Συνάντηση με την Υπ. Περιβάλλοντος είχαν στην Αθήνα ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ και Νομάρχης Καρδίτσας κ Φώτης Αλεξάκος, ο Νομάρχης Μαγνησίας και μέλος της ΠΑΣΕ κ Απόστολος Παπατόλιας και ο Αντινομάρχης Τρικάλων κ Μιχαλάκης Χρήστος. Στη συνάντηση παρευρέθησαν και ο Υφυπουργός κ Θάνος Μωραϊτης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ Ανδρέας Ανδρεαδάκης και ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου καθώς επίσης παρέστησαν χωρίς να έχουν προσκληθεί ο βουλευτής Λάρισας κ Αντώνης Σκυλάκος και ο Δήμαρχος Πινδέων κ Απόστολος Παντέρας.
Στη σύσκεψη είχε προγραμματισθεί να συμμετέχουν οι 4 Θεσσαλοί Νομάρχες, όμως ο Νομάρχης Λάρισας κ Λουκάς Κατσαρός και ο Νομάρχης Τρικάλων κ Ηλίας Βλαχογιάννης δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν λόγω της μετάθεσης της συνάντησης κατά μια ώρα που συνέπεσε με άλλη προγραμματισμένη συνάντησή τους στην Αθήνα που είχαν σα μέλη του ΔΣ της ΕΝΑΕ. (Να σημειώσουμε ότι οι φωτογραφίες της συνάντησης είναι προσφορά του φωτορεπόρτερ κ Βασίλη Κουτρουμάνου, ταμεία του ΔΣ της Ένωσης Φωτορεπόρτερ.)
Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από μια ώρα. Πρώτα απ όλα τέθηκε, από την πλευρά του Προέδρου της ΠΑΣΕ κ Αλεξάκου, στην Υπουργό η επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα της συνέχισης του έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου αφού το έργο έχει εξελιχθεί από αναπτυξιακό σε περιβαλλοντικό και υδροδοτικό, έργο απαραίτητο για να αποφύγει η Θεσσαλία την κλιματική ερημοποίηση και την κοινωνική ερημοποίηση.
Επίσης τέθηκε με έμφαση η αναγκαιότητα για τη συνέχιση της κατασκευής των έργων, να παραμείνει δηλαδή στην ίδια κατεύθυνση με όλες τις κυβερνήσεις της χώρας από το 1981 μέχρι σήμερα.
Ζητήθηκε ακόμα η νομική στήριξη και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, αντίστοιχη με το Υπουργείο Υποδομών, της απόρριψης της αίτησης αναστολής εκτελέσεως του ιδρύματος WWF Hellas.
Τονίσθηκε επίσης η ανάγκη να εκπονηθούν τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής Πηνειού και Αχελώου το ταχύτερο δυνατό σύμφωνα με όσα προβλέπει η οδηγία 60/2000 (διαβούλευση, δημοσιοποίηση κλπ), με την επισήμανση ότι όσον αφορά το τεχνοκρατικό μέρος τα σχέδια αυτά έχουν συνταχθεί και αποτελούν παράρτημα του νόμου 3481/06.
Τέλος προσκλήθηκε η Υπουργός να επισκεφθεί τα έργα το συντομότερο δυνατό για να σχηματίσει ίδια άποψη για την πρόοδο των εργασιών.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παρευρισκομένων και αναπτύχτηκε διάλογος πάνω στα επιχειρήματα και στα αιτήματα που τέθηκαν από την πλευρά της ΠΑΣΕ. Η Υπουργός ανέφερε πως η Κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλισθεί η απαραίτητη ποσότητα νερού για το Θεσσαλικό κάμπο σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης, για τα οποία θα ξεκινήσει άμεσα η προεργασία ώστε σε ένα χρόνο από σήμερα να είναι ολοκληρωμένα.
Τα σχέδια διαχείρισης αυτά θα βοηθήσουν τη χώρα να έχει τεκμηριωμένη άποψη κατά τη συζήτηση των 14 προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που έχουν σταλεί από το ΣτΕ έτσι ώστε να εκδοθεί η τελική απόφαση για τα έργα του Αχελώου.
Η Υπουργός δεσμεύτηκε να επισκεφθεί την περιοχή αρχές Ιανουαρίου. Για το ζήτημα της νομικής υποστήριξης για την απόρριψη της αίτησης αναστολής εκτελέσεως των έργων της WWF Hellas, η Υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει, θέση που δεν ικανοποίησε την ΠΑΣΕ.
Μετά τη συνάντηση με την κα Μπιρμπίλη, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ Θεόδωρο Πάγκαλο στην οποία θα κληθούν και όλοι οι Θεσσαλοί βουλευτές.