«29ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας– Με επιτυχία και η παιδική θεατρική παράσταση από το Σύλλογο Ρωσόφιλων Ν. Τρικάλων»


Τον διεθνώς αναγνωρισμένο μαέστρο και Διευθυντή Ορχήστρας κ. Δημήτρη Αγραφιώτη τίμησε, το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαρτίου, το 29ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας  – Δ.Η.Κ.Ε.Κ., της ΠΕΔ Θεσσαλίας, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και την υποστήριξη της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Ο μουσικολόγος κ. Χρήστος Μητσάκης, που υπήρξε μαθητής του κ. Αγραφιώτη, σκιαγράφησε με πολύ γλαφυρό τρόπο τη ζωή και το έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη, κάνοντας λόγο για έναν πολύ δυναμικό και συνάμα πολύ ευαίσθητο άνθρωπο.

Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός συγχαίροντας τον καταξιωμένο μαέστρο για το έργο του. Τον αποκάλεσε μάλιστα «δικό μας άνθρωπο» αφού ο Δημήτρης Αγραφιώτης κατάγεται από την Καρδίτσα και το γεγονός αυτό έκανε ακόμα πιο έντονη τη συγκίνησή του.

«Είμαι τρομερά συγκινημένος. Με μεταφέρατε στις πηγές της καταγωγής μου και με δροσίσατε με αναμνήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγραφιώτης. Και πρόσθεσε πως «Αυτή τη φορά γνώρισα την Καρδίτσα πολιτιστικά» αφού είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Μουσείο της Πόλης.

Στο διαγωνιστικό μέρος, το θεατρόφιλο κοινό παρακολούθησε την Ερασιτεχνική Σκηνή του Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης,  Πολιτισμού και Νεολαίας Λάρισας «Ανδρέας Τσατσαρής» στο έργο «Πέντε στρέμματα παράδεισος» των Α. Φραγκιά – Γ. Σταύρου.

Αυτός ήταν και ο τελευταίος διαγωνιζόμενος θίασος καθώς την Κυριακή 31 Μαρτίου το Φεστιβάλ έφθασε στο τέλος του (αναλυτικά τα βραβεία θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα).

Το δύσκολο έργο της αξιολόγησης είχαν αναλάβει όλο αυτό το διάστημα : ο θεατρικός συγγραφέας κ. Γιώργης Χριστοφιλάκης, οι σκηνοθέτες Τάσος Ψαρράς και Βασίλης Κυρίτσης, ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος, η ερμηνεύτρια Αλίκη Καγιαλόγλου,η κριτικός χορού και καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης του χορού κ. Μίρκα Ψαροπούλου και ο γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς.

Το Φεστιβάλ παρουσίασαν ο Αλέξης Κωστάλας και η Αθηνά Σιδέρη δίνοντας το δικό τους «χρώμα» στην όλη διοργάνωση.

Ήταν ένα δεκαήμερο θεατρικής «μαγείας» γεμάτο από υπέροχες στιγμές, συγκινήσεις και χαρές.

Ενώ, για άλλη μια φορά, το κοινό αποδείχτηκε η μεγαλύτερη δύναμη αυτού του θεσμού που είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα ο οποίος πραγματοποιείται επί τόσο χρόνια και χωρίς την παραμικρή διακοπή.

Οι διαγωνιζόμενοι θίασοι

 

Υπενθυμίζουμε πως στο φετινό 29ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας συμμετείχαν οι ακόλουθοι θίασοι :

>Θεατρική Ομάδα «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» Δήμου Ζίτσας με το έργο «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία : Νίκος Σφαιρόπουλος. Μετάφραση : Θεατρική Ομάδα «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ».

>Πολιτιστικές Απόπειρες Νέας Μάκρης – Μαραθώνα  (Ομάδα  : Γυναίκες σε Απόπειρα) με το έργο «Μην ξεχαστώ και (δεν) της μοιάσω» της Ντίνας Ζαγάρη. Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία : Μαρία Ρούση.

> Θεατρική Ομάδα  Πυλαίας με το έργο «ΜΑΡΑ-ΣΑΝΤ» (Η καταδίωξη και δολοφονία του Ζαν Πωλ Μαρά) του Πέτερ Βάϊς. Σε σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά – Όλγας Αλεξανδροπούλου. Μετάφραση : Μάριος Πλωρίτης.

> Θεατρικό Εργαστήρι του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Νέας Ιωνίας (Αττική) με το έργο «Καφές και δημοκρατία» του Ασίζ Νεσίν.

Σκηνοθεσία : Ιωσήφ Πολυκάρπου. Δραματοποίηση : Χρίστος Ζάνος.

> Θεατρική Σκηνή  Ηρακλείου Κρήτης με το έργο «Συμπέθεροι απ ΄ τα Τίρανα» των Ρέππα-Παπαθανασίου. Σκηνοθεσία : Μάνος Μανιάς.

> Θεατρική Ομάδα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ» (Θεσσαλονίκη) με το έργο «Ο εχθρός του λαού» του Ερρίκου Ίψεν. Σε διασκευή και σκηνοθεσία της Μαρίας Μπαλτατζή.

> Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Πάτρας «ΡΩΓΜΗ» με το έργο «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκηνοθεσία : Ανδρέας Θανασούλας.

> Ερασιτεχνική Σκηνή «Ανδρέας Τσατσαρής» του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού-Αθλητισμού Λάρισας με το έργο «Πέντε στρέμματα παράδεισος» των Α. Φραγκιά – Γ. Σταύρου. Σκηνοθεσία : Παύλος Ζέρβας.

 

Τα βραβεία του Φεστιβάλ

 

Τα βραβεία του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας έχουν ως εξής :

1.) Καλύτερης παράστασης

2.) Σκηνοθεσίας

3.) Επιλογής Kειμένου

4.) Πρωτότυπου Κειμένου

5.) Α’ Γυναικείου Ρόλου

6.) Α’ Ανδρικού Ρόλου

7.) Β’ Γυναικείου Ρόλου

8.) Β’ Ανδρικού Ρόλου

9.) Ενδυματολογίας

10.) Σκηνογραφίας

11.) Μουσικής Σύνθεσης

12.) Μουσικής Επένδυσης

13.) Προγράμματος

Τα τρία πρώτα είναι τα τιμητικά και όλα τα υπόλοιπα είναι τα βασικά.

 

Η θεατρική παράσταση «Το καρβελάκι»

 

Στο μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, η θεατρική παράσταση «Το καρβελάκι»  από το Σύλλογο Ρωσόφωνων και Ρωσόφιλων Νομού Τρικάλων.

Ήταν ένα εξαιρετικό παραμύθι για παιδιά της προσχολικής ηλικίας και πρώτης σχολικής ηλικίας και πραγματικά όλοι όσοι συμμετείχαν ενθουσιάστηκαν.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Επόμενο άρθρο Αιτήσεις για δωρεάν τρόφιμα στο Δήμο Μουζακίου