Ειδήσεις

Όλα έτοιμα για την 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας


Όλα είναι έτοιμα για την 16η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας που οργανώνει, από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου στο Παυσίλυπο, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής) με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Αργιθέας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν το πρόγραμμα καθώς και διάφορα άλλα διαδικαστικά ζητήματα.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο αστικό πράσινο και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το πώς μπορούν οι πόλεις στις οποίες ζούμε να γίνουν πιο βιώσιμες προς όφελος τόσο των τοπικών κοινωνιών, όσο και του ίδιου του περιβάλλοντος.

Αυτό ακριβώς θα είναι, εξάλλου, και το αντικείμενο της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του πρώην 1ου Λυκείου Καρδίτσας (απέναντι από το Παυσίλυπο).

Πιο αναλυτικά, η ημερίδα θα έχει ως θέμα «Ο ρόλος του πολίτη στην αναβάθμιση του αστικού πρασίνου» και θα περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις :

> «Τα γραμμικά πάρκα ως μέσο διασύνδεσης των ανοιχτών αστικών χώρων και ο ορθολογικός σχεδιασμός τους για την αξιοποίηση και την εξοικονόμηση πόρων»

Εισηγητής: Χρήστος Λύκας, Επίκουρος Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

> «Αστικό πράσινο: Παραδείγματα αυτo-διαχείρισης από την Ελλάδα»

Εισηγητές: Φωτεινή Νασιώκα, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Πασχάλης Αρβανιτίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

> «Η χρήση της παρόχθιας δασικής βλάστησης ως αστικό και περιαστικό πράσινο. Η περίπτωση του παρόχθιου δάσους της Παπαράντζας»

Εισηγητής: Δρ Γεώργιος Σπ. Ευθυμίου, Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος

> «Η καινοτόμος συμμετοχή των πολιτών στην προστασία και ανάδειξη χώρων αστικού πρασίνου»

Εισηγητής:Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος ευαισθητοποίησης πολιτών WWF Ελλάς
Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό, ενώ σε όλους όσοι θα λάβουν μέρος θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Το πρόγραμμα της 16ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας θα περιλαμβάνει επίσης ένα πλήθος από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες – συζητήσεις, εργαστήρια, οικολογικά και καλλιτεχνικά δρώμενα και δράσεις για τα παιδιά που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων-δηλώσεων για συμμετοχή στην Πανελλαδική Εκθεσιακή Αγορά Πιστοποιημένων Βιολογικών Προϊόντων, Χειροτεχνίας και οικολογικών δραστηριοτήτων. Ήδη υπάρχει σημαντική ανταπόκριση, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του θεσμού.

Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει έως ότου καλυφθεί το σύνολο των διατιθέμενων περιπτέρων. Συνολικά αναμένεται να στηθούν 50 έως 60 περίπτερα.

Υποβολή Αιτήσεων – Δηλώσεων συμμετοχής: info@oikosfaira.gr, fax:2441029637. Περισσότερες πληροφορίες στο site της ΟικόΣφαιρας : www.oikosfaira.gr

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Περισυλλογή τραυματισμένου άγριου πουλιού
Επόμενο άρθρο Γ. Κωτσός : Η κυβέρνηση και το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας