Όραμα Κ. Αγοραστού για «πράσινη» Θεσσαλία


 Την απόλυτη προτεραιότητα που δίνει στα θέματα του περιβάλλοντος επαναβεβαίωσε ο αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά τη  πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία ήταν αφιερωμένη στο «περιβάλλον, το κοινό μας σπίτι», όπως σημείωσε.

 Ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι η αιρετή Περιφέρεια «ανοίγει όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν το περιβάλλον στη Θεσσαλία» και επιζητεί «τη σύγκλιση απόψεων και τη συνεργασία όλων των παρατάξεων με απόλυτο σεβασμό στην προσέγγιση που έχει κάθε παράταξη στα γενικότερα ζητήματα».

Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η αιρετή Περιφέρεια ξεκινά συμβολικά τις παρεμβάσεις από το «σπίτι» της και ήδη μελετώνται «ποιες παρεμβάσεις είναι αναγκαίες ώστε στα κτίρια των υπηρεσιών της Περιφέρειας να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας με ταυτόχρονη βελτίωση των συνθηκών για τους πολίτες και τους εργαζόμενους. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξετάσουμε τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις ταράτσες των κτιρίων ή εναλλακτικά να εγκαταστήσουμε «πράσινες ταράτσες». Επιπρόσθετα, επεξεργαζόμαστε την ιδέα να εφαρμόσουμε πιλοτικό πρόγραμμα μετατροπής ενός κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε «πράσινο», οικολογικό κτίριο με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και φιλικό προς το περιβάλλον», είπε.

Ο κ. Κ. Αγοραστός ανακοίνωσε ότι «η μία εκ των δύο επιτροπών πέραν της οικονομικής που βάσει του «Καλλικράτη» δικαιούται να συστήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχει αρμοδιότητα το περιβάλλον».

Ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση «Θεσσαλικού FORUM για το Περιβάλλον» ως βασικού θεσμού διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών, την αυτοδιοίκηση, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων για την Περιβαλλοντική Πολιτική στη Θεσσαλία.    

Αναφερόμενος στα θέματα της επικαιρότητας, ο κ. Κ. Αγοραστός μίλησε για το νομοσχέδιο σχετικά με τους όρους δόμησης στις περιοχές NATURA κι αφού υπενθύμισε ότι η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλία ήταν από τους πρώτους φορείς της αυτοδιοίκησης πανελλαδικά που έλαβε σαφή θέση, επανέλαβε την θέση αυτή:

«Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πολλών ιδιοκτητών να οικοδομήσουν παρότι αγόρασαν προσφάτως γήπεδα, πολλοί εξ αυτών με δανεισμό, θα πρέπει για λόγους κοινωνικής ισότητας να προβλεφθεί μεταβατική διάταξη με την οποία οι κατέχοντες σήμερα γήπεδα εκτάσεως 4 στρεμμάτων να δικαιούνται να εκδώσουν εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος οικοδομικές άδειες. Έτσι θα αρθεί η κοινωνική αδικία κατά των ιδιοκτητών που επένδυσαν σε γήπεδα και με το νομοσχέδιο απαξιώνεται απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά η περιουσία τους.

-Επιπρόσθετα, θα έπρεπε να υπάρχει ταυτοχρόνως πρόβλεψη για την επέκταση των σχεδίων των οικιστικών περιοχών αφενός μεν για να μην αδικούνται οι ιδιοκτήτες γηπέδων εκτός σχεδίου αλλά πλησίον των οικιστικών περιοχών, αφετέρου δε για να υλοποιηθεί προγραμματισμένα και μεθοδικά και όχι αποσπασματικά μία πολεοδομική – οικιστική ανάπτυξη».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός συνέστησε «επαγρύπνηση και εγρήγορση» για το θέμα με τους λιγνίτες της Ελασσόνας,

«Η κυβέρνηση μπορεί να πρότεινε άλλο τρόπο για την εκχώρηση του 40% της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη σε ιδιώτες, όμως, όπως βεβαιώνουν ειδικοί που ασχολούνται με το θέμα συστηματικά, ο κίνδυνος δεν παρήλθε. Και δεν πρόκειται να παρέλθει μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται στο Μνημόνιο», ανέφερε και επανέλαβε την «καθαρή» θέση της αιρετής Περιφέρειας:

Ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο εξόρυξης λιγνίτη από τα κοιτάσματα της επαρχίας Ελασσόνας. Η προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της επαρχίας Ελασσόνας και γενικότερα της Θεσσαλίας καθώς και η προστασία της δημόσιας υγείας είναι για την αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας αδιαπραγμάτευτες. Αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» από την οποία δεν υποχωρούμε.

Αφ’ ης στιγμής η τοπική κοινωνία της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και γενικότερα του νομού Λάρισας και της περιφέρειας Θεσσαλίας είναι κατηγορηματικά αντίθετες, ουδείς λόγος υπάρχει να συντηρείται το ζήτημα στην επικαιρότητα. Πολύ περισσότερο καθώς στην επαρχία Ελασσόνας είναι πλέον αναγνωρισμένα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) όπως η φέτα και το αρνάκι».

Κόκκινη γραμμή χάραξε και όσον αφορά τα έργα του Αχελώου καθώς και γενικότερα στα αρδευτικά έργα, για τα οποία είπε ότι θα συζητηθούν εκτενώς σε άλλη συνεδρίαση, ενώ μίλησε για τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, τη βιοποικιλότητα, την οργανωμένη δράση για την προστασία των Δασών, τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη χωροταξία, την πολεοδομία, την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την «πράσινη» καινοτομία.

Προηγούμενο άρθρο Ειδική Γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη
Επόμενο άρθρο Κοπή πίτας του ΤΕΕ