15Ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο


 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 15ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο στην πόλη της Καρδίτσας και στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου (ΤΕΙ Λάρισας) από τις 16 έως τις 19 Οκτωβρίου με θέμα «Δασοπονία πολλαπλών σκοπών και κλιματική αλλαγή  – Προστασία και αξιοποίηση φυσικών πόρων». Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.) με το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου και την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας και το Δήμο Καρδίτσας.

Το απόγευμα της Κυριακής (16-10-2011) έγινε η τελετή έναρξης του Συνεδρίου όπου η Οργανωτική Επιτροπή του υποδέχθηκε και προσφώνησε υπηρεσιακούς παράγοντες από υπουργεία, τοπικούς και περιφερειακούς φορείς καθώς επίσης τους παρευρισκόμενους δασολόγους, δασοπόνους και φοιτητές προερχόμενους από τα διάφορα Ιδρύματα της χώρας, Υπουργεία, Επιμελητήρια, επιχειρήσεις καθώς και ιδιώτες επαγγελματίες. Εκφράσθηκαν θερμές ευχαριστίες από τους διοργανωτές προς όλους συντελεστές της διοργάνωσης και ιδιαίτερα προς τους χορηγούς του συνεδρίου, όπως το ΥΠΕΚΑ, το ΤΕΙ Λάρισας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Καρδίτσας, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ξυλείας, τις ξυλοβιομηχανίες ξυλείας ΑΚΡΙΤΑΣ, ALFAWOOD και τέλος την εταιρεία BARZOS. Στη διάρκεια της έναρξης τιμήθηκε η προσφορά του Καθηγητή Ι. Κακαρά, για την ανεκτίμητη προσφορά του στο Ίδρυμα. Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του Καθηγητή της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΑΠΘ) κ. Σκαλτσογιάννη με θέμα τους δασικούς γενετικούς  πόρους και τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη μας.

Τη δεύτερη και την τρίτη μέρα του συνεδρίου, δηλ. Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και Τρίτη 18 Οκτωβρίου, αφού προηγήθηκαν οι ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών, των καθηγητών κ. Καραμανώλη (ΑΠΘ) και κ. Κακαρά (ΤΕΙ Λάρισας), ακολούθησαν παράλληλες (πρωϊνές) συνεδρίες και μια απογευματινή με προφορικές εισηγήσεις και αναρτημένες εργασίες (posters) κατά θεματικές ενότητες. Οι θεματικές συνεδρίες αφορούσαν εισηγήσεις (συνολικά 83) για επίκαιρα θέματα που αφορούσαν τους δασικούς πόρους, την προστασία, ανάδειξη και τη διαχείρισή τους εν όψει των κλιματικών αλλαγών. Το απόγευμα της Τρίτης και αφού ολοκληρώθηκε η απογευματινή συνεδρία με τις σύντομες εισηγήσεις ορίσθηκε Προεδρείο (Βουλγαρίδης και Καλαϊτζή) για την Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας. Σ’ αυτό συζητήθηκε και αποφασίσθηκε ο τόπος του επόμενου Δασολογικού Συνεδρίου (16ου Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο το έτος 2013) να είναι η Θεσσαλονίκη. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που ετέθησαν από τους συνέδρους, όπως είναι η καλύτερη εκπροσώπηση της δασικής πράξης στο μέλλον, προτάθηκε ψήφισμα με θέμα «το μέλλον της δασικής εκπαίδευσης» (Βέργος), της καλύτερης προβολής των posters.

Τέλος την τέταρτη ημέρα του Συνεδρίου (Τετάρτη 19 Οκτωβρίου), αφού έγινε ξενάγηση των συνέδρων με (2) λεωφορεία στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής λίμνης Πλαστήρα, ακολούθησε γεύμα σε τοπικό τουριστικό συγκρότημα (ΚΑΖΑΡΜΑ), και αφού τραβήχτηκε η παραδοσιακή «οικογενειακή» φωτογραφία οι σύνεδροι επέστρεψαν στην Καρδίτσα.

Τέλος πρέπει να τονισθεί πως η ατμόσφαιρα υποδοχής και φιλοξενίας που επιμελημένα φρόντισαν τα μέλη της τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής (ιδιαίτερα από το ΤΕΙ, οι καθηγητές κ.κ. Σωτ. Καραστεργίου, Γ. Νταλός και Γ. Μαντάνης και οι συνεργάτες τους), καθώς επίσης και οι εντυπώσεις των συνέδρων για το επιστημονικό και συναδελφικό κλίμα που επικράτησε στη διάρκεια του συνεδρίου ήταν διάχυτα και άφησαν άριστες εντυπώσεις.

Η Οργανωτική Επιτροπή

του 15ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου, 16-19 Οκτωβρίου, Καρδίτσα

Προηγούμενο άρθρο Χωρίς προτάσεις η ΕΛΜΕ Καρδίτσας για συνέχιση του αγώνα
Επόμενο άρθρο «Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940