωνίου Αντώνης Δρ. Ιστορίας Παν. Paris 1 – Sorbonne Προιστ. Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Καρδίτσας, Ευθυμίου Γιώργος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήματος Δασοπονίας
11.00-11.15 Σιδέρη-Μιχαλάκη Αθηνά Εκπ/κος Φυς. Αγωγής – Μεταπτυχ. Φοιτήτρια Δημοκρίτειου Παν. Θράκης «Η γυναίκα στο μάθημα της φυσικής αγωγής από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι σήμερα»
11.15-11.30 Δημοσιογράφος «Αστυφιλία, φεμινισμός και τηλεόραση ενάντια στην παράδοση»
11.30-11.45 Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ιωάννα Λέκτορας Παν. Μακεδονίας, Πανταζής Βασίλειος Λέκτορας Παν. Θεσσαλίας «Συμβουλευτική και Προσανατολισμός με την οπτική του φύλου. Ο ρόλος της γυναίκας στην προώθηση της ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση»
11.45-12.00 Γιώτη Ευθυμία Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Παν. Θεσσαλίας «Ο εορτασμός της Παναγίας της Αποσπορίτισσας και ο ρόλος της γυναίκας την ημέρα αυτή στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας»
12.00-12.15 Ζωγράφου Μάγδα Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ Παν. Αθηνών «Η διαπραγμάτευση της έμφυλης ταυτότητας σε μια κοινότητα της Θεσσαλίας»
12.15-12.30 Πεσλής Κων. Ιστορικός – Μεταπτυχ. Φοιτητής Τμ. Ιστορ. Ιον. Πανεπιστημίου «Η γυναίκα στην ελληνορθόδοξη παράδοση»
12.30-12.45 Ερωτήσεις, τοποθετήσεις, συζήτηση