25ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας


Με δύο ακόμη σημαντικά τιμητικά αφιερώματα συνεχίστηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη το 25ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων  και με το Δήμο Καρδίτσας – ΔΗ.Κ.Ε.Κ.

Τη Δευτέρα, η Οργανωτική Επιτροπή τίμησε τη γνωστή ηθοποιό Κατερίνα Χέλμη αναγνωρίζοντας την προσφορά της στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για τη ζωή και το έργο της μίλησε ο Καθηγητής Θεατρολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ κάνοντας μια υπέροχη αναδρομή στην πορεία της αγαπημένης ηθοποιού. Εκείνη, από την πλευρά της, ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή για την τιμή που της έκανε και δήλωσε εντυπωσιασμένη από την αγάπη και τη φιλοξενία της Καρδίτσας. 

Την τιμητική πλακέτα στην κ. Χέλμη και το αναμνηστικό στον κ. Πούχνερ απένειμε ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης.

Όπως τόνισε και ο κ. Πούχνερ, η πορεία της κ. Χέλμη ήταν και εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακή.

Υπήρξε επί σειρά ετών πρωταγωνίστρια του Παιδικού Θεάτρου. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και στις αντίστοιχες Σχολές του Καρόλου Κουν και του Πέλου Κατσέλη. Υπηρέτηση με συνέπεια το ποιοτικό θέατρο, ενσαρκώνοντας ρόλους από το κλασικό – αρχαίο ελληνικό και νεότερο ευρωπαικό καθώς και το σύγχρονο δραματολόγιο. Συνεργάστηκε με θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, κυρίως όμως υπήρξε βασικό στέλεχος των κρατικών θεάτρων στη Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε πρωταγωνιστικά με το Κ.Θ.Β.Ε. στα έργα : ΄΄Ο ψεύτης΄΄ του Γκολντόνι, ΄΄Το λάθος΄΄ του Καμύ, ΄΄Το ονειρόδραμα΄΄ του Στρίντμπεργκ, ΄΄Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή΄΄ του Πιραντέλλο, ΄΄Αίας΄΄ του Σοφοκλή, ΄΄Το τσίρκο΄΄ του Νίκου Ζακόπουλου, ΄΄Εσύ και τα σύννεφά σου΄΄ του Βέστφαλ, ΄΄Η μεταφυσική του μοσχαριού με τα δυο κεφάλια΄΄ του Βίτκιεβιτς, ΄΄Πειρασμός΄΄ του Ξενόπουλου, ΄΄Φιντανάκι΄΄ του Χορν, ΄΄Θεσμοφοριάζουσες΄΄του Αριστοφάνη, ΄΄Οι αριθμημένοι΄΄ του Κανέτι, ΄΄Το σπίτι της κούκλας΄΄ του Ίψεν, ΄΄Ηλέκτρα΄΄ του Σοφοκλή, ΄΄Η δοκιμασία΄΄ του Μίλλερ, ΄΄Ο Άγιος Πρίγκηψ΄΄ της Λυμπεράκη. Με το Εθνικό Θέατρο στα έργα : ΄΄Οιδίπους Τύραννος΄΄ του Σοφοκλή, ΄΄Η ζωή είναι όνειρο΄΄ του Παζολίνι, ΄΄Οι δούλες΄΄ του Ζενέ, ΄΄Φοίνισσες΄΄ του Ευριπίδη. Με το Ελληνικό Λαικό Θέατρο  του Μάνου Κατράκη στο έργο ΄΄Οι τελευταίοι΄΄ του Γκόρκι. Με το θίασο της Έλσας Βεργή στα έργα : ΄΄Το  μπαλκόνι΄΄ του Ζενέ, ΄΄Η βεντάλια της Λαίδης Ουίντερμηρ΄΄ του Ουάιλντ, ΄΄Ορφέας στον Άδη΄΄ του Τένεσσι Ουίλιαμς, ΄΄Τρομεροί γονείς΄΄ του Κοκτώ΄΄. Με το θέατρο ΄΄Διάχρονο΄΄ στα έργα ΄΄Ματωμένος γάμος΄΄ του Λόρκα, ΄΄Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα΄΄ του Λόρκα. Με το θίασο ΄΄Σωρείτες΄΄  στην  ΄΄Παρεξήγηση΄΄ του Καμύ. Παράλληλα, έπαιξε στον κινηματογράφο (΄΄Κόκκινα φανάρια΄΄, ΄΄Νόμος 4.000΄΄) από τον οποίο όμως αποχώρησε νωρίς για να εμφανιστεί εκ νέου το 1981 στην ταινία ΄΄Ο δρόμος του Λαμόρε΄΄ του Δ. Μαυρίκιου΄΄.

Το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού εισέπραξε και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, που, επίσης, τιμήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή για το έργο και την προσφορά του. Αναφορά στην καριέρα του έκανε ο ποιητής Δημήτρης Μπρούχος.

Στο διαγωνιστικό τμήμα το θεατρόφιλο κοινό της πόλης, είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το Δημοτικό Θέατρο Λειβαδιάς ΄΄Όμιλος Φίλων Θεάτρου΄΄ που παρουσίασε το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ ΄΄Ο αφέντης Πουντίλα και ο υπηρέτης του Ματί΄΄. Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί το Κορινθιακό Θέατρο ΄΄Βασίλης Ρώτας΄΄, που παρουσίασε τη ΄΄Μήδεια΄΄ του Ευριπίδη σε μετάφραση Κώστα Τοπούζη. Παρών για να τους εμψυχώσει ήταν και ο δήμαρχος Κορίνθου κ. Αλέξανδρος Πνευματικός. Το αναμνηστικό στον κ. Πνευματικό απένειμε ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης.

Η αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου είναι κάθε βράδυ κατάμεστη από κόσμο, από το θεατρόφιλο κοινό που τόσο πολύ αγαπάει και στηρίζει τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και την επόμενη Κυριακή 22 Μαρτίου και έχει την υποστήριξη της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων που δίνει το δικό της βραβείο για την καλύτερη παράσταση και των χορηγών του που είναι το ξενοδοχείο ΄΄Μητρόπολις΄΄, τα βιβλιοπωλεία ΄΄Παιδεία΄΄ και η Interamerican.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ :

Σημαντικές, όμως, είναι και οι προσωπικότητες που στελεχώνουν την Κριτική Επιτροπή του 25ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Το δύσκολο αυτό έργο έχουν αναλάβει οι εξής :

  1. ΜΠΕΤΥ ΒΑΛΑΣΗ (ΗΘΟΠΟΙΟΣ) 
  2. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΣΕΝΗ (ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ)
  3. ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΛΙΚΗΣ (ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ)
  4. ΓΙΩΡΓΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΑΚΗΣ (ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ)
  5. ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ (ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ) 

Τετάρτη 18 Μαρτίου, ώρα 8.30 μ.μ.

  • Τιμητικό αφιέρωμα στο θεατρικό συγγραφέα Γιώργη Χριστοφιλάκη.
  • Αναφορά στη ζωή και το έργο του από τον ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλο.
  • Απονομή τιμητικής πλακέτας
  • “Γέρμα” του Λόρκα από την Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας “Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος”.

Πέμπτη 19 Μαρτίου, ώρα 8.30 μ.μ.

  • “Μπαμπάδες με ρούμι” των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Εύοσμου Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Βάσω Μακρή και Παύλος Βησσαρίου και το εισιτήριο είναι 5 ευρώ για μικρούς και μεγάλους.

Το έργο της αφίσας και του προγράμματος φιλοτέχνησε ο εικαστικός καλλιτέχνης Θανάσης Άγγελος.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ

Το 25ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας τιμούν με την παρουσία τους αξιόλογοι άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν παρακολουθήσει κάποιες βραδιές και κάποιοι άλλοι θα έρθουν τις υπόλοιπες.

Πρόκειται για :

  • Ø Τον κ. Γιώργο Λαζαρίδη, Πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων
  • Ø Τον κ. Περικλή Κοροβέση, Συγγραφέα – Βουλευτή
  • Ø Τον κ. Τάσο Ψαρά, Σκηνοθέτη
  • Ø Τον κ. Νίκο Κηπουργό, Μουσικοσυνθέτη
  • Ø Την κ. Έρση Βασιλικιώτη, Σκηνοθέτιδα
  • Ø Τον κ. Δημήτρη Παπαχρήστο, Συγγραφέα
  • Ø Τον κ. Μηνά Βιντιάδη, Δημοσιογράφο – Συγγραφέα
  • Ø Τον κ. Βαγγέλη Παπακώστα, Δημοσιογράφο
  • Ø Τον κ. Νώντα Βακαλόπουλο Σκηνογράφο
  • Ø Τον κ. Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, Ηθοποιό
  • Ø Τον κ. Δημήτρη Κολοβό, Ηθοποιό
  • Ø Την κ. Αγγελική Κασόλα, Σκηνοθέτιδα
  • Ø Την κ. Εύη Καζάκου, Σκηνογράφο – Ενδυματολόγο
  • Ø Την κ. Ουρανία Μαυρίδου, Νομαρχιακή Σύμβουλο Ν. Έβρου
  • Ø Τον κ. Βαλάντη Παπαγεωργίου, Πρόεδρο Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης
  • Ø Τον κ. Δημήτρη Χατζηθεοδώρου, Πρόεδρο Πολιτιστικών Φορέων Δράμας
  • Ø Τον κ. Γεώργιο Φίλιογλου, Πρόεδρο Πολιτιστικών Φορέων Κοζάνης
  • Ø Τον κ. Αθανάσιο Γιαλαμά, Πρόεδρο Πολιτιστικών Φορέων Έβρου
Προηγούμενο άρθρο Άνοδος Αετού Καλλιφωνίου στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία
Επόμενο άρθρο Επιστολή Κωτσού στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Καρδίτσας