Η κυβέρνηση της ΝΔ με γοργούς ρυθμούς ξεδιπλώνει την αντιλαϊκή επίθεσή της και στο χώρο της εκπαίδευσης, υψώνοντας ολοένα και περισσότερους ταξικούς φραγμούς στο δικαίωμα στις σπουδές και στο δικαίωμα στην εργασία. «Τελευταία» κίνησή της η κατάθεση νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και αντιλαϊκές ρυθμίσεις που αφορούν τη δευτεροβάθμια.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η ρύθμιση που εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων, ελληνικών και ξένων, με τα πτυχία των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων προβλέπεται να έχουν την δυνατότητα εγγραφής στους καταλόγους που θα καταρτιστούν για την πρόσληψη αναπληρωτών και για τον διορισμό(;) μόνιμων εκπαιδευτικών, αν και όποτε αυτός γίνει.
Και αυτό το μέτρο αυτό αποκαλύπτει το ταξικό πρόσημο της πολιτικής της ΝΔ, που παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και το προσοντολόγιο που αυτός ψήφισε το Γενάρη του 2019, κλιμακώνει την επίθεσή της. Όπως η βάση του 10, η επιπλέον βάση-κόφτης που θα θεσπίζει η κάθε σχολή, τα υπόλοιπα μέτρα του εξεταστικού σφαγείου (τράπεζα θεμάτων, εξετάσεις σ’ όλα τα μαθήματα κ.λπ.) στοχεύουν να αποκλείσουν τα παιδιά από τα φτωχά λαϊκά στρώματα από το δικαίωμα στις σπουδές στο Γενικό Λύκειο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έτσι η συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες στην προσπάθεια εύρεσης θέσης εργασίας. Κινείται στη λογική της «εξαγοράς προσόντων» και υπονομεύει παραπέρα την δωρεάν πλευρά της εκπαίδευσης. Το μήνυμα που θέλει να προβάλει η ΝΔ είναι καθαρό: θα σπουδάζουν και θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά αυτοί που έχουν χρήματα!
Βέβαια, είναι ανάγκη να τονιστεί ότι όσοι εγγραφούν στους υπό κατάρτιση πίνακες δεν θα διοριστούν αλλά, απλώς, θα έχουν την ελπίδα ότι μπορεί να διοριστούν… και αυτή είναι η ουσία, ότι δηλαδή και αυτή η κυβέρνηση χτυπάει το δικαίωμα στην εργασία και το παρουσιάζει ως ατομική υπόθεση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι υπό κατάρτιση πίνακες εφαρμόζουν το κακόφημο προσοντολόγιο που προωθεί την πολυδιάσπαση, τον κανιβαλισμό μεταξύ των αποφοίτων, την αξιολόγηση και πάνω απ’ όλα με την υπόσχεση, εάν και όποτε, κάποιων διορισμών, προωθεί τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών! Με άλλα λόγια ακόμα κι αν δεν υπήρχε αυτή η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ήταν αναγκαίο να αγωνιστούμε για να μην εφαρμοστεί το προσοντολόγιο. Η εναντίωσή μας στην εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ είναι τμήμα του αγώνα που μπορούμε και πρέπει να δώσουμε ενάντια στο προσοντολόγιο για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών Καρδίτσας