Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης είναι ένα διεθνές φεστιβάλ πενθήμερης διάρκειας που διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Θράκα, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, και πραγματοποιείται στη Λάρισα, στον Βόλο (Μακρινίτσα), στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα (Φυλακτή).
Κάθε χρόνο, περισσότεροι από εβδομήντα Έλληνες και διεθνείς ποιητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, παράλληλα με μουσικά δρώμενα, και την έκθεση εικαστικής τέχνης που συντονίζεται από τη Αντιγόνη Καψάλη.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν: τo διεθνές πρόγραμμα διαμονών Καταφύγιο του Οδυσσέα (χρηματοδότηση από τo πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη), το «Versopolis» (σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών και το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών) το «Counterpoints 2» (χρηματοδότηση από την EFFEA) και η «Ανταλλαγή Συγγραφέων» που συνδιοργανώνεται με την Κροατική Εταιρεία Συγγραφέων.
Επιπλέον, στο φετινό Φεστιβάλ θα απονεμηθούν δύο βραβεία: το Βραβείο Μάκης Λαχανάς στην Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου για την πολύτιμη συνεισφορά της στην ελληνική ποίηση, και το Βραβείο Θράκα καλύτερης ανέκδοτης πρώτης συλλογής, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.
Το 12ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 και 30 Αυγούστου στην Λάρισα, στον Βόλο (Μακρινίτσα), στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα (Φυλακτή).
Η φετινή θεματική του 12ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης είναι το μέλλον.
Οι άνθρωποι ανέκαθεν οραματίζονταν το μέλλον τους – τι θα μπορούσε να είναι ιδανικά ή τι δεν θα έπρεπε να είναι ποτέ – και η ποίηση που έγραφαν αντικατόπτριζε αυτές τις αγωνίες. Μπορούμε να γράψουμε για το δικό μας μέλλον ή για το μέλλον άλλων ανθρώπων, τόπων, ζωντανών πλασμάτων και φυτών, για πόλεις και χώρες, ποτάμια και λίμνες ή ακόμα και για ολόκληρο τον γαλαξία μας. Πολλά λογοτεχνικά έργα δημιουργήθηκαν με την πρόθεση να κάνουν μια πρόβλεψη, να επικοινωνήσουν έναν φόβο ή την επιθυμία να φανταστούμε το πώς το τώρα μας θα υπάρχει αργότερα. Η συνείδηση της προσωρινότητας της ζωής και της χρονικότητας όλων των πλασμάτων προξενούν φυσικά σε όλους τους ανθρώπους την υπαρξιακή αγωνία, και ταυτόχρονα την επιθυμία να διατηρήσουμε και να τιμήσουμε ο,τι θεωρούμε πολύτιμο στη ζωή.
Μεταξύ των 15 διεθνών και των 48 Ελλήνων ποιητών και ποιητριών, θα διαβάσουν τα έργα τους οι: Athena Farrokhzad ( Ιράν/Σουηδία), Nikola Madžirov (Βόρεια Μακεδονία), Patrick Dubost (Γαλλία), Marko Pogačar (Κροατία) και πολλοί άλλοι.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ, 26. 8. 2024, 19:30
Λάρισα, Κήπος Διαχρονικού Μουσείου
Παρουσιάζει η Χρύσα Βουλγαράκη
Εγκαίνια της έκθεσης τέχνης “Μηχανή του Χρόνου: Ένα ταξίδι σ’ ένα καλύτερο κόσμο”. Σχεδιασμός και επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη.
Απονομή του Βραβείου Θράκα.
Αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες.
Την εκδήλωση συνοδεύει μουσικά ο Σπύρος Καβαλλιεράτος και η Χριστίνα Λιόλιου.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ, 27. 8. 2024, 20:00
Βόλος, Μακρινίτσα, Art Café
Παρουσιάζει η Λίνα Φυτιλή
Αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες.
Την εκδήλωση συνοδεύει μουσικά ο Κρέων Κανακάρης.
ΗΜΕΡΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, 28. 8. 2024, 20:00
Καρδίτσα, Αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Φυλακτής – Εστία Πολιτισμού Χρήστος Διαμαντής
Παρουσιάζει η Δανάη Σιώζιου.
Αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες.
Παρουσίαση του Κύκλου Ποιητών και του Versopolis (Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών)
Προβολή Βίντεο: Ποίηση και Μουσική του Χρήστου Διαμαντή
ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ, 29. 8. 2024, 20:00
Τρίκαλα, Θεατράκι του Ληθαίου
Παρουσιάζει ο Θάνος Γώγος
Αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες.
Παρουσίαση του προγράμματος Καταφύγιο του Οδυσσέα 3* (2022-2026)
Την εκδήλωση συνοδεύει μουσικά ο Κρέων Κανακάρης.
ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ, 30. 8. 2024, 20:00
Λάρισα, Θερινό Σινεμά Μύλου του Παππά
Παρουσιάζει η Κωνσταντίνα Καρυδάκη
Μαραθώνιος Ποίησης. Θέμα:Το μέλλον
Αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς και Έλληνες ποιητές και ποιήτριες.
Απονομή του βραβείου Μάκης Λαχανάς στην Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου.
Προβολές επιλεγμένων βίντεο ποίησης, ποιητικών ταινιών μικρού μήκους και μια οπτικοακουστική παράσταση ποίησης.
Με την υποστήριξη και την αιγίδα Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη των : Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe), Δήμου Τρικκαίων, Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Μαγνήτων Κιβωτός, EFFEA, Γαλλικού Ινστιτούτου, Ινστιτούτου Θερβάντες (Instituto Cervantes Atenas) και της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα.