1.000 Στρεμ. Βιολογικής καλλιέργειας βαμβακιού στην Καρδίτσα


Συμπεράσματα της εκδήλωσης της Ν.Α. Καρδίτσας στο Λεοντάρι.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας πραγματοποίησε στο Λεοντάρι ημερίδα, στα πλαίσια της υλοποίησης  των συμπερασμάτων του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, με θέμα  «Η καλλιέργεια του βιολογικού βαμβακιού στο Ν.Καρδίτσας».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Νομάρχης κ. Φ.Αλεξάκος, ο Δήμαρχος Ταμασίου κ.Β.Μόσχος, ο Πρόεδρος του Νομ. Συμβουλίου κ. Νικ.Καλιακούδας, ο Αντινομάρχης Πρωτογενούς παραγωγής κ. Μ.Καρατσιώρης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Τσιώτας & Β.Αλεξόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ Ταμασίου κ.Ηλ.Πέτσας, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ.Κ.Τέλιος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δ.Ταμασίου κ.Α.Τσιλομήτρος, η Δ/ντρια της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β.Τσιούκα, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Δ/νσης Βιομηχανικών Φυτών κ. Ε.Καλοχαιρέτης, οι γεωπόνοι κ.κ. Κ.Πατσιαλής, Σκόνδρας, Τζέλλας, Φιλίππου, Κωτούλας, Ευαγγελογιάννης, Σέιτος η κ. Βολιώτου και ο εκπρόσωπος των Θεσσαλικών Εκκοκκιστηρίων κ. Μακρής και βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής του Δήμου Ταμασίου.

Η ημερίδα ξεκίνησε με εισήγηση του καθηγητή Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημ. Μπιλάλη ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε ο Ν. Καρδίτσας για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος καλλιέργειας βιολογικού βαμβακιού μετά την σύνταξη σχετικής μελέτης την οποία ανέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η βιολογική καλλιέργεια βαμβακιού γίνεται σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει να μη επιβαρύνεται με χημικά πρόσθετα το χωράφι. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ζήτηση διεθνώς για βιολογική καλλιέργεια βαμβακιού, για την οποία μάλιστα ενδιαφέρονται μεγάλες εταιρείες ενδυμάτων (ZARA, Nike κλπ)

Υπάρχουν, ανέφερε στην ομιλία του, προβλήματα και αδυναμίες σε πολλά επίπεδα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν ως ένα βαθμό αρνητικά, αν δεν γίνει προσεκτική ανάλυση της πορείας & της εξέλιξης της καλλιέργειας. Το βιολογικό βαμβάκι στο Νομό μπορεί με ανάλογη πιστοποίηση & τυποποίηση να αποκτήσει όνομα προέλευσης δίνοντας στο τελικό προϊόν προστιθέμενη αξία & ανταγωνιστικότητα. Μάλιστα για το σκοπό αυτό μπορεί να επιδοτηθεί μέχρι 60 €/στρέμμα. Επιπλέον μπορεί να συμβάλλει στην μείωση όλων των εισροών (λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κ.α.) ακόμη και των ποτισμάτων σε δύσκολες περιόδους λειψυδρίας όπως η φετινή.

Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους βαμβακοκαλλιεργητές, όπου διατυπώθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για το μέλλον της συγκεκριμένης παραγωγής και το συμπέρασμα επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου διερευνά τις δυνατότητες καλλιεργειών προστιθέμενης αξίας, όπως είναι το βιολογικό βαμβάκι.

Ο κ. Νομάρχης δήλωσε ότι «Η πραγματοποίηση τέτοιων ενημερωτικών εκδηλώσεων & η ανάπτυξη επίκαιρων αγροτικών θεμάτων από εξειδικευμένους επιστήμονες, βοηθά τους αγρότες του Νομού μας στην αναζήτηση νέων προοπτικών και εμείς από την πλευρά μας, θα στηρίξουμε υλικά και ηθικά κάθε τέτοια προσπάθεια. Ήδη στην συγκεκριμένη περίπτωση χρηματοδοτήσαμε την μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για την καλλιέργεια του βιολογικού βαμβακιού στην Καρδίτσα, με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο παραγωγών βιολογικού βαμβακιού σε επίπεδο Νομού και εφόσον είναι συμφέρουσα, οι παραγωγοί να προχωρήσουν στην καλλιέργειά της».

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΑΣΗΜΟΧΩΡΙ

Ο Νομάρχης κ Φ.Αλεξάκος, προηγουμένως επισκέφθηκε το Δ.Δ Ασημοχωρίου του Δ.Ταμασίου, όπου συνομίλησε με τους αγρότες του χωριού, με κυρίαρχο αυτό της άρδευσης και των εξελίξιμων εργασιών της εργολαβίας του κλειστού αγωγού.

Ο κ. Νομάρχης ανέπτυξε ένα ειλικρινή διάλογο για τα θέματα της εργολαβίας και τις προοπτικές του έργου. Από την πλευρά τους οι αγρότες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την βραδεία ανάπτυξη του έργου στην περιοχή τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους. Ο Νομάρχης αναφέρθηκε στην καθημερινή παρακολούθηση του έργου από την πλευρά της Ν.Α με σκοπό η εργολαβία να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του χρόνου και να υλοποιηθεί το έργο μέχρι και το τελευταίο ευρώ, από τα 9 εκατ.€, τα οποία πρέπει να απορροφηθούν το διάστημα αυτό.

Επίσης εξήγησε με αναλυτικό τρόπο το ισοζύγιο νερού που πρέπει να διαμορφώνουμε κάθε φορά στη λίμνης Σμοκόβου, με σκοπό να πετυχαίνουμε την απαραίτητη ισορροπία κάλυψης των αρδευτικών αναγκών μας.

«Σε αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας. Η εξοικονόμηση νερού καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη και καλούμαστε ειδικά τώρα, με τις διαφαινόμενες κλιματικές αλλαγές, οι οποίες πλέον μας επηρεάζουν άμεσα, να επιδείξουμε σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το αύριο. Εμείς το διεκδικούμε, εμείς το διαμορφώνουμε και εμείς πρέπει να το προετοιμάσουμε» κατέληξε ο κ. Νομάρχης

Προηγούμενο άρθρο «Εκκρεμότητα» 60.000 ευρώ στην Ένωση
Επόμενο άρθρο Η κυβέρνηση που καταστρέφει τους βαμβακοπαραγωγούς