Ειδήσεις

24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών στη Θεσσαλία


Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018, το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (PALC24με τίτλο: «Sm@rtLibraries: Ένας ψηφιακός κόσμος άπειρων δυνατοτήτων», που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και ο ΕΛΚΕ του ΤΕΙ Θεσσαλίας, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λαρισαίων.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών που διοργανώνεται ανελλιπώς τα τελευταία 25 χρόνια, εκτός μιας παύσης τριών ετών,  αποτελεί εκδήλωση – θεσμό για την κοινωνία των Βιβλιοθηκών στον Ελλαδικό χώρο και προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για συζητήσεις, ενημερώσεις πάνω στα τελευταία νέα, παρουσιάσεις των τεχνολογικών και λειτουργικών εξελίξεων, επαφές με επιστήμονες που δρουν και κινούνται μέσα στις Βιβλιοθήκες αλλά και εξωτερικούς συνεργάτες-προμηθευτές, παρέχοντας  ευκαιρία για εποικοδομητικές διαφωνίες αλλά και συνεργατικές συμφωνίες.

Αρχική τοποθεσία διεξαγωγής του Συνεδρίου αποτέλεσετο Αμφιθέατρο της ΣχολήςΤεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα δεδομένης όμως τηςφοιτητικής κατάληψης στο ΤΕΙ Θεσσαλίας το διάστημα εκείνο,ο τόπος του Συνεδρίου άλλαξε και επελέγη η αίθουσα Εκδηλώσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. του Δήμου Λαρισαίων την παραμονή της έναρξης των εργασιών του.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου ήταν ο Κοσμήτορας της Σχολής Σ.Τ.ΕΦ του ΤΕΙ Θεσσαλίας,  Καθηγητής τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε,  κ. Ηλίας Σάββας, του οποίου η  εισήγηση αφορούσε στο Διαδίκτυο  των Πραγμάτων (InternetofthingsIoT) και πως αυτό λειτουργεί ως πρόκληση στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα γενικότερα.

Προσκεκλημένη Ομιλήτρια ήταν η κ. Ναταλία Μανωλά, ProjectLeader του «Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά», η ομιλία της οποίας ανέδειξε τη δράση του  OpenAire2020, ενός Ευρωπαϊκού έργου που αποσκοπεί στην ανάπτυξη του λογισμικού και τη συντήρηση της απαραίτητης τεχνικής υποδομής για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για Ανοιχτή πρόσβαση σε Ακαδημαϊκά δεδομένα.

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν δυο προσυνεδριακά σεμινάριασχετικά με την εκμάθησητου ολοκληρωμένου συστήματος βιβλιοθηκών ανοιχτού κώδικα «Koha»και την Καταλογογράφηση με το εννοιολογικό μοντέλο «RDA».

Οι επόμενες δύο ημέρες του Συνεδρίου 1 & 2 Νοεμβρίου,  εστίασαν: στο  Διαδίκτυο των πραγμάτων &τις Έξυπνες Βιβλιοθήκες στη νέα ψηφιακή εποχή, στη Βιβλιοθήκη ως φυσικότρίτο χώρο κοινωνικοποίησης  & συνεργατικής μάθησης στην νέα ψηφιακή εποχή, στις νέες καινοτόμες υπηρεσίες βιβλιοθηκών (νέες τεχνολογίες, αυτοματοποίηση υπηρεσιών, ψηφιακά αποθετήρια, λογοκλοπή, εργαλεία Googleanalytics)στις όψεις της ανοικτότητας (ιστοσυγκομιδή, συνεργασίες για προώθηση κοινών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων, ανοιχτή πρόσβαση στα ελληνικά ιδρυματικά καταθετήρια)στις τομές στη μελέτη χρηστών & των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων(ενσωμάτωση ΑΜΕΑ, ανάλυση συναισθήματος)στα νέα μοντέλα διαχείρισης Συλλογών μέσω του ΣΕΑΒ (Ilsas, Heal-Link, δίκτυο Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών, συνεργατικά σχήματα, ψηφιακές συλλογές πολιτιστικής κληρονομιάς, αποθετήρια Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας)στην παρουσίαση του έργου μετάβασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο χώρο, χρόνο και τόπο (συλλογικός κατάλογος ελληνικών βιβλιοθηκών, ηλεκτρονικό αναγνωστήριο, αρχειοθέτηση ελληνικού ιστού, δίκτυο ελληνικών βιβλιοθηκών) καθώς και στηνΠληροφοριακή Παιδεία στηνΑνώτατηΕκπαίδευση.

Τα μηνύματα του PALC24 ήταν θετικά και πολλά και μεταξύ άλλων ανέδειξαν ότι  οι Sm@rtLibraries  – «Έξυπνες Βιβλιοθήκες», είναι το μέλλον των Βιβλιοθηκών, όπου το περιβάλλον τους θα συναρτάται και θα συμφωνεί με τις απαιτήσεις του χρήστη τόσο σε Ακαδημαϊκό επίπεδο-SmartCampus-, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο-SmartCommunity- με τη βοήθεια τεχνολογιών όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet ofThings – IoT). Οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες καλούνται λοιπόν να χρησιμοποιήσουν αυτού του τύπου τις τεχνολογίες προς όφελος των χρηστών τους βελτιώνοντας τις φυσικές αλλά και ψηφιακές υποδομές τους, στο πλαίσιο της ανοιχτής επιστήμης με την ενσωμάτωση νέων ανοιχτών τεχνολογιών εντός ενός εξελικτικού σταδίου δημιουργίας μιας νέας μορφής βιβλιοθήκης

Στο χώρο του Συνεδρίου, υπήρχαν αναρτημένες Ανακοινώσεις (POSTERS) ερευνητών, γιατον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, τον Πληροφοριακό Γραμματισμό, τηχρήση μεταδεδομένωνστους καταλόγους των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, την Πληροφοριακή Παιδείακαι την συμβολή του θεσμού του mentoring στις βιβλιοθήκες καθώς επίσης και ειδικός Εκθεσιακός χώρος με τα περίπτερα των Χορηγών του Συνεδρίου.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ΚυπρίωνΒιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων της Πληροφόρησης, Μηχανικών Πληροφορικής, Ερευνητών, Επιστημόνων,μελών των Ακαδημαϊκών, Ειδικών & ΔημόσιωνΒιβλιοθηκών καθώς και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, εξωτερικοί συνεργάτες και προμηθευτές του χώρου των Βιβλιοθηκών, φοιτητές Σχολών Βιβλιοθηκονομίας και Πληροφορικής.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Καθηγητής Ξενοφών Σπηλιώτης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Υποδομών & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων κ. ΓεώργιοςΣούλτης.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής εκφράζουν τις πιο ειλικρινείς και θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντεςγια την παρουσία τους στην διοργάνωση, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τέτοιες μετακινήσεις. Οι σύνεδροι δυστυχώς δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ΤΕΙ Θεσσαλίας, τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες του, απόλαυσαν όμως και περπάτησαν στις ομορφιές της πόλης της Λάρισας.

Προηγούμενο άρθρο Υποδοχή του Τιμίου Ξύλου στο Μουζάκι
Επόμενο άρθρο Ο ΙΣΚ για το περιστατικό βίας στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων