Όσο πιο σύντομα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο


Αναφορά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, στις αποφάσεις του πρόσφατου διαρκούς συνεδρίου του κόμματος αλλά και στις επερχόμενες ευρωεκλογές, έκανε ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, από την  Καρδίτσα όπου βρέθηκε το πρωί. Ο κ. Παπαδημούλης αρχικά έκανε μια γενική τοποθέτηση και έπειτα απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Αναλυτικά, οι ερωτήσεις ήταν οι εξής:

1. Και μετά το Συνέδριο σας τι;

Πρέπει να δουλέψουμε για να το κάνουμε καλύτερο, αξιοποιώντας όλες τις κριτικές παρατηρήσεις. Να το κάνουμε πιο εύληπτο και πιο πειστικό. Επίσης να προσέξουμε να μην αποδυναμωθεί στις διαδικασίες διαβούλευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί καμιά φορά. με τη μέθοδο του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, μια καλή δουλειά, στο τέλος μπορεί να εξαϋλωθεί.

2.  Είστε ο πλέον δραστήριος ευρωβουλευτής, αρκεί αυτό για να σας δώσει την πρώτη θέση στο εσωκομματικό δημοψήφισμα;

Έχω επίγνωση των εσωκομματικών συσχετισμών, αλλά είμαι αισιόδοξος για το

κόμμα μου. Γιατί έχω εμπιστοσύνη στο πολιτικό κριτήριο και την αδέσμευτη κρίση

των μελών του ΣΥΝ.

Τα 15.000 μέλη του ΣΥΝ καλούνται να επιλέξουν κατά συνείδηση, χωρίς πειθαρχία

σε “τασικές οδηγίες”, με γνώμονα το συμφέρον του κόμματος, να πάμε όσο το

δυνατόν καλύτερα στις Ευρωεκλογές.

Η μαζική συμμετοχή των μελών, οι άψογες δημοκρατικές διαδικασίες και η στάση

απόλυτης ουδετερότητας που κρατούν προς τιμήν τους. τόσο ο Πρόεδρος του

κόμματος όσο και ο Αλέκος Αλαβάνος, διευκολύνουν, ώστε να μετατραπούν οι

εσωκομματικές   εκλογές   στις   8   και   9   Μαρτίου   σε   μια  γιορτή   εσωκομματικής

δημοκρατίας. Έχουμε να κάνουμε με μια συγκριτική αξιολόγηση συναγωνιστικών

υποψηφιοτήτων και όχι με έναν εσωκομματικό πόλεμο.

Η δίκη μου συμβολή στην κοινή προσπάθεια, είναι η δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο,

ο σταθερός σεβασμός των συλλογικών μας αποφάσεων και η συνολική διαδρομή μου

στην αριστερά και την κοινωνία.

Σε όσους μου καταλογίζουν ως μειονέκτημα ότι δεν ανήκω στην πλειοψηφούσα τάση

υπενθυμίζω: Ο Αλέκος Αλαβάνος εκλεγόταν για χρόνια από τα μέλη μας επικεφαλής

του Ευρωψηφοδελτίου, χωρίς να ανήκει στην τότε πλειοψηφούσα τάση. Όλοι το

χειροκροτούσαμε τότε ως υγιές, δημοκρατικό και χρήσιμο για τον ΣΥΝ. Γιατί όχι και

τώρα:

3.   Είστε “ένας ζωγράφος που μοιράζει χαμόγελα”, όπως σας αποκάλεσαν σύντροφοι σας στο Διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ;

Αναφέρεστε προφανώς σε μια ανοίκεια προσωπική επίθεση που δέχτηκα στο πρόσφατο Συνέδριο μας. Ήταν μια κακή στιγμή ακραίου φανατισμού, ξένη προς τη δημοκρατική παράδοση του κόμματος μας. Γι ‘ αυτό αποδοκιμάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων και από τον Πρόεδρο του Κόμματος στην Ούτε μία στο δισεκατομμύριο. Ο ΣΥΝ είναι το κοινό μας σπίτι. Πασχίζουμε να το κάνουμε καλύτερο και πιο ευρύχωρο. Όσοι, ελάχιστοι, διακινούν σενάρια διάσπασης για να υπηρετήσουν ιδιοτελείς σκοπιμότητες, βλάπτουν καίρια τον ΣΥΝ, προς όφελος των πανίσχυροι αντιπάλων μας.

4. Ο κ. Καραμανλής, ζητά συναίνεση, τι απαντάτε;

Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας για συναίνεση, εννοεί κοινωνικό και πολιτικό σιωπητήριο. Για να εφαρμόσει μια κακή, νεοφιλελεύθερη πολιτική και για να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία. Μιλά για συναίνεση, αλλά δεν εξηγεί σε τι ακριβώς προτείνει να συναινέσουμε. Όσο πιο σύντομα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο.

5.  Τι θα κάνετε αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία; Υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών ή έχουν κοπεί οι γέφυρες;

Αν ηττηθεί η ΝΔ, «κοντύνει» ο δικομματισμός και δεν υπάρχει αυτοδυναμία, τότε, με γνώμονα το πρόγραμμα μας, στο πλαίσιο των συνεδριακών μας αποφάσεων, τα συλλογικά όργανα του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ θα σταθμίσουν τα δεδομένα και θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις. Δεν έχει κανένα νόημα να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ο συνεδριακός μας στόχος για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ. δείχνει ότι μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης του τόπου. Δε θέλουμε όμως να γίνουμε βοηθητική ρόδα στο ποδήλατο ενός άλλου κόμματος.

Οι σχέσεις μας και με το ΠΑΣΟΚ αλλά, και με το ΚΚΕ, λόγω σοβαρών προγραμματικών διαφορών, είναι ανταγωνιστικές. Περιθώριο κοινής δράσης σε συγκεκριμένα θέματα υπάρχει και πάντα θα προσπαθούμε να το αξιοποιούμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια γενικευμένης πολιτικής συνεργασίας.

6. Τι περιμένετε από το Συνέδριο του ΚΚΕ;

Περιμένω δυστυχώς, μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση. Η αναστήλωση του Στάλιν και η κλιμακούμενη επιθετικότητα εναντίον του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος. Το ΚΚΕ είναι μακράν το πιο συντηρητικό κόμμα μέσα στην Ευρωομάδα της Αριστεράς.

7. Είστε αισιόδοξος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές;

Χρειαζόμαστε το μάξιμουμ της συσπείρωσης και την αξιοποίηση όλων μας των ατού για να πάμε καλά στις ευρωεκλογές. Έχουμε δύο σημαντικά ατού. Το ένα είναι μια διακριτή αριστερή, ευρωπαϊκή ταυτότητα και πολιτική, μαχητικά ανταγωνιστική προς το νεοφιλελευθερισμό που σήμερα κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο είναι μια παράδοση πλούσιου και θετικού έργου στο ευρωκοινοβούλιο, η οποία μας αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους. Αν αξιοποιήσουμε αυτά τα δύο ατού. μπορούμε να στοχεύσουμε πολύ ψηλά.

8. Ο κ. Πάγκαλος αποκάλεσε τον ΣΥΝ “ΚΚΕ- lifestyle

Αυτό, για το γνωστό σε όλους ήθος Πάγκαλου, συνιστά αξιοσημείωτη πρόοδο. Πριν από ένα μόλις μήνα μας είχε αποκαλέσει “πολιτική αλητεία”.

Π. Η κυβέρνηση κλυδωνίζεται, πρόωρες εκλογές βλέπετε;

Δεν μπορώ να το αποκλείσω, παρά τις επίσημες κυβερνητικές διαψεύσεις, γιατί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διατηρεί ορθάνοιχτο αυτό το σενάριο.

9. Αν τελικά δεν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, σκέφτεστε την κάθοδο σας στο εθνικό κοινοβούλιο;

Αν τα μέλη μας και οι πολίτες δεν κρίνουν χρήσιμη την παρουσία μου στο Ευρωκοινοβούλιο θα συνεχίσω ότι έκανα και πριν το 2004. Θα ξεκουραστώ λίγο. θα αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους μου, θα ξαναγυρίσω στη δουλειά μου και φυσικά θα συνεχίσω να βοηθάω το Συνασπισμό. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε συλλογικά και στην ώρα τους. Είμαι από 18 χρονών σταθερά με την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά και νιώθω υπερήφανος για αυτό. Δεν γεννήθηκα Ευρωβουλευτής και δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός.

Προηγούμενο άρθρο Εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Χρήστου Παπουτσή στο Δήμο Καρδίτσας