Ο Σπύρος Μαντάς, Πρόεδρος του ΚΕΜΕΠΕΓ, στο βήμα και δίπλα του κατά σειρά ο Γιάννης Ψιλόπουλος, ο Γ.Γ Θοδωρής Χαμάκος κι ο καθηγητής του ΕΜΠ Διονύσιος Μπαλοδήμος
Στη Στοά Βιβλίου και στην αίθουσα λόγου το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών( Πρόεδρός του ο Σπύρος Μαντάς) το Σάββατο, 27.11.2010, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία-οργανωτική και από πλευράς εισηγητών και κόσμου- την 4η Επιστημονική Συνάντηση με θέματα: το Γεφύρι της Άρτας και 4 ακόμη Πετρογέφυρα.
Σπουδαίοι Επιστήμονες(Διονύσιος Μπαλοδήμος και Γιάννης Ερμόπουλος, καθηγητές του ΕΜΠ, Αργύρης Πετρονώτης, Αρχιτέκτων-καθηγ. Πανεπιστημίου, Θωμάς Φώτσης, Χημικός μηχανικός- Δέσποινα Φρέντζου και Κων-νος Φρέντζος μηχανικοί – Γιώργος Κομτζιάς και Θεώνη Λειβαδίτη εκπαιδευτικοί – Αντώνης Γαλερίδης Πολιτικός Μηχανικός – Χριστόφορος Μελίδης ζωγράφος – Γιώργος Κρεμύδης Πολιτικός Μηχανικός – Βασίλης Κιούλος εκπαιδευτικός, Σπύρος Μαντάς εκπαιδευτικός – Θοδωρής Χαμάκος Οικονομολόγος – Γιάννης Ψιλόπουλος, Αντρέας Πιτσίνης Δικηγόρος και οι Μενέλαος Παπαδημητρίου-Δικηγόρος, λαογράφος και συγγραφέας και Κώστας Γραμμένος – Φιλόλογος, Καθηγητής ΚΠΕ Μουζακίου) με τις Εισηγήσεις τους και τις εκθέσεις Γραμματοσήμων, Κάρτ-ποστάλ, ζωγραφικής, Γκραβούρας και φωτογραφίας αντάμειψαν όσους έσπευσαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της εκδήλωσης. Κατάμεστες οι αίθουσες Λόγου και Τέχνης και ενθουσιασμένοι οι παρευρεθέντες που έχουν να λένε. Αυτές οι Επιστημονικές Συναντήσεις είναι ισχυρά αποδεκτές από το κοινό αφού οι εργαζόμενοι σε αυτές τις κατευθύνσεις δίνουν ψυχή τε και σώματι αγώνες δύσκολους για να αναδειχτούν, συντηρηθούν, αναστηλωθούν και γενικά να διασωθούν τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας!!!
Πέραν του γεφυριού της Άρτας που ήταν το πρώτο θέμα παρουσιάστηκαν εργασίες για το γεφύρι του «Δομοκού» στον Ερύμανθο ποταμό, το γεφύρι της Μαυροζούμαινας στην Άνω Μεσσηνία, τα γεφύρια του Αλαή-μπέη στην Αιτωλοακαρνανία και το Γεφύρι του Κοράκου στον Αχελώο και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που παρέμεινε ως το τέλος.
Για τη Γέφυρα Κοράκου στήθηκε από τους Μενέλαο Παπαδημητρίου και Κώστα Γούλα ειδική έκθεση υλικού τεκμηρίωσης της ανακατασκευής της(φωτογραφίες, σχέδια του πολιτικού μηχανικού Κώστα Κωτή και της τοπογράφου Αναστασίας Κουτή, δημοσιεύματα κ.λπ ) που τράβηξαν κυριολεκτικά τους επισκέπτες.
Ιδαίτερη εντύπωση έκανε το πόνημα του Σπύρου Μαντά [ ΤΟΥ ΓΙΟΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ…τραγουδώντας το θρύλο] που πρωτοκυκλοφόρησε αυτή τη μέρα και παρουσιάσθηκε μέρος του με video στην αίθουσα
Ανάμεσα στο πλήθος διακριτικά πέρασαν και παρακολούθησαν τις εργασίες ο δις Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος( θερμός υποστηρικτής της προσπάθειας ανακατασκευής της Γέφυρας Κοράκου- ήταν παρών και στην Ημερίδα των Πηγών Άρτας στις 23.8.2010), ο Αλέκος Κατσίκης του Βασιλείου, αντάρτης της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ υπό τον Καπετάν Διαμαντή, από την Καρυά Αργιθέας που διήλθε τη θρυλική γέφυρα τραυματίας λίγο πριν την ανατίναξή της στις 28 Μαρτίου 1949, ο Δήμαρχος Αργιθέας Χρήστος Καναβός, η Ερμιόνη Βασιλού-Γραμμένου Νομαρχιακή Σύμβουλος Καρδίτσας-πρώην Αντινομάρχης Πολιτισμού, ο Γιάννης Δάλλας, λογοτέχνης και Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Νίκος Μπαλάς Αναπλ. Γενικός Διευθυντής του Τ. Π και Δανείων κι ο Χρήστος Καπερώνης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Άρτας και δημοτικός σύμβουλος κ. Κέφης, ο Κώστας Γκέτσης δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας ΓΝΩΜΗ Άρτας, ο δημοσιογράφος Τάκης Παλαιοδήμος, ο Νώντας Μπλατσής πρώην Νομάρχης, ο σκηνοθέτης Νίκος Παπαθανασίου, ο φωτορεπόρτερ και εκδότης
κ. Νέλλας από την Κοζάνη, ο εκδότης-διευθυντής της Κρητικής Ενημέρωσης Βασίλειος Σχίζας, ο ιστορικός και συγγραφέας Θωμάς Θεολόγης.
Με το κλείσιμο των εργασιών της επιστημονικής εκδήλωσης με τα συμπεράσματα εκδόθηκε για την θρυλική Γέφυρα Κοράκου το παρακάτω ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
[ Σήμερα, 27 Νοεμβρίου 2010, εδώ, στη Στοά του Βιβλίου, όλοι εμείς, Μέλη και Φίλοι του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών(ΚΕΜΕΠΕΓ), επιδοκιμάζουμε το αίτημα και τις όποιες ενέργειες της «Κίνησης» των κατοίκων Αργιθέας Καρδίτσας και Ραδοβυζίων Άρτας που αποσκοπεί στην ανάδειξη τριών σημαντικών μνημείων του τόπου τους.
Λέμε:
Ναι στην ανακατασκευή του γεφυριού του Κοράκου- γιατί πρέπει να αποκατασταθεί συλλογική μνήμη 434 χρόνων.
Ναι στην αναστύλωση της διπλανής Κούλιας – γιατί ένα μνημείο περιλαμβάνει και τον περιβάλλοντα, φυσικό και δομημένο, χώρο, τον αναδεικνύει και αναδεικνύεται από αυτόν.
Ναι στην επανεμφάνιση της επιχωματωμένης Κουτσοκαμάρας και την ανάδειξή της – γιατί η αλυσίδα του πολιτισμού πρέπει να διατηρεί όλους τους κρίκους της.
Όλα τούτα τα δικαιούται ο τόπος. Όσα οι καιροί της διχόνοιας και του μίσους του έκλεψαν, όσα τα χρόνια που επακολούθησαν του στέρησαν, πρέπει να επιστραφούν, να του αποδοθούν, έστω σαν αντιστάθμισμα για το βιασμό που χρόνια τώρα υφίσταται από την εκτροπή του Αχελώου.
Είναι ένα όραμα σε μια δύσκολη εποχή, μα το δίκιο του – πιστεύουμε – όλο και θα συσπειρώνει περισσότερους, για να επακολουθήσει κάποια στιγμή το θαύμα…].
Η Επιστημονική Συνάντηση του ΚΕΜΕΠΕΓ έληξε με το χαμόγελο και την ικανοποίηση ζωγραφισμένα στα πρόσωπα του Προέδρου και του Δ. Σ , των Εισηγητριών-Εισηγητών και του κόσμου που παρευρέθηκε, έδωσαν δε όλοι λόγο τιμής για συνέχιση του αγώνα για την ανάδειξη και διάσωση των Πετρογέφυρων Ελλάδας. Όλα δείχνουν πως η πρωτοβουλία των Μενέλαου Παπαδημητρίου και Κώστα Γραμμένου για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου όλο και αγκαλιάζεται, όλο και προωθείται. Να δούμε αν το όραμά τους το 2014, που συμπληρώνονται 500 χρόνια από το χτίσιμο της θρυλικής Γέφυρας, να έχει στηθεί θα υλοποιηθεί, θα γίνει πραγματικότητα…