116 ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΝΙΣΤΑΣ – ΚΑΪΤΣΑΣ


 

Το «πράσινο φως» έδωσε η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας στο αίτημα του Δήμο Σοφάδων για την πρόσληψη 116 ατόμων με δίμηνες συμβάσεις εργασίας.
Σύμφωνα με το σχετικό αίτημα, οι προσλήψεις ήταν αναγκαίες προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες της δημοτικής Α.Ε. «Λουτρά Σμοκόβου Α.Ε. ΟΤΑ» (97 άτομα) και της διαδημοτικής επιχείρησης των ιαματικών λουτρών Δρανίστας – Καΐτσας (19 άτομα), για την περίοδο από 1/6 έως 16/10/2012, όπου εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα υγείας.

 

Άνοιξαν τις πύλες τους

 

Να θυμίσουμε ότι τα Λουτρά Σμοκόβου άνοιξαν τις πύλες τους ήδη από τις 10 Ιουνίου, όπου και πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια για τη νέα λουτρική περίοδο. Οι φυσικές ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται 35 χιλιομ. ΝΔ της Καρδίτσας στον ορεινό όγκο των νοτίων Αγράφων και σε υψόμετρο 450μ. Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών, ( θειούχων – αλκαλικών ) ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Το 1662 κτίστηκαν τα πρώτα καταλύματα λούσης και διαμονής. Από τους πιο διάσημους επισκέπτες της εποχής ήταν ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων και ο Μαχμούτ Πασάς και προς τιμήν τους δόθηκαν τα ονόματά τους σε δύο ιαματικές πηγές. Σήμερα ένα σύγχρονο SPA είναι σε θέση να προσφέρει στους επισκέπτες του χαλάρωση, αναζωογόνηση και ευεξία. Διαθέτει πισίνα, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, δυο κλασικές και δυο διαθερμικές σάουνες, δυο αίθουσες χαμάμ και δυο αίθουσες χαλαρωτικού μασάζ. Στο υδροθεραπευτήριο οι επισκέπτες θα βρουν ατομικούς λουτήρες με υδρομασάζ, αίθουσα ατομικών εισπνοών και αίθουσα ρινοπλύσεων.

 

Η ιστορία τους

 

Το 1662 οι μοναχοί Μόσχος και Φράγκος, Σμοκοβίτες άρχοντες, τις αξιοποίησαν κτίζοντας πρόχειρα και αργότερα μόνιμα καταλύματα λούσης και διαμονής. Το 1882 περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο και έτσι άρχισε η διαδοχική εκμίσθωσή τους σε διάφορους ιδιώτες. Το 1903 οι πηγές παραχωρήθηκαν για μια 20ετία στον πολιτευτή Καρδίτσας Τερτίπη, επί των ημερών του οποίου έγινε η διάνοιξη της οδού Καρδίτσας – Σμοκόβου και η κατασκευή των πρώτων ξενοδοχείων. Το 1923 αναλαμβάνει την εκμετάλλευση για μια 25ετία η Εταιρεία Γενικών Επιχειρήσεων Καρδίτσας, η οποία πραγματοποίησε την υδρομάστευση και την ανέγερση σύγχρονου για την εποχή υδροθεραπευτηρίου. Το 1943, επειδή λειτουργούσε στα Λουτρά η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί με ειδικό σχηματισμό των Ες – Ες έκαψαν και ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις. Το 1952 παραχωρήθηκαν για 30 χρόνια από τον ΕΟΤ στον ιδιώτη Ν. Παπαδημητρίου με την υποχρέωση να τα ανοικοδομήσει. Στις 19 Απριλίου 1983 παραχωρήθηκε από τον ΕΟΤ η εκμετάλλευση των πηγών και των εγκαταστάσεων στην τότε κοινότητα Λουτροπηγής (Σμοκόβου). Δημιουργήθηκε, έτσι, η Κοινοτική Επιχείρηση Λουτρών Σμοκόβου, η οποία μετατράπηκε σήμερα σε Δημοτική  Ανώνυμη Εταιρεία.  Η Εταιρεία αυτή έχει την ευθύνη για τη σωστή λειτουργία των Λουτρών καθώς και  για τον συνεχή εκσυγχρονισμό τους.

 

Θεραπευτικές ενδείξεις

 

Τα  νερά των φυσικών ιαματικών πηγών Σμοκόβου συνιστώνται για:

  1. Χρόνιες Ρευματοπάθειες – Αρθροπάθειες
  2. Παθήσεις αναπνευστικού συστήματος
  3. Παθήσεις πεπτικού συστήματος
  4. Παθήσεις δέρματος
  5. Ενδοκρινείς ανεπάρκειες
  6. Γυναικολογικές παθήσεις
  7. Χαλάρωση – αναζωογόνηση – ευεξία

 

Προηγούμενο άρθρο «Όλα είναι έτοιμα για την 45η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ 2012»
Επόμενο άρθρο Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Κ. Παπαλού για τα Καραϊσκάκεια