Άγιος Δομίνικος, 1949: μια γυναίκα, η Μινέρβα Μιραμπάλ, λέει όχι στη σεξουαλική επίθεση του δικτάτορα Τρουχίγιο, τον χαστουκίζει και φεύγει. Στη συνέχεια, μαζί με τις αδερφές της θα γίνουν σύμβολο αντιδικτατορικού και φεμινιστικού αγώνα, ηγούμενες ενός ολόκληρου κινήματος. Στις 25 Νοέμβρη του 1960 το καθεστώς Τρουχίγιο βασανίζει και δολοφονεί τις τρεις από τις τέσσερις αδερφές Μιραμπάλ, ή αλλιώς τις «Πεταλούδες» (Las Mariposas). Η δολοφονία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή ενάντια στο καθεστώς Τρουχίγιο και την καταστροφή του. Από το 1981 γυναικείες οργανώσεις τιμούν αυτή τη μέρα και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της το 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Σήμερα, το 2018 οι κοινωνίες μας, ακόμη απέχουν πολύ από αυτό…
Η βία κατά των γυναικών, αναγνωρίστηκε ως κοινωνικό πρόβλημα και έγινε «ορατή» τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στους αγώνες των φεμινιστριών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η βία με βάση το φύλο αποτελεί κοινό βίωμα για τις περισσότερες γυναίκες του πλανήτη, σε ηπιότερες ή εντονότερες μορφές, που δηλητηριάζει την καθημερινή τους ζωή.
Οι αριθμοί που περιγράφουν το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών κρύβουν πίσω τους συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες και αναφέρονται σε γυναίκες της διπλανής πόρτας, σε γυναίκες σε γάμο, σε γυναίκες σε σχέση, σε γυναίκες νέες ή μεγαλύτερες, σε γυναίκες αναλφάβητες, σε γυναίκες με ανώτατη εκπαίδευση, σε γυναίκες από τη χώρα μας ή σε γυναίκες από άλλες χώρες… Ατελείωτος ο κατάλογος! Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών, πλούτου, εκπαίδευσης. Φαινόμενο παγκόσμιο, διαταξικό και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας.
Η ενδοοικογενειακή βία, η «αόρατη βία» είναι η πιο συχνή αιτία τραυματισμού και θανάτου των γυναικών: το 38% των θανάτων των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στο βίαιο σύντροφό τους. Η έμφυλη βία αναπαράγεται από την κοινωνική ανοχή και τις στερεότυπες αντιλήψεις για τα φύλα. Είναι ευθύνη όλων μας να αποτρέπουμε και να σταματούμε τη βία που ασκείται εναντίον των γυναικών, έχοντας ως σημείο αναφοράς την ιδεολογία των διακρίσεων που επιτρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όσο πιο ανεκτικό είναι το περιβάλλον στην έμφυλη βία, τόσο μεγαλύτερη και η εξάπλωσή της. Η έμφυλη βία μπορεί να σταματήσει να υπάρχει, όταν πάψουμε να τη δεχόμαστε.
Το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας λειτουργεί από το 2003 τμήμα στήριξης γυναικών ευπαθών κοινωνικών ομάδων και παρέχει συμβουλευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας. Από τον Απρίλιο του 2018 αποτελεί μέρος του δικτύου των δομών υποστήριξης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Το κέντρο συμβουλευτικής στήριξης στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο στη συμβουλευτική γυναικών, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.
Για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας οργανώνει:
- 23-11-2018 έως 25-11-2018
Πορτοκαλί φωταγώγηση κτιρίου Δημαρχείου και Ανδριάντα Γ. Καραϊσκάκη
- 23-11-2018
- 00 – 11.00π.μ. ραδιοφωνική εκπομπή
- 00–14.00 ενημερωτική καμπάνια έξω από το κτίριο του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας
- 25-11-2018
- 30 θεατρική παράσταση «Στο δάσος να μην πάω μου είπε η μαμά», από το τμήμα ενηλίκων του θεατρικού εργαστηρίου «ΡΟΔΑ»
στο «Τέχνης Χώρος θέατρο Όψεις»
- 00: συζήτηση «Με μια φωνή ΟΛΕΣ. Ούτε μια λιγότερη – ούτε μια μόνη» Πότε το ατομικό γίνεται συλλογικό;
Συντονίζει η Άννα Βουγιούκα, Κοινωνική Ανθρωπολόγος – Ερευνήτρια.
Συνδιοργάνωση: Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, ΚΕΘΙ, ΚοινΣΕΠ «ΡΟΔΑ»
*Το θέατρο «ΟΨΕΙΣ» παραχωρεί ευγενικά το χώρο του για την υλοποίηση της θεατρικής παράστασης και της συζήτησης.
Στο «ΟΨΕΙΣ» επίσης, εκτίθεται σειρά φωτογραφιών με τη γυναίκα ως κεντρικό θέμα, δημιουργοί των οποίων είναι μέλη της ΛΕΦΚΚ.
- 26-11-2018
17.00 – 20.00 «Έμφυλη βία και γυναίκες θύματα πολλαπλών διακρίσεων»
Συνδιοργάνωση: Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, ΑΝ.ΚΑ., ΚΓΜΕ ΔΙΟΤΙΜΑ
Οι δράσεις είναι ανοιχτές για όλες και όλους.
Για τη θεατρική παράσταση, απαιτείται η προκράτηση θέσεων.
Μην παραμένεις θεατής.
Ας κάνουμε ορατή την αόρατη βία.
Δεν είσαι η μόνη! Δεν είσαι μόνη!