Αμείωτο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον από το έτος 1971μέχρι σήμερα, να γιορτάζεται σε όλα τα κράτη του κόσμου επί πενήντα έτη η ‘’Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας’ ’, η οποία καθιερώθηκε από τον ‘’Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών’’ και σηματοδοτεί αδιάλειπτα την αναγκαιότητα της ύπαρξης των δασών, της βελτίωσης και της ανάπτυξής των χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση, επιτείνοντας μάλιστα τηνεφαρμογή μέτρων προστασίας και επέκτασής των με την καλλιέργεια πνεύματος αγάπης σε μικρούς και μεγάλους για την προστασία των.
Θαυμάσια τονίζεται με έμφαση σε όλο τον κόσμο ότιη εμφάνιση και διαβίωση του ανθρώπου στη γη ξεκίνησε από το δάσος, διότι στην πρωτόγονη κατάσταση που ζούσε του εξασφάλιζε καταφύγιο έχοντας ως κατοικία βραχώδεις σπηλιές, στοές σε κορμούς μεγάλων δένδρων και άλλες φυσικές μορφές που τον προφύλασσαν από τα άγρια ζώα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θερμοκρασίας, βροχής, χιονιού και κάθε μορφής κίνδυνο. Πλέον τον εξασφάλιζε άφθονη τροφή χάριν της πλούσιας πανίδας και χλωρίδαςπου διαθέτει, ενδυμασία από δέρματα αγρίων ζώων και υγιεινό περιβάλλον διαβίωσης που αποτελούν βασικές προϋποθέσειςγια να ζήσει,να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί ο άνθρωπος.
Ο άνθρωποςπαρά του ότι εξελίχθηκε στην σύγχρονη κυριαρχική μορφή της κατάκτησης των αιθέρων, της διαστημικής εξέλιξης και της προσέγγισης στην τεχνική νοημοσύνη διαπίστωσε πως η πανσέβαστη μορφή της φύσης το δάσος, παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί του και έχειαναλλοίωτο δεσμό ως παράγοντας αναντικατάστατος για τους εξής λόγους:
-Προσφέρει εργασία σε εκατομμύρια ανθρώπους που ασχολούνται με αναδασώσεις, υλοτομίες, μετατοπίσεις ξυλείας, μεταφορές δασικών προϊόντων, επεξεργασίας του ξύλου, επιστημονικές έρευνες,δασοτουρισμόκαι πολλών άλλων ασχολιών.
– Προσφέρει ξυλεία τεχνική, βιομηχανική, καύσιμη, ρητίνη, ερεικόριζα και άλλα προϊόντα του φυτικού και ζωικού βασιλείου που αξιοποιεί ο άνθρωπος σε διάφορες χρήσεις.
-Αποτρέπει την δημιουργία χειμάρρων καιτην καταστροφική επίδραση αυτών.
– Προστατεύει το έδαφος από την διάβρωση και την παρασυρτική δύναμη των χειμάρρων και των ανέμων και γονιμοποιεί εδάφη.
-Ρυθμίζει την οικονομία του νερού απορροφώντας μεγάλες ποσότητες νερού, εμπλουτίζοντας τα υπόγεια στρώματακαι τις υπόγειες λεκάνες ώστε να διατηρείται σταθερή η στάθμη των λιμνών και η παροχή των ποταμών.
– Βοηθάει την ύπαρξη και την ανάπτυξη της ιχθυοπονίας γλυκού νερού λόγω της σταθερής στάθμης των λιμνών και της παροχής των ποταμών.
-Εξασφαλίζει τροφή στην υπάρχουσα κτηνοτροφία και τα διατρεφόμενα άγρια ζώα στο δάσος.
-Συντηρεί την βιοποικιλότητα της χλωρίδας και πανίδας που είναι άφθονη στα δάση.
-Μετριάζει την επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την τρύπα του όζοντος και παράλληλα καθαρίζει την ατμόσφαιρα από σκόνη, τοξικές ουσίες και γενικά επιβλαβή αέρια που αιωρούνται.
– Προσφέρει απαράμιλλη αισθητική απόλαυση με την άφθονη και πλούσια ποικιλία της άγριας πανίδας και χλωρίδας που διαθέτει, το μελωδικό ακρόασμα των πουλιών και την απόκοσμη φωνή του δάσους. Ικανοποιεί πολλούς επισκέπτες για άσκηση, φωτογράφιση, ζωγραφική, κυνήγι, ψάρεμα, έρευνα και διάφορες ασχολίες που επιθυμεί.
-Συμβάλλει στην διαμόρφωση του κλίματος στον πλανήτη μας 10-12 % κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων.
Η απλόχερη προσφορά των δασών στον άνθρωπο και η αλληλεξάρτησή του από αυτό οδήγησε τους ειδικούς επιστήμονες σε έρευνες και διαπίστωσαν μεγάλη μείωση των δασών μετά την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης, η ο οποία άρχισε στο μισό του 18ου αιώνα, κορυφώθηκε τον 19ο αιώνα και συνεχίζεται. Αρχικά ξεκίνησε από τηνΜεγάλη Βρετανία, ακολούθησε η δυτική Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τα άλλα κράτη διαπιστώνοντας καλπάζουσα μείωση των δασών και τους κατέλαβε έντονη ανησυχία για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Η παγκόσμια μείωση των δασών είναι ανησυχητική λαμβάνοντας υπόψη ότι τον 15ο αιώνα κάλυπταν το μισό της χερσαίας έκτασης της γης και σήμερα το ένα τρίτο περίπου. Η μεγάλη μείωση παρουσιάστηκε ξεκινώντας από την μεταβιομηχανική περίοδο έως σήμερα και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο και καταστροφικό για τα δάση, με συνέπειες που βλάπτουν την ανθρωπότητα μη αναστρέψιμες, οι οποίες οφείλονται αποκλειστικά σε λανθασμένες επεμβάσεις του ανθρώπου και μη ορθά προγραμματισμένες ενέργειες,επισημαίνοντας μερικές τις εξής:
-Υπεραύξηση του πληθυσμούτου πλανήτη μας σήμερα που ανέρχεται σε7,5 δισεκατομμύρια άτομα, με τάση ανόδουυψηλή να φτάσει στα 10 με συνέπεια αύξηση των αναγκών σε διατροφικά προϊόντα, παρόλη την εντατική καλλιέργεια της γης μέχρι σήμερα.
– Αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων για γεωργικές καλλιέργειες.
-Ερημοποίηση μεγάλων ξηροθερμικών εκτάσεων του πλανήτη μας.
– Υπερβόσκηση η οποία καταστρέφει την φυσική αναγέννηση των δασών.
– Κακή διαχείριση των δασών από τον άνθρωπο (παράνομες υλοτομίες, ρίψη απορριμμάτων, κακές υποδομές και άλλες παρεμβάσεις) που βλάπτουν το δάσος.
– Δασικές πυρκαγιές που γίνονται με στόχο αλλαγή χρήσης της γης παράνομα και από ελλιπή έλεγχο.
– Επεκτάσεις πόλεων λόγω αστικοποίησης των πληθυσμών εις βάρος δασικών εκτάσεων για κατοικίες, χώρους εργασίας, μεγάλους δρόμους διακίνησης και άλλων έργων υποδομής.
– Ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνους οργανισμούς.
-Ρύπανση της ατμόσφαιρας που προκύπτει δίχως να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα αποτροπής από την λειτουργία εργοστασίων, κινούμενων μέσων μεταφοράς και άλλες δραστηριότητες του ανθρώπου (καυσαέρια, ρυπογόνες ουσίες, οξείδια του άνθρακος, αζώτου και άλλα επιβλαβή στοιχεία και ενώσεις).
-Κλιματική Αλλαγή που προοιωνίζεται ως η καταστρεπτικότερη ‘’Μάστιγα’’ των τελευταίων ετών για τα δάση, με βασικά επιβαρυντικά στοιχεία την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται.
Οι Διεθνείς Οργανισμοί λαμβάνοντας υπόψη όλες τους παράγοντες που συντελούν στην επιβίωση του ανθρώπου και στην ανάπτυξή του στον πλανήτη μας διαπίστωσαν, ότιεπιβάλλεται να προστατευτούν όλα τα οικοσυστήματα συμπεριλαμβάνοντας και το οικοσύστημα των Δασών προκειμένου να λειτουργούν αποδοτικά και αποτελεσματικά επιτυγχάνοντας τον σκοπό τους.
Οι Διεθνείς Οργανισμοί για να ικανοποιούντα δάση τις ανάγκες του ανθρώπου σε όλες τις χώρες του κόσμου,με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έλαβαν αποφάσεις και υπέγραψαν πρωτόκολλα, συμφωνίες και προτάσεις εφαρμογής για τη λήψη μέτρων προστασίας, βελτίωσης, ανάπτυξης και την καλλιέργεια πνεύματος αγάπης προς τα δάση.
Ατενίζοντας την ομορφιά των δασών ο καθένας μας λαμβάνοντας υπόψη και τη συνολική προσφορά τους, ας εκφράσει την αγάπη του με όποιον τρόπο υλικό η πνευματικό διαθέτει καισύνθημά ‘’Το δάσος είναι η Ζωή μας’’.