Όλα είναι έτοιμα για την 1η Αμφικτυονία των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας


           Όλα  είναι έτοιμα στον Παλαμά. Ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια έχουν ρυθμίσει οι Παλαμιώτες, προκειμένου να υποδεχθούν στην πόλη τους, τους Ιερομνήμονες, τους Πυλαγόρες και όλους τους Αμφικτύονες από τα μέρη της Θεσσαλικής Πεδιάδας, που κατοικούν γηγενείς και αυτόχθονες Θεσσαλοί, που εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί με τον Λαογραφικό – Ιστορικό και Εθνολογικό όρο Καραγκούνηδες.

           Συνέρχεται την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Παναγιώτης Παλαμάς – Διδάσκαλος του Γένους», στον Παλαμά στις 11:30 π.μ., η 1η Αμφικτυονία των Καραγκούνηδων της πεδινής Θεσσαλίας.

          Πιστοί στην υπόσχεση που έδωσαν για την 1η Κυριακή του Δεκεμβρίου, οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες ανταμώνουν στον Παλαμά, προκειμένου να υλοποιήσουν τη πιο σοβαρή ίσως θεσμική πολιτισμική και κοινωνική οργάνωση. Την Κυριακή στον Παλαμά θα ανταμώσουν αμφικτύονες Καραγκούνηδες απ’ όλη τη Θεσσαλική πεδιάδα. Από τον Παλαμά και την Καρδίτσα, τις Σοφάδες και τα Τρίκαλα, τα Μεγάλα Καλύβια και τα Φάρσαλα, από τις υπώρειες του Κόζιακα, από το Βελεστίνο και τη Κάρλα, και όπου αλλού κατοικούν Θεσσαλοί Καραγκούνηδες.

          Στην 1η Αμφικτυονία, οι Καραγκούνηδες θα ορίσουν το 1ο Αμφικτυονικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από 9 (εννέα) ισόβια (Αθάνατοι) και 6 (έξι) αιρετά μέλη.

          Τα ισόβια και τα αιρετά μέλη του Αμφικτυονικού Συμβουλίου των Καραγκούνηδων, θα εξετάζουν την 1η Κυριακή του Δεκέμβρη κάθε έτους σημαντικά πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα και θα αποφασίζουν γι’ αυτά με σοφία. Στο Αμφικτυονικό Συμβούλιο θα εξετάζονται κάθε φορά και οι φάκελοι που θα υποβάλλονται από τις υποψήφιες πόλεις ή χωριά για το επόμενο Καραγκούνικο Αντάμωμα.

          Η λέξη αμφικτύων σημαίνει αυτός που κατοικεί τριγύρω, ο γείτονας, ο γηγενής. Η λέξη προέρχεται από το πρόθεμα «αμφί- και τη λέξη «κτοίνα» που σημαίνει  οικισμός. Ο Αμφικτύων είναι αδερφός του Έλληνα.

          Η Πρωτογένεια, ο Έλληνας και ο Αμφικτύων είναι παιδιά του Δευκαλίωνα, του πρώτου Θεσσαλού βασιλιά και της Πύρρας.

          Όπως η αρχαία Αμφικτυονία είχε ισχυρή θρησκευτική επιρροή και πολιτική εξουσία, έτσι και η σύγχρονη Αμφικτυονία φιλοδοξεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην Πολιτιστική συγκρότηση και τον συντονισμό των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθρο Διάβημα του Σ. Ταλιαδούρου στην Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Η αλήθεια σχετικά με τα αστυνομικά μέτρα στο δημοτικό στάδιο Καρδίτσας