Ειδήσεις

Όχι στην εξαγορά της ψήφου των δημοτών Ρομά


Σε εποχές με μελανά χρώματα, κάποιοι πρόθυμοι υποψήφιοι αιρετοί, θέλουν να γυρίσουν το δήμο Σοφάδων. ‘Άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας   με τους Τσιγγανό-πατέρες και διαπραγματεύονται το προσωπικό όφελος, το προσωπικό συμφέρον και θέσεις απασχόλησης, όπως η φύλαξη του σχολείου και η συντήρηση του πρασίνου   στους Τσιγγάνικους Οικισμούς, αγνοώντας παντελώς τα προβλήματα του οικισμού και τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών.  Αντί να διαπραγματευτούν τη λύση του Τσιγγάνικου Ζητήματος, απεναντίας, παζαρεύουν την ψήφο στα 25 ή στα 50 ευρώ και στήνουν τραπέζια με κοτόπουλα, μπίρες και χρυσά πετραχήλια. Δεν μπορώ να καταλάβω,  που βρίσκουν τα λεφτά…

Αυτές τις πληροφορίες διαδίδουν οι Τσιγγανό-πατέρες στα Τσιγγάνικα καφενεία  και στον οικισμό τους. Είναι στενάχωρο και λυπηρό,  το γεγονός, πως ο αγώνας κάποιων ανθρώπων της ίδιας της κοινότητας που πάλεψαν να αλλάξουν αυτές τις νοοτροπίες και τις καταβολές ορισμένων Τσιγγανό-πατέρων και των παππούδων τους και μερικών ταλαντούχων πονηρών αιρετών, σταμάτησε και δεν συνεχίζεται. Εμείς προσπαθήσαμε να αλλάξουμε αυτές τις συνήθειες και από τις δύο πλευρές και το καταφέραμε. Οι τσιγγάνοι με τη δική μου εκλογή σταμάτησαν να παίρνουν 20 ευρώ. Διότι ζητήσαμε την ψήφο τους προβάλλοντας  κοινωνικές αξίες  και ηθικές αρχές και τους υποσχεθήκαμε λύσεις στα προβλήματα τους.

Παρατηρούμε  όμως πως κάποιοι πρόθυμοι ξανά γύρισαν στις πάγιες τακτικές ενός πολιτικού συστήματος  του μαύρου παρελθόντος,  με τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής για την αρπαγή της ψήφου των δημοτών με ανταλλάγματα, το ξενύχτι των υποψηφίων στον οικισμό και τον ύπνο των αιρετών   μέσα στις Τσιγγάνικες Παράγκες.

Μερικοί πρόθυμοι υποψήφιοι αιρετοί θέλουν να γυρίσουν τη πόλη των Σοφάδων και αυτές τις εκλογές στο παρελθόν με τις μαύρες σελίδες που στιγμάτισαν το δήμο μας  με τις συγκρούσεις, τις διενέξεις και τις φασαρίες μεταξύ  μελών της ίδιας της κοινότητας και όχι μόνο, για το ποιος δήμαρχος ή πολιτική παράταξη θα πληρώσει τα ποιο πολλά. Μία ακόμη φορά με τα λεφτά τους θέλουν να καθορίσουν τις εκλογές και να διαμορφώσουν αποτέλεσμα καθώς ετοιμάζουν να γεμίσουν τη πόλη με αγροτικά γεμάτα φορτωμένα άτομα χωρίς άποψη και γνώμη και όλοι τους πληρωμένοι.

Συνεπώς, παραβιάζουν θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις και νομοθετικά διατάγματα, που αντιβαίνουν στα βασικά στοιχεία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Επανειλημμένα  προσβάλουν  και καταπατούν συνταγματικά πολιτικά δικαιώματα όπως συμβαίνει με τη φαλκίδευση του δικαιώματος «εκλέγειν και εκλέγεσθε».  Έρχονται τα βράδια στον  οικισμό, κοιμούνται, τρώνε σκαντζόχοιρο και μετά βγαίνουν στα καφενεία και λένε στους Μπαλαμέ «εμείς θα διώξουμε τους γύφτους»,  ας μου επιτραπεί ο όρος και η λέξη. Με αυτό το τρόπο προσέγγισης των ψηφοφόρων δημοτών,  δεν λύνεται το Τσιγγάνικο θέμα αλλά αντιθέτως δημιουργείται μεγαλύτερο πρόβλημα.

Βέβαια πρωτεύον, σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ρωγμές, διάσπαση και διχόνοια μεταξύ των φατριών και των φάρων.  Δεν θέλουν τον οικισμό ενωμένο, διότι όταν αυτό συνέβη για πρώτη φορά και ενώθηκε ο οικισμός μετά από 85 χρόνια και δεν μοιράστηκαν  τα25 ευρώ, οι Τσιγγάνοι έβγαλαν  δικό τους εκπρόσωπο αντιδήμαρχο. Αυτά φοβούνται αυτοί που πολιτεύονται  και βρίσκουν άλλους τρόπους και  άλλες μεθοδεύσεις για να αρπάξουν την ψήφοτων δημοτών.

Με αυτή τη πολιτική αντιμετώπιση του Τσιγγάνικου θέματος  δημιουργούν αντιπάθειες κατά των δημοτών Ρομά προς την υπόλοιπη κοινωνία και αναπαράγουν στερεότυπα, προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες.  Σπέρνουν τη διχόνοια, προβάλλουν τη ρητορική μίσους,  μιλάνε με δύο γλώσσες, άλλα λένε στους ψηφοφόρους Ρομά και άλλα στους ψηφοφόρους Μπαλαμέ. Αυτός ο τρόπος πολιτικής απέτυχε αποδεδειγμένα και το πρόβλημα στη πόλη των Σοφάδων διαιωνίζεται από το 1953.

Εμείς καταδικάζουμε τέτοιου είδους πολιτικές, καταγγέλλουμε δημοσίως τέτοιους είδους πρακτικές και μεθοδεύσεις κατά εξακολούθηση για 90 χρόνια συστηματικής εξαγοράς   ψήφων των ευάλωτων ευπαθών κοινωνικών  και αδύναμων  ομάδων του πληθυσμού όπως είναι και οι Ρομά. Εξάλλου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομά έστειλε έγγραφο προς τον  Αρείο  Πάγο και ζήτησε την άμεση συνδρομή του σε παρόμοια περιστατικά. Εμείς εδώ στους Σοφάδες ήδη ξεκινήσαμε και  ενημερώσαμε τους δημότες σχετικά γι’ αυτό το θέμα και προτάθηκαν   άτομα σε  ομάδες εθελοντικού χαρακτήρα, σε περίπτωση  που κάποιος τους  δώσει λεφτά αμέσως να γίνει καταγγελία στην αρμόδια εισαγγελία.

Σε αυτές τις εκλογές 26-05-2019 δεν θα αφήσουμε κανέναν Τσιγγανό – πατέρα άλλα ούτε και ταλαντούχο πονηρό αιρετό να αρπάξει την ψήφο με 20 και 30 ευρώ των 2.500 ψηφοφόρων που απαριθμούν στους δύο οικισμούς Σοφάδων για να διαμορφώσουν αποτέλεσμα ή να αλλοιώσουν ή να νοθεύσουν τις εκλογές. Αυτές οι εκλογές επειδή ακριβώς θα καθοριστούν από τους δύο Τσιγγάνικους Οικισμούς, διότι αποτελούν 25% του εκλογικού σώματος, οι αιρετοί πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το πως θα προσεγγίσουν τους ανθρώπους αυτούς. Για να έχουν πρόσβαση στους Τσιγγάνικους οικισμούς θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης και ολοκληρωμένη στρατηγική κοινωνικής πολιτικής με ολιστική λύση του Τσιγγάνικους Ζητήματος. Από τη μία χαίρομαι ιδιαίτερα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές λίγο πιο δίπλα από μας στο δήμο Φαρσάλων, ο δήμαρχος και η Υπουργός σήμερα υπογράψουν την μετεγκατάσταση 30 οικογενειών σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο που υπέδειξε το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα  και από την άλλα στεναχωριέμαι που η πόλη μας έχασε μια ευκαιρία να γκρεμίσει 371 παράγκες και να Μετεγκαταστήσει 130 οικογένειες στη Νέα Ζωή μια επέκταση που ήδη υπάρχουν 94 κατοικίες από παρόμοια προγράμματα.

Εμείς θα είμαστε σε πρώτη γραμμή και θα δώσουμε μάχη σε αυτές τις εκλογές με εκείνες τις προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να λύσουν το Τσιγγάνικο Ζήτημα. Θα είμαστε δίπλα-δίπλα με  εκείνους τους δημάρχους που  οραματίζονται  τη πόλη των Σοφάδων χωρίς παράγκες, χωρίς σκουπίδια σε δημόσιους χώρους, χωρίς ηχορύπανση, χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις καθώς και δίχως κοινωνικούς, πολιτικούς και εκπαιδευτικούς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Θα δώσουμε την εκλογική νίκη σε δημάρχους που θα συναποφασίσουμε μαζί για το μέλλον του δήμου μας.

 

Γράφει ο Παναγιώτης Χαρίτος, Πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Σοφάδων, Απόφοιτος Δ.Π.Θ Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικών Επιστημών, Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΕΚΠΑ, Εκπαίδευση και ανθρωπινά δικαιώματα, Πανεπιστημίου Βόλου, Οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης

Προηγούμενο άρθρο 218.500 ευρώ στο Δήμο Αργιθέας από τους ΚΑΠ
Επόμενο άρθρο Την Καρδίτσα επισκέφθηκε ο Θοδωρής Ζαγοράκης