Ειδήσεις

Χρ. Κατσαβριά : Eίναι η ώρα να μπει στο ράφι η πολιτική της λιτότητας


Αυτό ήταν το μήνυμα της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ. Χρυσούλας Κατσαβριά – Σιωροπούλου, στην ομιλία της στην εκδήλωση του ελληνοιταλικού συνδέσμου φιλίας και συνεργασίας το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 στο Παυσίλυπο στην Καρδίτσα.

Η κ. Κατσαβριά θυμήθηκε με συγκίνηση τα χρόνια των σπουδών της στην Ιταλία και υπογράμμισε την αισιοδοξία που διέπνεε τις μεταπολεμικές κοινωνίες και τους πολίτες για ένα καλλίτερο μέλλον.

Αναφερόμενη στην κοινή μοίρα των λαών του Μεσογειακού Νότου, είπε χαρακτηριστικά: «Φαίνεται πως είναι προορισμένος να μοιράζεται ανά τους αιώνες, και θάλασσα, και πολιτισμό, και ιστορία και δυσκολίες». 

Με αφορμή την κρίση στο Νότο της Ευρώπης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε με έμφαση: «Η νεοφιλελεύθερη ηγεσία του βορρά και τα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπεί, διακινεί το παραμύθι των 170 εκατομμυρίων που δουλεύουν σαν «μυρμήγκια προνοητικά», μέσα και γύρω από τη Γερμανία, για να τρέφουν τα 180 εκατομμύρια «τζιτζίκια του νότου». Γι αυτό και μας βάζουν τιμωρία επιβάλλοντας αυστηρή δίαιτα και τον όρο να κοιμόμαστε όρθιοι στο ένα πόδι, κλεισμένοι στο δωμάτιο υπηρεσίας. Πρώτοι οι Έλληνες και μετά όλοι οι Μεσογειακοί λαοί δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο υπόλοιπο, στο κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι, εάν πρώτα δεν πάρουμε το μάθημά μας. Αλλά αυτοί οι αυστηροί τιμωροί, θέλουν μονίμως να ξεχνούν. Ξεχνούν ότι τα θεμέλια του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και τον χριστιανισμό, τα έχτισαν οι πρόγονοι των 70 εκατομμυρίων Ελλήνων και Ιταλών». 

Στο σημείο αυτό,  αποδόμησε ένα προς ένα τα Γερμανικά επιχειρήματα σε βάρος των χωρών του νότου και κατήγγειλε την επιλεκτική μνήμη της Μέρκελ και του  Σόϊμπλε οι οποίοι καταστρατηγούν τις συνθήκες της Ε.Ε. καθώς συσσωρεύουν πλεονάσματα πάνω από 14% όταν το ανώτατο όριο είναι 6%, όπως είπε και ο Ιταλός Πρωθυπουργός πριν ένα μήνα. Παραφράζοντας δε  τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, είπε: «Όταν συναντιούνται οι ηγέτες των πλούσιων του βορρά, σπάνια κάνουν κάτι άλλο από το να μετρούν και να ξαναμετρούν τα κέρδη που αποσπούν από το νότο».

Η κ. Κατσαβριά προσδιόρισε το καθήκον του μεσογειακών χωρών, λέγοντας:  «Το  όραμα της Ενωμένης Ευρώπης οφείλουμε εμείς, οι λαοί του νότου, και να το διαφυλάξουμε και να το επαναφέρουμε στην πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας. Το πρώτο βήμα έγινε με την ιστορική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη σημαντική Διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης των Αθηνών, στις 9 Σεπτεμβρίου» και εκτίμησε ότι «με την ενότητα του ελληνικού και του Ιταλικού λαού μπορούμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα και στο νότο και στο σύνολο της Ευρώπης», προκειμένου «να μπεί στο ράφι η πολιτική της λιτότητας».

Ξεχνούν ότι από την Ακαδημία του Πλάτωνα, ο οποίος απέρριπτε από τη Σχολή του ό,ποιον δεν γνώριζε Μαθηματικά, ξεπήδησε ο Αριστοτέλης με τη Λογική και τα άλλα μεγάλα έργα του.  Νομίζουν, ίσως, ότι ξεχάσαμε κι εμείς να σκεφτόμαστε και να μετράμε.

Πλανώνται όμως, πλάνην οικτρά.

Μετράμε λοιπόν και έχουμε, ενδεικτικά και μόνον:

  • Το πλεόνασμα της Γερμανίας είναι περίπου ίσο με το έλλειμμα του Μεσογειακού νότου.
  • Οι Έλληνες εργάζονται 1956 ώρες το χρόνο και οι Ιταλοί 1685 ώρες όταν οι Γερμανοί εργάζονται μόνον 1091.
  • Η Γερμανία είναι 9η στην παγκόσμια κατάταξη της διαφοράς και 1η στην Ευρώπη.
  • Οφείλει ακόμη στην Ελλάδα 164 δις € από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Θυμόμαστε και σκεφτόμαστε, ενδεικτικά και μόνον:

  • Η αυταρχική Γερμανία βύθισε ολόκληρη την Ευρώπη στο σκοτάδι, το θάνατο και την αθλιότητα δύο φορές, για χάρη του άνθρακα και του χάλυβα των βιομηχάνων της. Έφερε τις ΗΠΑ στη γηραιά ήπειρο. Καρπώθηκε τη μερίδα του λέοντος από το Σχέδιο Μάρσαλ.
  • Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόϊμπλε είναι που ερμηνεύουν επιλεκτικά και καταστρατηγούν τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Όπως την απαγόρευση πλεονάσματος πάνω από 6%, όταν αυτοί συσσωρεύουν πάνω από 14%. Και θυμίζω εδώ τη δικαιολογημένη οργή του Ιταλού πρωθυπουργού, του Ματέο Ρέντσι πριν ένα μήνα στην Αθήνα.
  • Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόϊμπλε είναι αυτοί που δυναμιτίζουν την πορεία ενοποίησης της Ευρώπης και υπονομεύουν το κοινό νόμισμα με την άκαμπτη επιμονή στη λιτότητα.

Φίλες και φίλοι,

  • Ναι: είναι αναγκαία η δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.
  • Ναι: η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και η Πολιτική Άμυνας της Ε.Ε πρέπει να πάρει σάρκα και οστά.
  • Ναι: η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου.
  • Ναι: η Ε.Ε. οφείλει να ασκήσει ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.  
  • Ναι: είναι επιτακτικός ο διπλασιασμός των κονδυλίων του «Πακέτου Γιούνκερ», καθώς επίσης και η προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη – μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  • Ναι: είναι ύψιστης σημασίας η αντιμετώπιση της ανεργίας που αφορά κατά κύριο λόγο τη νεολαία της Ευρώπης.
  • Ναι: είναι η ώρα να μπεί στο ράφι η πολιτική της λιτότητας.

 

Νομίζω ότι σε αυτά θα υπερθεμάτιζαν και οι ο Ιταλοί αντιφασίστες της ομάδας Ventotene , ο Altiero Spinelli και ο Ernesto Rossi  οι οποίοι το 1941 εξέδωσαν το «Μανιφέστο για μία ελεύθερη και ενωμένη Ευρώπη» το οποίο περιελάμβανε:

  • την οριστική κατάργηση του εθνικού κράτους και
  • τη συγκρότηση ενός συμπαγούς ομοσπονδιακού κράτους με ευρωπαϊκό στρατό.

Θυμόμαστε βέβαια τον  Altiero Spinelli την δεκαετία του ’80, πρώτα υπεύθυνο Επίτροπο για την βιομηχανική πολιτική και ύστερα Ευρωβουλευτή – να προσπαθεί στην κατεύθυνση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, να λέει: “Τότε, τα σκοτεινά χρόνια, μαχόμασταν και κινδυνεύαμε και ονειρευόμαστε. Τώρα, μόνον προσπαθούμε να ονειρευτούμε”.

Από τότε, τα πράγματα μάλλον έγιναν δυσκολότερα.

Αλλά θεωρώ ότι είναι χρέος μας να επιμείνουμε ακόμη πιο σθεναρά στην κατεύθυνση της Ευρώπης των λαών.

Στον ίδιο δρόμο, αναμφίβολα  κινείται και η πολύπλευρη ενδυνάμωση της ελληνο-ιταλικής φιλίας και συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Η πολύτιμη πρωτοβουλία της ΟΕΚΑΙ (Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας) για την καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, αποτελεί μια εξαιρετική βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχτεί η ελληνική ομογένεια της Ιταλίας και οι αναρίθμητοι Ιταλοί φιλέλληνες. Ήμουν παρούσα, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, στις λαμπρές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Έλληνες της Ιταλίας τον περασμένο  Μάϊο. Και θέλω κι από αυτό το βήμα να τους συγχαρώ για μια ακόμη φορά δια μέσου της Προέδρου κ. Όλγας Νάση που είναι εδώ μαζί μας απόψε.

 Γνωρίζετε καλά ότι η πρωτοβουλία της ΟΕΚΑΙ έχει βρεί μιμητές σε όλο τον απόδημο ελληνισμό. Και χαίρομαι να σας διαβεβαιώσω ότι σύντομα  θα έλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικό νομοθέτημα προς ψήφιση. 

Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις και επεξεργασίες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Εσωτερικών για την ικανοποίηση των διοικητικών και εκπαιδευτικών αναγκών των Ελλήνων του εξωτερικού, φυσικά και της Ιταλίας.

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι.

 

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά, κάθε καλό.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δεκαήμερο προσφορών στα εμπορικά της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα