Ειδήσεις

24 Σεπτέμβρη απεργούμε ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο


Η κυβέρνηση της ΝΔ για την επίτευξη δήθεν της «ανάπτυξης» μέσα από επενδύσεις εξασφαλίζει  στην … «και καλά», ντεμέκ  και δήθεν «μεταμνημονιακή εποχή» την υπερκερδοφορία για το κεφαλαίο επιδιώκοντας την πλήρη υποταγή των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στηρίζεται την αντεργατική παρακαταθήκη της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ και  ταυτίζει στον αναπτυξιακό νόμο που κατεβάζει για ψήφιση την επόμενη βδομάδα, την επενδυτική «ανάπτυξη» με την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων και την πλήρη ασυδοσία του κεφαλαίου πάνω στην εργασία. Παραδίδει επικερδείς τομείς του δημοσίου στους ιδιώτες ,  καταργεί τις κλαδικές  συμβάσεις και μειώνει τους μισθούς – εισοδήματα με  αυξήσεις σε ΔΕΗ, πετρέλαιο κλπ.

Κυβέρνηση, ΣΕΒ, ΕΕ:

– Φακελώνουν τη συνδικαλιστική δράση με το ηλεκτρονικό μητρώο, ενισχύουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό έλεγχο στη λειτουργία και στις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων . Επιχειρούν ουσιαστικά να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία με την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη της όποιας απόφασης.

– Αποδυναμώνουν τα συνδικάτα και τις συνελεύσεις τους. Βάζουν εμπόδια  στην εργατική διεκδίκηση και πάλη. Ενισχύουν τις γραφειοκρατικοποιημένες και κομματικά από αυτούς  ελεγχόμενες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες ενώσεις απέναντι στη βάση των συλλόγων. Η  “Κοινωνική Συμμαχία” των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ παράγει ήδη με αυτό το νόμο τα επιθυμητά γι’ αυτούς αποτελέσματα. Στόχος τους:

– να πλήξουν τις συλλογικές συμβάσεις με την υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (60% δυνητικά των επιχειρήσεων) και με την καθιέρωση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

– να επεκτείνουν την ελαστική εργασία, με την «δυνατότητα» εργαζόμενος και εργοδότης να «συμφωνούν» σε μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική ή σε κάθε μορφή εκ περιτροπής για ορισμένο ή αόριστο χρόνο. Ονομάζουν «συμφωνία» την επιβολή των όρων του ισχυρού.

– να αφήσουν ασύδοτους τους επενδυτές να λεηλατήσουν φυσικούς πόρους και περιβάλλον με «έλεγχο» εκ των υστέρων των επενδυτικών σχεδίων, με ίδρυση εταιριών σε δύο ήμερες, με την καθιέρωση πειθαρχικών ποινών για τους υπαλλήλους που δεν γνωμοδοτούν για τις αδειοδοτήσεις εντός ασφυκτικών χρονικών ορίων. Ο έλεγχος και η προστασία των δικαιωμάτων ή των συμφερόντων του δημοσίου ονομάζονται γραφειοκρατία. Εκχωρούνται ακόμη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ιδιώτες και τους παραχωρούνται  δικαιώματα πιστοποίησης σε ιδιώτες.

Τα δίνουν όλα στο κεφάλαιο λοιπόν με bonus  τα δικαιώματα των εργαζομένων!  

Οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν αρνηθεί κάθε απεργιακό σχεδιασμό που θα έχει προοπτική συνέχειας, σύγκρουσης και ρήξης με τις κυρίαρχες πολιτικές και «στηρίζουν» την κυβέρνηση, την ΕΕ και τον ΣΕΒ, αφού συμφωνούν με την «ανάπτυξη». Έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι συμφωνούν με το χτύπημα ενάντια στα πρωτοβάθμια σωματεία. Άλλωστε ο δοτός πρόεδρος της ΓΣΕΕ μαζί με τους διορισμένους εργατοπατέρες συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και  δήλωσαν την υποταγή τους.

Τον υπονομευτικό και απαξιωτικό δρόμο, των αγώνων  υπηρετεί και η απόφαση του Τοπικού Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, το οποίο προκήρυξε απεργία για την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου. Θα μας βρουν απέναντί τους.

Δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά. Στηριζόμενοι στα  πρωτοβάθμια σωματεία, να απαντήσουμε με απεργία ενάντια στην ψήφιση των μέτρων. Οι  ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα υπονομεύουν κάθε επικίνδυνη για τα σχέδια της Κυβέρνησης απεργία ακόμη κι αν οι ίδιες την εξαγγέλλουν.

Καλούμε κάθε αγωνιστική δύναμη να στηρίξει την απεργία στις 24/9,  μέσα από ένα μαχητικό, συντονισμό της βάσης των εργαζομένων, με λογική κλιμάκωσης, σύγκρουσης και ανατροπής, που θα μπορεί να εμπνέει και θα συσπειρώνει πλατιά τους εργαζόμενους.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στην απεργία, στη συλλογική σύμβαση, στη ανεξαρτησία των συνδικάτων από κράτος και εργοδότες.

  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση.
  • Να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα.
  • Σύγκρουση –ρήξη με τα μνημόνια και με όλους όσους τα επιβάλουν κυβερνήσεις – ΕΕ– κεφάλαιο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην απεργιακή παρέμβαση, στο κεντρική πλατεία την Καρδίτσας την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 στις 10:00 π.μ.

 

 

Της Αγωνιστικής Ενότητας (Κοινή Δράση , άλλη ρΟ.Τ.Α.)

 

Προηγούμενο άρθρο Στη Λάρισα ο Όμιλος Αντισφαίρισης Φωκιανός Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Τα προβλήματα των συνταξιούχων επί τάπητος