1o Πανελλήνιο συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών


Αρκετά συμπεράσματα προέκυψαν ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και δυναμική κρίθηκε η εισήγηση της κ. Παρασκεύης Σδρόλια – Κρανά Βιβλιοθηκονόμου της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καρδίτσας.

  

Υπό την αιγίδα του  Υπουργείου Εσωτερικών, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, πραγματοποιήθηκε το 1Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών, ενώ, τις εργασίες του παρακολούθησαν ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, φορείς Υπουργείων, Δήμαρχοι, ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, των ΜΜΕ καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες Βιβλιοθηκών της Ευρώπης.

Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι σημαντικός είναι ο ρόλος των δημοτικών βιβλιοθηκών στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού και δια βίου μάθησης .

Στην εισήγηση της η κ. Σδρόλια Παρασκευή τόνισε:  η εκρηκτική συσσώρευση της γνώσης , η αποτύπωση της σε  διάφορες μορφές, η χρήση νέων τεχνολογιών, οι συνεργασίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο καθιστούν την ανάγκη για έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση περισσότερο επιτακτική από κάθε άλλη φορά. Την ανάγκη αυτή για πληροφόρηση σε τοπικό επίπεδο έχουν αναλάβει να καλύψουν οι δημοτικές βιβλιοθήκες. Τα προβλήματα, όμως, που στην πλειονότητα τους αντιμετωπίζουν, λειτουργούν ως τροχοπέδη, δημιουργώντας εμπόδια στον εκσυγχρονισμό τους.

Σε μια μεταβατική  εποχή όπως η σημερινή , με αλλαγές να συντελούνται διεθνώς σε τεχνολογικό, οικονομικό, κοινωνικό και δημογραφικό επίπεδο το έργο των δημοτικών βιβλιοθηκών δυσχεραίνεται ολοένα και περισσότερο. Οι βιβλιοθήκες αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, σε μια περίοδο μειωμένης δημόσιας χρηματοδότησης και αυξημένης σημασίας για την προώθηση της ωφελιμότητας τους στην κοινωνία .

Σε μια δημοκρατική κοινωνία η οποία θα αποτελείται από σωστά πληροφορημένους πολίτες, ο στόχος του βιβλιοθηκονόμου είναι να προωθήσει την εγκαθίδρυση των αρχών της διανοητικής ελευθερίας, της ελεύθερης έκφρασης και της ανεμπόδιστης αναπαραγωγής των ιδεών και των πληροφοριών, της ελευθερίας της γραφής και ανάγνωσης.  

Οι βιβλιοθηκονόμοι σαν επιστήμονες πληροφόρησης πρέπει να πιέζουν συνεχώς  να δρομολογηθούν εξελίξεις στο χώρο των βιβλιοθηκών ώστε να ανταποκριθούν στο καινούργιο ψηφιακό περιβάλλον.

Να μην επιτρέψουν την περιθωριοποίηση των Δημοτικών Βιβλιοθηκών διότι χρόνια υστερούν τα αίτια της οποίας σ’ όλους  είναι γνωστά.

Η χώρα μας όπως και η ευρύτερη κοινωνία έχουν ανάγκη Βιβλιοθηκονομικής υποστήριξης, μιας εκτεταμένης πολιτικής για το Βιβλίο και τη Βιβλιοθήκη.

Επιβεβλημένη θεωρείται η χάραξη Πολιτικής Πληροφόρησης όπου θα εκπαιδεύονται Βιβλιοθηκονόμοι οι οποίοι θα αναλάβουν ηγετικές θέσεις σε ζητήματα ενημέρωσης  για την ισότιμη πρόσβαση στις τεχνολογίες της πληροφόρησης και στη Δια Βίου Μάθηση στον 21Ο  αιώνα.

Όχι ανεπαρκές Σχολές Πληροφόρησης αλλά Σχολές προηγμένης κατάρτισης για Βιβλιοθηκονόμους.

Κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ώστε στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Βιβλιοθηκών να προβλέπονται και να προηγούνται θέσεις Βιβλιοθηκονόμων και Αρχειονόμων .

Άμεση επαγγελματική εκπαίδευση για παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών πληροφόρησης σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

Εκπαίδευση Βιβλιοθηκονόμων για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Αφού προηγήθηκαν αρκετές προτάσεις στο τέλος η κ. Σδρόλια τόνισε:

Με το έργο μας λοιπόν οι βιβλιοθηκονόμοι της Ελληνικής Περιφέρειας προχωράμε στη διαδικασία ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των Βιβλιοθηκών.

Δυνατότητα πολύ σημαντική για την καταξίωση των επαγγελμάτων μας στην επαρχία

Η απολαβή είναι υψηλό επίπεδο σεβασμού, και ενίσχυση του ρόλου μας στη μεταπήδηση από το κλασσικό μοντέλο λειτουργίας σε ένα πιο σύγχρονο ενταγμένο στις ανάγκες της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι: όλοι οι συνάδελφοι βιβλιοθηκονόμοι

ΘΕΣΑΜΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Η αποστολή μας δεν σταματά εδώ .

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες να γίνουν Μέλη  της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ώστε οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες να λειτουργούν ως τοπικά πληροφοριακά κέντρα ως πνευματικά – πολιτιστικά κέντρα ως κοινωνικό κεφάλαιο.

Προηγούμενο άρθρο Φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Δ. Κάμπου
Επόμενο άρθρο Aπάντηση κ. Χρήστου Τσιούτσιουρα στον κ. Aθανάσιο Σίσκο