Ειδήσεις

Ψηφιακές δεξιότητες για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Digital skills for people living in 3rd age» που υλοποίησε ο Δήμος Καρδίτσας τα τελευταία 2 χρόνια.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν:

  • Ανάπτυξη του ψηφιακού γραμματισμού των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Προώθηση της πρόσβασης σε ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες (ηλεκτρονική οικονομία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονική εκπαίδευση, ηλεκτρονικές επικοινωνίες).
  • Παροχή ευκαιριών μάθησης υψηλής ποιότητας, προσαρμοσμένες στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Βελτίωση και ενίσχυση των κοινωνικών συνδέσεων για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Συντονιστής εταίρος του προγράμματος είναι η Κοινωνική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Catalyst in Communities» με έδρα το Λονδίνο (UK) και εκτός από τον Δήμο Καρδίτσας, συμμετέχουν φορείς από Ολλανδία, Βουλγαρία, Τσεχία και Ισπανία. Ο ρόλος του Δήμου Καρδίτσας στο εταιρικό σχήμα ήταν η συμβολή στην ανάπτυξη και η εφαρμογή του επιστημονικού υλικού και της μεθοδολογίας ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, αλλά και η διάχυση του αποτελέσματος στην τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, αναπτύχθηκε εκπαιδευτικό υλικό σε όλες τις γλώσσες των χωρών που συμμετείχαν. Το υλικό είναι ειδικά σχεδιασμένο για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ελάχιστες γνώσεις στη χρήση της τεχνολογίας και αποσκοπεί  να τους βοηθήσει να εξοικειωθούν με τη χρήση της τεχνολογίας και να προσαρμοστούν στον ψηφιακό κόσμο, να μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στις σωστές υπηρεσίες, να επωφεληθούν από τα οφέλη που προσφέρει το Διαδίκτυο και να αισθάνονται σίγουροι χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία για τη διαχείριση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε πιλοτικό εκπαιδευτικό σεμινάριο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εφαρμόζοντας στην πράξη το υλικό που αναπτύχθηκε. Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων ήταν πολύ θετική καθώς με την απαραίτητη καθοδήγηση έκαναν τα πρώτα βήματα στην χρήση των εργαλείων του διαδικτύου και ανακάλυψαν πόσο  μπορεί να διευκολύνει τη ζωή τους η χρήση των on-line υπηρεσιών, όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσα από τις ιστοσελίδες των τραπεζών, οι πληροφορίες που παρέχονται στις ιστοσελίδες των δημοσίων υπηρεσιών, η δυνατότητα να «κλείσουν» ραντεβού με το γιατρό τους, ακόμα και η αποστολή αιτημάτων στις υπηρεσίες του Δήμου Καρδίτσας, μέσα από την εφαρμογή MyKarditsa app.

Το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο στους παρακάτω συνδέσμους και σύντομα θα φιλοξενείται και στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας.

 

Ενημερωτική εκδήλωση στα ΚΑΠΗ

 

Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε επίσης ενημερωτική εκδήλωση στα ΚΑΠΗ στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας, ώστε να γίνουν γνωστά σε περισσότερους δημότες μεγαλύτερης ηλικίας για τη δυνατότητα που τους δίνει η χρήση των εργαλείων της τεχνολογίας.

Υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος για λογαριασμό του Δήμου Καρδίτσας ήταν η Σωτηρία Μπακαλάκου Δημοτική Σύμβουλος, η Φούλα Γκαραγκούνη υπάλληλος προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι και ο Βασίλης Κουρκούνας, πρ Αντιδήμαρχος Ψηφιακής πολιτικής. Με την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημερώθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Σωκράτης Παππάς, ο οποίος συμμετείχε και στην πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα ΚΑΠΗ.

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη για την αποτροπή της μετάδοσης της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων
Επόμενο άρθρο Παιχνίδια αναλλοίωτα στο χρόνο από το Europe Direct