Όραμα ανάπτυξης


 

Στο νομό Καρδίτσας υλοποιείται τα τελευταία χρόνια ένα πολύ σημαντικό  έργο, το οποίο εντάσσεται στο  πλαίσιο της ολοκληρωμένης Κυβερνητικής πολιτικής, για  τη στήριξη της Ελληνικής περιφέρειας. Αναπτύσσεται ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσης για την δημιουργία βασικών υποδομών, που αποτελούν την πρωταρχική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο, ώστε τα σημαντικά προβλήματα του τόπου να βρουν επιτέλους λύσεις. Αδιάψευστο μάρτυρα άλλωστε αποτελούν οι συχνές ανακοινώσεις των συνάδελφων λειτουργών της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τα έργα που υλοποιούνται στις περιοχές ευθύνης τους, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Σήμερα το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας- ΕΑΠΝΑ ΙΙ, με τον προϋπολογισμό του να φθάνει πλέον στα 57,2 εκατομμύρια ευρώ είναι η νέα πραγματικότητα για την Καρδίτσα. Τα  προγράμματα ΕΣΠΑ,  ΠΙΝΔΟΣ, ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι αναπτυξιακοί και επενδυτικοί νόμοι της Κυβέρνησης, διασφαλίζουν την τόνωση της οικονομίας του νομού και τη σύγκλισή του προς τους άλλους νομούς της Περιφέρειας. Η δημιουργία του οδικού άξονα Ε65, τα έργα στο φράγμα Σμοκόβου και αυτά της εκτροπής του Αχελώου, το προγραμμα Α Μπαλτατζης για τον εξιγχρονισμο και τη στηριξη των αγροτικων εκμεταλλευσεων αναμένεται να δώσουν διέξοδο σε χρόνια προβλήματα του νομού και να υποστηρίξουν τον αγροτικό τομέα. Η ανάπτυξη του Τουριστικού προϊόντος στις ορεινές περιοχές και η ενεργή στήριξη  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελούν παράγοντες ενίσχυσης της απασχόλησης, μείωσης των δεικτών ανεργίας και συγκράτησης του ντόπιου πληθυσμού στην περιοχή.

Είναι πλέον ανάγκη να γίνει απολύτως κατανοητό πως η ανάπτυξη του νομού μας δεν αποτελεί υποχρέωση μόνο της συντεταγμένης πολιτείας σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας. Αποτελεί ευθύνη όλων μας η ουσιαστική εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται. Χρειάζεται λοιπόν η ρεαλιστική ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης,  η διάγνωση των προβλημάτων και των πλεονεκτημάτων της περιοχής και  η αξιοποίηση της μέχρι σήμερα εμπειρίας, ώστε να τεθούν οι άξονες προτεραιότητας του νομού.

Στόχος μας είναι να τεθεί ένα μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό όραμα για το νομό Καρδίτσας. Να συγκεκριμενοποιηθούν οι κύριες γραμμές της αναπτυξιακής του πορείας σε βάθος χρόνου, εντός του πλαισίου της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Να τεθούν οι βραχυπρόθεσμοι και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι της αναπτυξιακής πορείας του νομού και να οριστούν οι άμεσα υλοποιούμενες ενέργειες και οι αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν εντός των επόμενων ετών. Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος  δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας για την οποία συνεργάστηκαν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κεντρική Κυβέρνηση αλλά και όλοι εμείς οι πολίτες του νομού Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Βραδιά έντεχνης Ελληνικής και ξένης Μουσικής
Επόμενο άρθρο Ελληνικός σιδηρόδρομος: Τον θέλουν πανάκριβο εμπόρευμα