- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Όταν είναι ώρα να αλλάξετε τα μπροστινά φανάρια

Πως οι λαμπτήρες διαφέρουν, πώς να αλλάξετε λαμπτήρες στα μπροστινά φανάρια, πώς να αλλάξετε προβολείς

 

Ο προβολέας αποτελείται από έναν ισχυρό φανό φωτισμού που βρίσκεται στο εμπρόσθιο τμήμα του αυτοκινήτου. Ο ρόλος του είναι να φωτίζει και να σηματοδοτεί, επιτρέποντας στον οδηγό να βλέπει το δρόμο μπροστά του στο σκοτάδι. Με την πάροδο του χρόνου, οι λαμπτήρες ασετιλίνης που χρησιμοποιούνταν στην αρχή έχουν αναδειχθεί σε ένα προϊόν πραγματικά υψηλής τεχνολογίας με πολλές δυνατότητες και λειτουργίες.

 

Εξαρτήματα του προβολέα

Ο προβολέας αποτελείται από τα εξής εξαρτήματα:

Για τους προβολείς χρησιμοποιούνται, ως πηγή φωτός, τρία διαφορετικά συστήματα:

Η χρήση των λαμπτήρων πυρακτώσεως συνηθίζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η παραγωγή τους είναι φθηνή και η διαδικασία αντικατάστασής τους εύκολη. Η απόδοση φωτισμού αυτών των λαμπτήρων έχει βελτιωθεί αρκετά με την πάροδο των χρόνων. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν χαμηλό βαθμό απόδοσης και περιορισμένη διάρκεια ζωής. Μια σημαντική ποσότητα της ενέργειας τους χάνεται μέσω της ακτινοβολίας θερμότητας.
Οι προβολείς Xenon είναι πολύ ισχυροί, αλλά συνάμα ακριβοί και περίπλοκοι. Οι προβολείς Xenon έχουν επίσης περιορισμένη διάρκεια ζωής και πρέπει πάντα να αντικαθίστανται σε ζεύγη, πράγμα που ανεβάζει σημαντικά το κόστος επισκευής της μονάδας φωτισμού.
Η χρήση των προβολέων LED δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένη. Έχουν αρχίσει σταδιακά να εντάσσονται στο στάνταρ εξοπλισμό των μονάδων σηματοδότησης των αυτοκινήτων. Όσον αφορά τη χρήση τους ως ενεργού συστήματος φωτισμού οδήγησης, οι επιδόσεις τους είχαν θεωρηθεί μέχρι πολύ πρόσφατα εξαιρετικά χαμηλές.
Η αγορά των κατάλληλων λαμπτήρων απαιτεί αρκετά χρήματα, παρότι έχει σημειωθεί μία πτώση στις τιμές τους. Διατίθενται επίσης πλέον και οι πρώτοι λαμπτήρες LED που μπορούν να αντικατασταθούν από παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Οι λαμπτήρες LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη απόδοση εν συγκρίσει με τους μέσους λαμπτήρες.
Ο ανακλαστήρας, το περίβλημα και ιδιαίτερα το κάλυμμα των προβολέων εκτίθενται συχνά σε διάφορους παράγοντες που τους προκαλούν φθορές. Η εισαγωγή υγρασίας στο εσωτερικό του ανακλαστήρα τον θολώνει. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου και τα αιχμηρά σωματίδια άμμου μπορεί – με την πάροδο του χρόνου – να κάνουν το κάλυμμα του προβολέα θαμπό. Το περίβλημά του μπορεί να σπάσει από τις δονήσεις του κινητήρα. Η ζημιά αυτή μπορεί να επιδιορθωθεί έως ένα βαθμό – για παράδειγμα, με προσεκτική στίλβωση του καλύμματος του προβολέα. Σε περίπτωση που το περίβλημα σπάσει ή ο ανακλαστήρας πάψει εντελώς να είναι λειτουργικός, τότε η αντικατάστασή τους είναι μονόδρομος.
Η μονάδα ρύθμισης ύψους δέσμης προβολέων αποτελεί ξεχωριστή μονάδα, που στα περισσότερα αυτοκίνητα λειτουργεί μέσω ενός μικρού ηλεκτρικού κινητήρα. Τα παλαιότερα αυτοκίνητα, όπως το Fiat Cinquecento ή τα μοντέλα της Volvo, διαθέτουν υδραυλικό αισθητήρα βαρύτητας προβολέων. Αυτοί οι αισθητήρες είναι πολύ επιρρεπείς σε φθορές, ενώ η επισκευή τους είναι αρκετά κοστοβόρα. Πολλά αυτοκίνητα αποσύρθηκαν πρόωρα, όταν το συγκεκριμένο εξάρτημα άρχισε να εμφανίζει αστοχίες.
Το σύστημα καθαρισμού προβολέων είναι απαραίτητο για τους προβολείς xenon. Στα υπόλοιπα αυτοκίνητα η χρήση του είναι προαιρετική. Το σύστημα αυτό αποτελείται από ένα μικρό ακροφύσιο ψεκασμού, το οποίο γενικά συνδέεται με το σύστημα καθαρισμού του παρμπρίζ. Τα συστήματα καθαρισμού με τους μεμονωμένους μικρούς υαλοκαθαριστήρες, που χρησιμοποιούνταν ευρέως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80, έχει πάψει να χρησιμοποιείται πλέον σήμερα.

 

Βλάβες των προβολέων

Οι βλάβες των προβολέων προκαλούνται συνήθως από τους λαμπτήρες. Κατά κανόνα, οι λαμπτήρες πυράκτωσης μπορούν να αντικατασταθούν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, χωρίς τη χρήση εργαλείων. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα δυνατό, στις μέρες μας. Οι προβολείς μπορεί, επίσης, να υποστούν βλάβη λόγων των εξής αιτιών: εισαγωγή νερού, θολοί ανακλαστήρες και καλύμματα προβολέων ή σπασμένα περιβλήματα. Επίσης, οι προβολείς είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται σε περίπτωση σύγκρουσης. Οπότε, σε περίπτωση αποκατάστασης του αυτοκινήτου μετά από ατύχημα, οι συγκεκριμένες μονάδες θα πρέπει πάντα να αντικαθίστανται.

 

Αγοράζοντας έναν νέο προβολέα

Η τιμή ενός νέου προβολέα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την δομή και τον τύπο του αυτοκινήτου. Όσον αφορά τα φθηνά και μικρών διαστάσεων αυτοκίνητα, οι τιμές ξεκινούν από τα 50 ευρώ. Ένας σύνθετος προβολέας xenon μπορεί εύκολα να κοστίσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ ή έως πάνω από χίλια ευρώ ανά τεμάχιο. Η αξιοποίηση εκπτώσεων και ειδικών προσφορών μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα. Συνεπώς, η σύγκριση των τιμών είναι πάντα χρήσιμη. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να ελέγχετε την ποιότητα των επώνυμων προϊόντων. Μόνο τα αυθεντικά εξαρτήματα προσφέρουν επιθυμητή απόδοση.


Aλλαξε τα φώτα του αυτοκινήτου σου

Κάθε λαμπτήρας στο αυτοκίνητο έχει συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας, οι οποίες όταν ξεπεραστούν, φτάνει στο τέλος της ζωής του και χρειάζεται άμεση αντικατάσταση, διότι είναι ο μοναδικός παράγοντας που κάνει εμφανή τη θέση μας στο δρόμο, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εμπρόσθιες λάμπες (μεσαία-μεγάλη σκάλα φώτων), όπου οι θερμοκρασίες που αναπτύσσουν είναι πιο υψηλές.

Τα τρία βήματα της αντικατάστασης 
1. Ανοίγουμε το καπό του κινητήρα και εντοπίζουμε το πίσω μέρος του φαναριού όπου είναι η καμένη λάμπα. Αφαιρούμε τη φύσα που την συγκρατεί.
2. Στη συνέχεια ξεκουμπώνουμε το μεταλλικό έλασμα από το εσωτερικό τμήμα του φαναριού. Το έλασμα αυτό χρησιμοποιείται ως ασφάλεια, ώστε να συγκρατείται ο λαμπτήρας στη θέση του.
3. Αφαιρούμε τον καμένο λαμπτήρα και τοποθετούμε τον καινούριο, προσέχοντας να μπουν τα «αυτάκια» του στις θέσεις που διαθέτει το φανάρι. Έπειτα πραγματοποιούμε την παραπάνω διαδικασία αντίστροφα, ώστε να τοποθετήσουμε τη νέα λάμπα.

Καν το μόνος σου – Κέρδος 10 ευρώ
Σε συνεργείο αυτοκινήτων, θα πληρώσουμε για την αντικατάσταση του καμένου λαμπτήρα περίπου 10-15 ευρώ, τιμή που συμπεριλαμβάνει την εργασία αλλά και το κόστος του ανταλλακτικού. Αν θέλουμε λοιπόν να- εξοικονομήσουμε χρήματα, μπορούμε να αγοράσουμε το λαμπτήρα από ένα πρατήριο καυσίμων ή ένα κατάστημα ανταλλακτικών με τιμή μικρότερη από 5 ευρώ και να τον τοποθετήσουμε μόνοι μας.

Αλλαγή λαμπτήρα πλαφονιέρας

Πώς γίνεται η αλλαγή του λαμπτήρα 
Η διαδικασία της αλλαγής του λαμπτήρα από την πλαφονιέρα του αυτοκινήτου είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, που δε θα απαιτήσει πολύ χρόνο. Ανάλογα με το μοντέλο και τον τύπο της πλαφονιέρας, βέβαια, υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να αλλάξετε τη λάμπα, αφού ίσως απαιτηθεί ακόμη και να βγάλετε όλη την πλαφονιέρα από την οροφή, για να έχετε πρόσβαση στο λαμπτήρα.

Πόσο θα μου κοστίσει
Πολύ μικρό είναι το κόστος ενός καινούριου λαμπτήρα, αφού θα τον βρείτε στα πρατήρια βενζίνης ή σε καταστήματα με προϊόντα αυτοκινήτου, σε τιμές από 50 λεπτά έως και 1 ευρώ. Εάν τώρα επιλέξετε λαμπτήρα τύπου LED, τότε το κόστος θα ανέβει αρκετά, ανάλογα και με τον αριθμό των LED, οι τιμές ξεκινούν από τα 8-9 ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, η αλλαγή της λάμπας θα απαιτήσει και πολύ χρόνο, ενώ συνιστάται να γίνει από ειδικούς.

Προσοχή
Σε περίπτωση που θελήσετε να αλλάξετε λαμπτήρες μόνοι σας
1. Συστήνεται να αφαιρείτε του πόλους από τη μπαταρία όταν αλλάζετε λαμπτήρες.
2. Αν θέλετε να τοποθετήσετε μόνοι σας λαμπτήρες τύπου LED, προσέξτε μήπως δημιουργηθεί πρόβλημα με το δίαυλο CAN-bus του αυτοκινήτου και κατά συνέπεια με τη  λειτουργία της πλαφονιέρας.
3. Αν οι λαμπτήρες που θέλετε να τοποθετήσετε είναι XENON, επειδή θεωρούνται υψηλής τάσης, τότε καλύτερα απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό.
Τι κάνω εάν η λάμπα συνεχίζει να μη φωτίζει
Εάν τώρα, μετά την τοποθέτηση του καινούριου λαμπτήρα, η πλαφονιέρα συνεχίζει να μην ανάβει, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχει καεί η ασφάλεια. Η αλλαγή της ασφάλειας είναι μια απλή διαδικασία και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Αρχικά θα πρέπει να εντοπίσετε την ασφαλειοθήκη του οχήματος, η οποία συνήθως βρίσκεται κάτω από το τιμόνι. Στη συνέχεια, για να εντοπίσετε την καμένη ασφάλεια, θα πρέπει να δείτε το ειδικό σχεδιάγραμμα, που υπάρχει στο εσωτερικό της θήκης. Εάν τώρα δεν μπορείτε να καταλάβετε τι γράφει, ώστε να εντοπίσετε την ασφάλεια της πλαφονιέρας, τότε ένας πρακτικός τρόπος είναι να βγάλετε μια-μια τις ασφάλειες και να ελέγξετε σε κάθε μια, εάν έχει κοπεί το σύρμα που βρίσκεται στο κέντρο της. Μόλις λοιπόν την εντοπίσετε, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μια καινούρια, που θα βρείτε σε ένα κατάστημα με είδη αυτοκινήτου ή σε ένα πρατήριο βενζίνης.

 

Πληροφορίες από πηγές: AutoTriti [1], AntallaktikaExpert [2]