Στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει η στιγμή που πρέπει να πάρει την απόφαση να σταματήσει την καριέρα του και ίσως ν αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο από άλλο πόστο. Πριν όμως από αυτό το στάδιο έρχεται μια φάση κατά την οποία ένας από τους χαρακτηρισμούς που του προσδίδουν είναι «ποδοσφαιρικά ώριμος» Σε μια ηλικία περίπου 32-35 ετών, ο αθλητής έχει περάσει απ όλα τα στάδια της καριέρας του και οι σκέψεις για αποχώρηση γίνονται εντονότερες. Πολλές ομάδες, κυρίως οι κορυφαίες δεν επιλέγουν πια τέτοιους παίχτες για το ρόστερ τους ενώ κρατούν μόνο αυτούς που θεωρούνται «σημαίες» για τον σύλλογο.
Όμως και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά ποδοσφαιριστές έχουν τα θετικά τους. Κατʼ αρχήν έχουν πολυετή εμπειρία και αρκετά συχνά, από διαφορετικά πρωταθλήματα και έχουν αντιμετωπίσει πολλές ομάδες και πολλούς διαφορετικούς αντιπάλους. Έχουν έντονες εμπειρίες από τα στυλ παιχνιδιού των περισσότερων πρωταθλημάτων ενώ κάποιοι απʼ αυτούς έχουν ζήσει και πολύ έντονες στιγμές με τις εθνικές τους ομάδες. Ακόμη, για τους λόγους που αναφέρθηκαν, θεωρούνται ιδανικοί για αρχηγοί ενώ μπορούν να αποτελέσουν μέντορες για τους νεαρότερους αθλητές μιας ομάδας κυρίως στις προπονήσεις, ενώ πάντα με την εμπειρία τους μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να βοηθούν ακόμα και τους προπονητές σε δύσκολες αποφάσεις και να είναι η «φωνή του πάγκου» την ώρα του αγώνα.
Οι ώριμοι ποδοσφαιριστές της εθνικής μας αποτελούν βασικό στήριγμα της ομάδας και είναι αναντικατάστατοι όσον αφορά το συναισθηματικό δέσιμο με τους φιλάθλους. Ο Χαλκιάς και ο Λιμπερόπουλος αποτελούν παραδείγματα αγαπητών ώριμων ποδοσφαιριστών στην εθνική μας. Ο κόσμος, συνεχίζει να τους στηρίζει σε αγώνες με τη θερμή υποδοχή τους στο γήπεδο, ή ακόμα και ʽστοιχηματικάʼ ποντάροντας στις αποδόσεις τους σε στοιχηματικές εταιρείες όπως η bwin.
Όμως έχουν και κάποια αρνητικά, για παράδειγμα το γεγονός πως δεν έχουν τις απαραίτητες αντοχές κατά τη διάρκεια του αγώνα και κάπου στο 60ʼ χρειάζονται ανάσες ή στη χειρότερη, αντικατάσταση. Το ίδιο συμβαίνει και σε βάθος χρόνου, δηλαδή δεν αντέχουν το βαρύ πρόγραμμα των ομάδων τους άρα μένουν πίσω ή τους προκαλείται έντονη κόπωση. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι σοβαροί τραυματισμοί που προκύπτουν, αλλά ακόμα και οι λιγότερο σοβαροί, παίρνουν περισσότερο καιρό μέχρι νʼ αποτελέσουν παρελθόν, και πολλές φορές αφήνουν τα σημάδια τους στην απόδοση των παιχτών
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η απόκτηση ενός έμπειρου αλλά κάπως μεγάλου σε ηλικία ποδοσφαιριστή αποτελεί δίκοπο μαχαίρι και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και προσεκτική επιλογή προκειμένου η μεταγραφή να μη ναυαγήσει ή να καταλήξει σε φιάσκο!