25ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας


Ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής 22 Μαρτίου και ώρα 8.30 το 25ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργάνωσε όλο αυτό το διάστημα με μεγάλη επιτυχία η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, το Δήμο Καρδίτσας – ΔΗ.Κ.Ε.Κ. και με την υποστήριξη της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων που δίνει το δικό της βραβείο για την καλύτερο πρωτότυπο κείμενο.

Έπειτα από ένα υπέροχο δεκαήμερο, στη διάρκεια του οποίου απολαύσαμε 9 συνολικά ερασιτεχνικά σχήματα και παρακολουθήσαμε 7 τιμητικά αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, έφθασε η ώρα να πέσει η αυλαία και της φετινής διοργάνωσης.

Την Παρασκευή και το Σάββατο διαγωνίστηκαν αντιστοίχως η Θεατρική Ομάδα “Προσκήνιο” του Δήμου Πραμάντων Ν. Ιωαννίνων, που παρουσίασε το έργο του JosianBalasko “Ο Αϊ Βασίλης ήταν σκέτη λέρα” σε μετάφραση – διασκευή Μ. Ρέππα – Θ.Παπαθανασίου, και το Δημοτικό Θέατρο Δήμου Μαραθώνος με το έργο του Ματέι Βισνιέκ ΄΄Η λέξη Πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα” σε μετάφραση Έρσης Βασιλικιώτη.

Επίσης, παρακολουθήσαμε τη βράβευση του γνωστού μουσικοσυνθέτη Χρήστου Λεοντή. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος ευχόμενος στον κ. Λεοντή να είναι πάντα καλά για να συνεχίζει την όμορφη αυτή πορεία του στον χώρο της μουσικής. Εκείνος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή για την τιμή που του έκανε και τόνισε ότι η μουσική αποτελεί ένα πραγματικό «όπλο» για όλους μας, αφού μόνον αυτή μπορεί να εξυψώσει τον άνθρωπο.

Αναφορά στη ζωή και το έργο του έκαναν δύο νέοι άνθρωποι, ο συνθέτης – μουσικολόγος κ. Νεοκλής Νεοφυτίδης και ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης που σκιαγράφησαν μοναδικά το πορτρέτο του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη. Η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ν. Καρδίτσας κ. Ανδριανή Γιαννέλου προσέφερε στον κ. Λεοντή μία όμορφη ανθοδέσμη και εκείνος θυμήθηκε τις ρίζες του καθώς κατάγεται από την Κρήτη. Τα δε αναμνηστικά στους κ. Νεοφυτίδη και Τσαλαχούρη έδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Νομάρχη κ. Κώστας Φωτάκης.

Το Σάββατο ακολούθησε το τιμητικό αφιέρωμα στον Ακαδημαϊκό – ομότιμο Καθηγητή Θεατρολογίας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών – Σκηνοθέτη – Διευθυντή του Αμφιθέατρου κ. Σπύρο Ευαγγελάτο. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ενώ  αναφορά στη ζωή και το έργο του έγινε από την επίκουρο καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών κ. Ευανθία Στηβανάκη.

Τη λήξη του 25ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας θα κηρύξει ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης.

Αμέσως μετά την απονομή των βραβείων, το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια πολύ όμορφη εκδήλωση, μια προσέγγιση στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο που θα γίνει σε μορφή ανάγνωσης και τραγουδιού. Θα συμμετέχει ο Αλέξανδρος Χατζής και όλοι όσοι θα παρευρεθούν είναι σίγουρο ότι θα μαγευτούν από τον ποιητικό λόγο του Γιάννη Ρίτσου. Θα λάβει επίσης μέρος το σύνολο εγχόρδων των Γυναικείων Συλλόγων ΄΄Άρωμα Γυναίκας΄΄.

Η Κριτική Επιτροπή

Το δύσκολο έργο της Κριτικής Επιτροπής ανέλαβαν όλο αυτό το διάστημα η  ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση, η σκηνογράφος – ενδυματολόγος Αναστασία Αρσένη, ο μουσικοσυνθέτης Σάκης Τσιλίκης, ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργης Χριστοφιλάκης και ο σκηνοθέτης κ. Άγγελος Σιδεράτος που, όπως δήλωσαν και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν την περασμένη Πέμπτη, θα είναι συνεχώς στο πλευρό της Οργανωτικής Επιτροπής σε ό, τι χρειαστεί.

Οι διαγωνιζόμενοι

Στη φετινή διοργάνωση έλαβαν μέρος  και διεκδικούν τα βραβεία :

  • 1) Η Θεατρική Ομάδα Αγιάς με το έργο ΄΄Η αυλή των θαυμάτων΄΄ του Ιάκωβου Καμπανέλλη
  • 2) Ο Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Κσσάνδρειας ΄΄Η Κασσάνδρα΄΄ με τα έργο ΄΄Η σιωπή΄΄ (βασισμένο σε κείμενο του Στρατή Καρρά)
  • 3) Η Θεατρική Ομάδα Εξωραιστικού Συλλόγου Λιβαδίου Λάρισας με το έργο ΄΄Ο γάμος΄΄ της Βάσως Ξανθάκη
  • 4) Το Κορινθιακό Θέατρο ΄΄Βασίλης Ρώτας΄΄ με τη ΄΄Μήδεια΄΄ του Ευριπίδη, σε μετάφραση Κώστα Τοπούζη
  • 5) Το Δημοτικό Θέατρο Λειβαδιάς ΄΄Όμιλος Φίλων Θεάτρου΄΄ με το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ ΄΄Ο αφέντης Πουντίλα και ο υπηρέτης του Ματί΄΄
  • 6) Η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας ΄΄Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος΄΄ με το έργο του Λόρκα ΄΄Γέρμα΄΄
  • 7) Η Θεατρική Ομάδα Δήμου Ευόσμου Θεσσαλονίκης με το έργο των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου ΄΄Μπαμπάδες με ρούμι΄΄
  • 8) Η Θεατρική Ομάδα ΄΄Προσκήνιο΄΄ του Δήμου Πραμάντων Ν. Ιωαννίνων μ το έργο της ΄΄Ο Αη – Βασίλης ήταν σκέτη λέρα΄΄
  • 9) Το Δημοτικό Θέατρο Δήμου Μαραθώνος με το έργο του Ματέι Βισνιέκ ΄΄Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα΄΄

Τα βραβεία

Τα βραβεία του Φεστιβάλ  είναι τα ακόλουθα :

Τέσσερα χρηματικά βραβεία

1. Καλύτερης παράστασης (1.000 Ευρώ)

2. Σκηνοθεσίας (600 Ευρώ)

3. Επιλογής Kειμένου (400 Ευρώ)

4.Καλύτερου Ελληνικού Έργου (500 Ευρώ – από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων) 

   Δέκα τιμητικά

1. Πρωτότυπου Κειμένου

2. Α’ Γυναικείου Ρόλου

3. Α’ Ανδρικού Ρόλου

4. Β’ Γυναικείου Ρόλου

5. Β’ Ανδρικού Ρόλου

6. Ενδυματολογίας

7. Σκηνογραφίας

8. Μουσικής Σύνθεσης

9. Μουσικής Επένδυσης

10. Προγράμματος

Προηγούμενο άρθρο ΛΕ.Φ.Κ.Κ – Έκθεση μαθητών φωτογραφίας από 20 έως 27 Μαρτίου
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη Νομάρχη σε Μοσχάτο, Μεσενικόλα & Μορφοβούνι