Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014, το 6ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας παρουσίασε στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, την εργασία του με θέμα “Αναγνωρίζω και αντιμετωπίζω τη Σχολική βία“.
Ο υπεύθυνος του έργου κ. Μαυραντζάς Νικόλαος (εκπ/κός Πληροφορικής) μαζί με τον υπ/ντή του σχολείου κ. Αντώνιο Μόλτσα (υπεύθυνο του τμήματος ΣΤ2), τον κ. Γεώργιο Σκρέτα (υπεύθυνο του τμήματος Ε1, με το οποίο έκανε παράλληλη εργασία για τη σχολική βία) και με τη βοήθεια της κας Χρυσούλας Διαμαντή και της κας Ευαγγελίας Κοντού, συνόδεψαν 46 μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης στο Φεστιβάλ στη Λάρισα.
Σκοποί του έργου
- Να αναγνωρίζουν οι μαθητές τι είναι σχολική βία – σχολικός εκφοβισμός.
- Να μπορούν να αντιμετωπίζουν τη σχολική βία.
- Να μειωθούν τα περιστατικά βίας στο σχολείο μας.
- Να χρησιμοποιήσουν την πληροφορική και τις δυνατότητές της (βίντεο, ιστοσελίδες, εφαρμογές γραφείου κ.α.).
- Να δράσουν και να μάθουν δουλεύοντας σε ομάδες.
Η υλοποίηση
Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε στο μάθημα της Πληροφορικής από τον Νοέμβριο του 2013 και συμμετείχαν όλα τα τμήματα από όλες τις τάξεις του σχολείου μας (συνολικά 234 μαθητές από 12 τμήματα) με διαφορετικούς τρόπους το καθένα, ανάλογα με τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά της ηλικιακής τους κατηγορίας. Οι μαθητές κλήθηκαν να κάνουν τις παρακάτω επιμέρους εργασίες:
– ζωγραφιές σε χαρτί,
– ζωγραφιές στον υπολογιστή με το tuxpaint,
– αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο (σε στοχευμένες σελίδες) για τον εκφοβισμό (με κυριότερη πηγή την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής καμπάνιας κατά του εκφοβισμού www.e-abc.eu/),
– χρήση επεξεργαστή κειμένου (Libre Office Writer) για αποθήκευση πληροφοριών, γράψιμο σεναρίων, λέξεων κλειδιών και κατασκευής του ετικετοσύννεφου για τον σχολικό εκφοβισμό
– χρήση υπολογιστικού φύλλου (Libre Office Calc) για καταμέτρηση λέξεων κλειδιών,
– ηχογράφηση με το audacity,
– κατασκευή μασκών συναισθημάτων,
– βίντεο και φωτογραφίες με χρήση ψηφιακή φωτογραφικής μηχανής (βασιζόμενα σε σχέδια και σενάρια μαθητών)
Το αποτέλεσμα
- Σκηνοθετήθηκαν 2 βίντεο για τη σχολική βία:
- το 1ο παρουσιάζει τις διάφορες μορφές του σχολικού εκφοβισμού και πως τον αντιμετωπίζουμε ο οποίος ήταν ο τελικός στόχος και το βασικό τμήμα της εργασίας μας
- το 2ο (μικρότερης διάρκειας) παρουσιάζει φωτογραφίες από τις ετοιμασίες και έχει σαν μουσική υπόκρουση 2 τραγούδια σε ρυθμό hip-hop. Τους στίχους έγραψαν και ερμήνευσαν οι μαθητές Αγγελίνα Γαλάτου, Γεροδημητρός Βάιος, Κατόπης Ιάσων και Καντερές Παναγιώτης, του τμήματος Ε1. Τα 2 μουσικά κομμάτια του Ε2 τα επιμελήθηκαν ο δάσκαλος της τάξης κ. Σκρέτας Γεώργιος και η μουσικός μας κα Σόνια Κοζιού. Η ηχογράφηση και η ηχητική επεξεργασία έγινε με το λογισμικό audacity στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου μας.
- Από τις εργασίες των μαθητών δημιουργήθηκε ένα τετρασέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο.
- Μαγνητοσκοπήθηκαν περισσότερα από 20 επιμέρους βίντεο με περισσότερους από 100 μαθητές να συμμετέχουν συνολικά. Τα περισσότερα σενάρια προτάθηκαν από τους μαθητές μας. Οι μάσκες συναισθημάτων, που χρησιμοποιήθηκαν στο τελικό βίντεο, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τους μαθητές μας.
- Αρκετά παιδιά συνειδητοποίησαν ότι ήταν ταυτόχρονα θύματα αλλά και θύτες…!;!
- Όλα τα παιδιά το διασκέδασαν, πέρασαν καλά, χρησιμοποίησαν την Πληροφορική ως εργαλείο, έμαθαν τα όρια του προσωπικού τους χώρου και τέλος να διακρίνουν αλλά και και να γνωρίζουν πως να αντιμετωπίζουν τον σχολικό εκφοβισμό.
Η Παρουσίαση
Αφού “στήθηκε” ο πάγκος του σχολείου στον χώρο της έκθεσης του Φεστιβάλ οι μαθητές αρχικά παρακολούθησαν και στη συνέχεια παρουσίασαν την εργασία στο αμφιθέατρο του Μουσικού σχολείου Λάρισας. Η παρουσίαση έγινε από τους μαθητές της 6η τάξης Μαρία Τσιαπέρα, Έργκι Ντεμρόζι και Αναστασία Βρέκου.
Η 8λεπτη παρουσίαση στη Λάρισα έλαβε τα θερμά συγχαρητήρια όλων των παρευρισκομένων ενώ κυριολεκτικά έκοψε την ανάσα (…επικράτησε απόλυτη σιγή) καθ όλη την διάρκειά της.
Σας καλούμε να δείτε τα δύο βίντεο των μαθητών μας στην ιστοσελίδα του σχολείου μας http://6dim-kardits.kar.sch.gr.