Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες – διαχρονικά, αλλά και ειδικά σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς δοκιμασίας που βιώνει, και, η πατρίδα μας – στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει τη διάδραση, την ώσμωση ιδεών και γενικότερα τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.
τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.
Κατά την παρουσίασή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, μέτρα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν:
1ον. Παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 833 εκατ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:
- 327 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 223 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 6.505 ευρώ.
- 30 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.
- 371 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 120 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
- 105 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.
Από τα 833 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας:
- τα 94 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας,
- τα 337 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας,
- τα 248 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και
- τα 154 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
2ον. Παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα
Α. Αποκατάσταση υποδομών, δικτύων και αντιπλημμυρικών έργων
- Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών (μέσω ΠΔΕ): Έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας από τους παραχωρησιούχους στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, ύψους 39 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά ειδικότερα αφορούν στη διευθέτηση του ποταμού Καλέντζη, στη διευθέτηση του ποταμού Ιταλικού και σε αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Πάμισο.
- Υπουργείο Εσωτερικών (μέσω ΠΔΕ) προς δήμους: 24 εκατ. ευρώ στους δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας (16 εκατ. ευρώ στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, 4,6 εκατ. ευρώ στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, 2,9 εκατ. ευρώ στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, 0,5 εκατ. ευρώ στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων).
- Υπουργείο Εσωτερικών (μέσω ΠΔΕ) & Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς Περιφέρειες: 45,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
- Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (μέσω ΠΔΕ): Έως 150 εκατ. ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.
Β. Στήριξη και επιχορήγηση επιχειρήσεων και εργαζομένων
- Άμεσα μέτρα αναστολών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και προστασίας εργαζομένων
- Αναστολή της πληρωμής όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες (ΦΕΚ 4127/Β/24-09-2020).
- Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (Ανακοίνωση ΕΕΤ 21.09.2020).
- Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες περιοχές (ΦΕΚ 186 Α’/29.09.2020).
- Προστασία θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές – για ένα τρίμηνο – και παροχή οικονομικής ενίσχυσης 534 ευρώ στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας θα τεθεί σε αναστολή (ΦΕΚ 186 Α’/29.09.2020).
- 5. Διευκολύνσεις μέσω παρατάσεων σε διαδικασίες και προθεσμίες του Υπουργείου Οικονομικών.
- Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων των πληγεισών περιοχών για ένα εξάμηνο (13.10.2020 – ΑΔΑ: Ψ5Μ146ΜΤΛΚ-ΝΒΘ).
- Χαρακτηρισμός ως αφορολόγητων και ακατάσχετων των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων προς τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν.
- Εφάπαξ Ενίσχυση 000 ευρώ προς επιχειρήσεις μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
- Ένταξη στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής χωρίς το κριτήριο της μείωσης τζίρου για τις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τον «Ιανό»
Συγκεκριμένα, 4.522 επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Θεσσαλίας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και έλαβαν 5.168.759 ευρώ.
Γ. Επιχορήγηση επιχειρήσεων για τις ζημιές λόγω θεομηνίας
Σε αντίθεση με το παρελθόν, που ο μέσος χρόνος παροχής της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις για τις ζημιές τους από θεομηνία ήταν μεγαλύτερος από δύο έτη, η πρώτη απόφαση χορήγησης προκαταβολής 20% επί της ζημιάς δημοσιεύθηκε στις 26.10.2020, μόλις ένα μήνα μετά τη θεομηνία.
Παράλληλα, θεσπίστηκε η διαδικασία για τη συμπερίληψη και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στο σχήμα.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.456 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν λάβει 6.336.820 ευρώ, ως προκαταβολή 20% (1.133 επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχουν λάβει προκαταβολή 20% συνολικού ύψους 5.585.899 ευρώ, 75 επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας έχουν λάβει προκαταβολή 20% συνολικού ύψους 231.762 ευρώ και 248 επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας έχουν λάβει προκαταβολή 20% συνολικού ύψους 519.159 ευρώ)
Δ. Στήριξη πρωτογενούς παραγωγής και αποκατάσταση ζημιών
- Άμεση αποζημίωση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ
Η στενή συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτατη καταβολή αποζημιώσεων.
- Επιχορήγηση ζημιών σε εξοπλισμό, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα και έγγειο κεφάλαιο για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
- Διασφάλιση 3 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους ΤΟΕΒ της περιοχής.
Ε. Στήριξη νοικοκυριών, οικοσκευών και κατοικιών
Με τις απαραίτητες ενέργειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δρομολογούνται:
- Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.
- Εφάπαξ ενίσχυση 5.000 ευρώ προς κατοικίες.
- Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
- Επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης.
Ήδη, έχουν πληρωθεί 5.911.157 ευρώ, ως αποζημίωση νοικοκυριών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (5.643.047 ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, 262.200 ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και 5.910 ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας).
3ον. Παρεμβάσεις Αντιμετώπισης των Οικονομικών Επιπτώσεων της Πανδημίας – Στήριξη του Αγροτικού Τομέα
Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί, σταθερά, κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, στηρίζουμε και ενισχύουμε, στον μέγιστο βαθμό, τους παραγωγούς της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας:
Α. Χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο, ύψους:
- 802.742 ευρώ στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
- 250 ευρώ στον τομέα παραγωγής ανθέων.
- 431.000 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.
- 101.977 ευρώ στους τομείς της α) επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, β) πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες.
Β. Καταβλήθηκαν, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:
- 771.350 ευρώ στους ελαιοκαλλιεργητές παραγωγής ελαιολάδου.
- 118.372 ευρώ στους αλιείς για την παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους.
4ον. Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων
- Ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, Ανακατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ
Το έργο, μεταξύ άλλων, αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση νέου Δικαστικού Μεγάρου στον Βόλο και στην ανακατασκευή τριών Δικαστικών Μεγάρων σε Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών.
- Οργανισμός Λιμένος Βόλου (προπαρασκευαστικό επίπεδο)
Βρίσκεται υπό διερεύνηση η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας με πιθανή συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και αποφασιστικά εργαζόμενους, παραγωγούς, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, προκειμένου να βγουν όρθιοι από τη μάχη της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλη δοκιμασία και πρόκληση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με “πυξίδα” την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετά-κορονοϊό εποχή».
Στη τηλεδιάσκεψη με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος.
Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κώστας Ζυγογιάννης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Νίκος Παπαγεωργίου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κα. Αθανασία Καπούλα, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κα. Ελένη Κολιοπούλου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας κ. Χρήστος Μπλουγούρας, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λάρισας κα. Ειρήνη Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Αλέκος Ευσταθίου, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου κα. Μαίρη Διαμάντη, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου κα. Αγγελική Μαλαματένιου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων κ. Γιάννης Κουρούπας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κ. Σωτήρης Φαμίσης, ο Πρόεδρος της Νέας Ένωσης – Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Φώτης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιόκτητων Κέντρων Αναψυχής & Εστίασης Λάρισας κ. Νίκος Αθανασούλης, ο Γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης & Αναψυχής Νομού Καρδίτσας κ. Λευτέρης Τσιτσιρίγκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών-Μπαρ-Αναψυκτηρίων Εστίασης Νομού Μαγνησίας κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γυμναστηρίων Λάρισας και Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων κ. Σπύρος Γκουργκούλιας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γυμναστηρίων Μαγνησίας κ. Απόστολος Κοσμάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Νομού Τρικάλων κ. Γιάννης Κουλιεράκης.
Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.