Στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυση του ΤΕΕ, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Λάρισα. Το παρών έδωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, ο οποίος εστίασε στην ανθεκτικότητα των υποδομών, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος, και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στο «εμβληματικό έργο – ορόσημο» όπως το χαρακτήρισε, του προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων και συγκεκριμένα των σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, πυροσβεστικών σταθμών και αστυνομικών τμημάτων. Όπως είπε τα συγκεκριμένα κτίρια «θα είναι τα πρώτα, γιατί είναι κρίσιμες υποδομές σε περίπτωση σεισμού», ενώ έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα «ξεκινά άμεσα, σε λίγες εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες». Υπογράμμισε τη συμβολή του ΤΕΕ και των Μηχανικών στην υλοποίησή του σχολιάζοντας ότι «το κράτος δεν μπόρεσε να το κάνει τα τελευταία 25 χρόνια και θα χρειαζόταν 10 και πλέον χρόνια να το ολοκληρώσει». Άλλωστε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ «οι διπλωματούχοι μηχανικοί, ο επιστημονικός κορμός του τεχνικού κόσμου της χώρας, είμαστε στο επίκεντρο της Ανθεκτικότητας, στην προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές και ο μετασχηματισμός, που τόσο αναφέρουμε, τόσο ο πράσινος όσο και ο ψηφιακός, έχει κυρίαρχη τη διάσταση της Ανθεκτικότητας. Τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε οι μηχανικοί και το ΤΕΕ και προσπαθούμε να κάνουμε την κοινωνία να δει επίσης».
Συνεχίζοντας ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται «με συνολικό σχεδιασμό και έργα ουσίας, σε συγκεκριμένο χρόνο, που να φέρνει αποτελέσματα, ορατά στους πολίτες». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «ειδικά εσείς εδώ στο Θεσσαλικό Κάμπο, που τόσο έχει βασανιστεί τα τελευταία χρόνια, που τόσο έχει ανάγκη από μεγάλα και μικρά έργα ουσίας και άμεσης απόδοσης, γνωρίζετε καλά την ανάγκη συνεργασίας και ταχείας υλοποίησης». «Το ΤΕΕ είναι εδώ, δίπλα στην Πολιτεία και την Κοινωνία, για να σχεδιαστούν σωστά και να υλοποιηθούν γρήγορα όσα έργα και αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα και όσα έχουν αργήσει πολύ. Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω αναλυτικά για όσα έχουν γίνει στη Θεσσαλία – και για όσα δεν έχουν προχωρήσει» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι «τώρα δεν είναι η ώρα να τσακωνόμαστε».
Εκτίμησε ότι η επόμενη πενταετία «είναι κρίσιμη ειδικά για τη Θεσσαλία γιατί μετά από τις μεγάλες καταστροφές, που ακολούθησαν μια δεκαετία και πλέον κρίσης ήρθε η ώρα της ανάταξης και της δουλειάς για το πέρασμα σε μια νέα εποχή». Ο Γιώργος Στασινός τόνισε ότι «ξέρουμε και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε, αυτές και όλες τις άλλες προκλήσεις, με συνολικό σχεδιασμό και έργα ουσίας. Σε συγκεκριμένο χρόνο, που να φέρνει αποτελέσματα, ορατά στους πολίτες. Για να συμβεί αυτό πρέπει να λύσουμε δύο βασικά ζητήματα: Αφενός ο δημόσιος τομέας να σχεδιάζει, να επιβλέπει και να πληρώνει εγκαίρως. Και αφετέρου ο ιδιωτικός τομέας να υλοποιεί με ταχύτητα και ποιότητα.» «Ξέρουμε να το κάνουμε σωστά, το έχουμε αποδείξει ως τεχνικός κλάδος» πρόσθεσε και σημείωσε: «Πρέπει να βοηθήσουμε και το δημόσιο να ανταποκριθεί στις ευθύνες του. Με νέα εργαλεία για τον γρήγορο σχεδιασμό, με εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα. Με ανάθεση καθηκόντων επίβλεψης και παραλαβής έργων από πιστοποιημένους μηχανικούς, όταν δεν επαρκούν οι δημόσιες δομές. Με εκσυγχρονισμό νομοθεσίας και ψηφιακά εργαλεία για πιστοποιήσεις έργων και πληρωμές. Αλλά πρέπει και εμείς, ο ιδιωτικός τομέας, να αποκτήσουμε αίσθημα ευθύνης, όχι μόνο πρόσκαιρου κέρδους. Να επενδύσουμε δηλαδή στην ταχεία μελέτη και υλοποίηση των έργων.»
«Πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να πετύχουμε ένα αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη ο τόπος, κάθε τόπος της χώρας, αν συνεργαστούμε τα επόμενα λίγα χρόνια με στόχο να πετύχουμε τους στόχους που βάζουμε. Όλοι μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, σε μια συνολική προσπάθεια, για την προκοπή όλων», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.
Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος αναφέρθηκε στο ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών που έχουν δημιουργήσει με το μυαλό και τον ιδρώτα τους κρίσιμες και ποιοτικές υποδομές σε όλη τη χώρα. Δήλωσε περήφανος που είναι μηχανικός, που συμμετείχε για χρόνια στα όργανα διοίκησης του ΤΕΕ και αναφέρθηκε στην προσφορά των μηχανικών, οι οποίοι έχουν πάθος να λύνουν προβλήματα.
Ειδικά για τη Θεσσαλία, στην τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ότι στις 23 Απριλίου παραδίδεται στην κυκλοφορία ο Ε65 μέχρι τα Τρίκαλα, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα έργα για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας εστιάζοντας σε αυτά που πρόκειται να γίνουν, ξεκινώντας από τα σχολεία. Όπως είπε, μέσω της ΚΤΥΠ και με χρηματοδότηση από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προχωρά η «την ανακατασκευή σχολείων που είχαν σημαντικές βλάβες και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν». «Οι συμβάσεις θα υπογραφούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες και στις οποίες κατά βάση και με επιλογή της ΕΕΕ θα αναμιχθούν εταιρείες της περιοχής» πρόσθεσε ο Νίκος Ταχιάος.
Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση, σύμφωνα πάντα με τον Υφυπουργό Υποδομών, είναι η δημοπράτηση στις αρχές καλοκαιριού για τις οριστικές οδικές αποκαταστάσεις της τάξης των 900 εκατ. ευρώ. Στα σιδηροδρομικά, ο Νίκος Ταχιάος ανέφερε ότι επενδύονται 470 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των γραμμών που έχουν καταστραφεί. «Το μεγάλο στοίχημα, όπως και στα οδικά είναι η ανθεκτικότητα. Οι σχεδιασμοί γίνονται για να αντέξουν τα έργα σε επόμενες θεομηνίες γιατί να μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλία είναι μία περιοχή όπου αναμένεται να εναλλάσσονται οι πλημμύρες με την ξηρασία, δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία εισάγει η κλιματική κρίση» σημείωσε. Στα οδικά έργα, ο Νίκος Ταχιάος πρόσθεσε ότι «θα αποκαταστήσουμε και δρόμους που τις περασμένες δεκαετίες έφτιαξε η ΜΟΜΑ, δρόμους που θα δείτε να πέφτουν δεκάδες εκατομμύρια για να κρατήσουμε τον κόσμο στην περιοχή τους».
Στη συνέχεια έκανε λόγο, σε γενικότερο επίπεδο αλλά με αφορμή το δημόσιο διάλογο για τη Θεσσαλία, για «εύκολη κριτική» που γίνεται πολλές φορές και πρόσθεσε ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, οι απαιτήσεις είναι και διαρκώς αυξανόμενες. Δεν είναι δυνατόν για οποιοδήποτε κράτος να τις αντιμετωπίσει από τη μία στιγμή στην άλλη». Σχολίασε στην ομιλία του ότι «δημιουργούνται προσδοκίες στον κόσμο της Θεσσαλίας οι οποίες δεν έχουν τεχνολογικό πρόσημο, δεν έχουν επιστημονικό πρόσημο, έχουν κυρίως πολιτικά χαρακτηριστικά». Ακόμα ο Υφυπουργός Υποδομών επισήμανε ότι «είναι λάθος να προσεγγίζουμε τη Θεσσαλία ως ένα πείραμα in vitro. Δεν είναι ένα εργαστηριακό πείραμα αυτό που έζησαν οι άνθρωποι της Θεσσαλίας ήταν κάτι φρικτό. Και αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούμε να την κάνουμε πείραμα κάποιων απόψεων οι οποίες προέρχονται από ιδεολογήματα».
Αναφερόμενος στο ΤΕΕ, ο Νίκος Ταχιάος κατέληξε στην ομιλία του ότι «στα χέρια του Γιώργου Στασινού βρήκε έναν πρόεδρο που πέτυχε το ακατόρθωτο, έκανε ένα τεράστιο άλμα. Ευχή, καθώς ψηφίζουμε σύντομα, τα επόμενα χρόνια να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να έχουμε ένα ΤΕΕ όπως αυτό που διοικείς, που θα είναι σύμμαχος, σύμβουλος και θα υλοποιεί έργα για λογαριασμό της Πολιτείας με αξιοπιστία».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκοςχαρακτήρισε το ΤΕΕ «Σύμβουλο και πολύτιμο συνεργάτη», προσθέτοντας ότι «η συνεργασία με το ΤΕΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή της δημοτικής αρχής, στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για έναν δήμο σύγχρονο και καινοτόμο». Στον χαιρετισμό του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Λάρισα μπορεί και πρέπει να αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να διεκδικεί πόρους, έργα και αναπτυξιακό μέρισμα». «Για να κάνουμε με σιγουριά τα επόμενα βήματα πρέπει να θεραπευτούν οι καταστροφές του περασμένου φθινοπώρου. Η Λάρισα και όλες οι περιοχές να ανακτήσουν τον κατεστραμμένο δημόσιο χώρο τους και να γίνουν ανθεκτικές» πρόσθεσε ο Θανάσης Μαμάκος τονίζοντας ότι «σε αυτή την προσπάθεια η συνεργασία με φορείς όπως το ΤΕΕ είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ».
Ο Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ, Νίκος Παπαγεωργίου συνεχάρη τον Γιώργο Στασινό καθώς όπως είπε «το ΤΕΕ σήμερα έχει αναλάβει ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο». Ειδικά για το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ο Νίκος Παπαγεωργίου, σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «από εδώ, από την Θεσσαλία, από το Τμήμα μας, παρουσιάστηκε η ιδέα του Ε-65, το φράγμα του Αχελώου, η ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, και όχι μόνο». «Μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια πετύχαμε πολλά. Αυτά που πετύχαμε, με τη στήριξη του ΤΕΕ και του Προέδρου μας, του Γιώργου Στασινού -τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για τη συνεργασία- μας δίνουν δύναμη και αποτελούν την πυξίδα μας για το μέλλον» πρόσθεσε κλείνοντας.