Ειδήσεις

Ψηφίδες συναισθημάτων στο Μουσείο Πόλης


«Κομμάτια μαρμάρου, γιαλιού, υαλόμαζας, κεραμικού και διάφορων άλλων φυσικών υλικών μπλέκονται απροσδόκητα για να εκφράσουν ανθρώπινα συναισθήματα, ενώνοντάς μας στη βαθύτερη διάστασή μας, ίσως περισσότερο από την κοινή λογική…»  Με τα λόγια αυτά η καρδιτσιώτισσα Λυδία Νακοπούλου,  περιγράφει τη δική της συμβολή στη δημιουργική έκφραση μέσα από το ψηφιδωτό, μια τέχνη, την οποία υπηρετεί εδώ και 15 χρόνια. Η βασική της ιδιότητα δεν είναι καλλιτέχνης. Είναι ομότιμη καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Στράφηκε στο ψηφιδωτό το 2004 μαθητεύοντας κοντά σε σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Νίκος Ευγενίδης, η Ράνια Καπελιέρη, ο Στέλιος Αλεξάκης, ο Νίκος Τόλης και ο Ευθύμης Παπαϊωάννου. Στο διάστημα αυτό έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πιο πρόσφατη αυτή στο Ιστορικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Νοέμβριο του 2018. Το έργο της Λυδίας Νακοπούλου έχει αναφορές σε πολλές πολιτισμικές παραδόσεις από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο (κυκλαδική τέχνη, βυζαντινή τέχνη, φαγιούμ κά.) αλλά κινείται σε πιο σύγχρονους και αφαιρετικούς δρόμους, επενδύοντας ιδιαίτερα στο συναίσθημα και την ανάγκη μας να το εκφράσουμε, όποιο κι αν είναι.

Η έκθεση διοργανώνεται από τους Φίλους του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας και εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων  με τίτλο «εκ Καρδίτσης», ο οποίος έχει στόχο να φέρει το κοινό της πόλης σε επαφή με το έργο Καρδιτσιωτών που διαπρέπουν στις επιστήμες, τα γράμματα και τις τέχνες στην Ελλάδα ή και διεθνώς. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας και φιλοξενείται στο ισόγειο του Κτηρίου Σακελλαρίου του Μουσείου Πόλης (Λ. Σακελλαρίου 35, απέναντι από το Παυσίλυπο).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 16 Μαρτίου, στις 7.00 μ.μ. Για το καλλιτεχνικό έργο της Λυδίας Νακοπούλου θα μιλήσουν ο Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Μαρία Γιαννέλου, επιστημονικά υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας και η δημιουργός.

Την Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 17.00-19.00 μ.μ. στο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο με θέμα «συνθέτοντας υλικά στοιχεία: από την ψηφίδα στο κολάζ», για παιδιά 10-15 ετών από τον εικαστικό, Κωνσταντίνο Μπιλιούρη. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το μουσείο (καθημερινά 8.00-15.00).

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Μαρτίου. Για επισκέψεις σχολείων, χρειάζεται προσυνεννόηση με το μουσείο.

Προηγούμενο άρθρο Τι φοβούνται, πού ελπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες;
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση της Ακαδημίας Πανελληνίου Καρδίτσας