Ειδήσεις

Χρ. Κατσαβριά : Το ΕΚΒ Καρδίτσας μπορεί να υποστηρίξει την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης


Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση  πού κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά  με θέμα την «τον ορισμό του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Καρδίτσας ως τον φορέα που θα υποστηρίξει την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης».

Η κ. Κατσαβριά υπογράμμισε ότι «Η εισαγωγή της καλλιέργειας της Κλωστικής Κάνναβης στην Ελλάδα μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει μια νέα προοπτική για την ελληνική γεωργία καθώς πρόκειται για μια  κερδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια που  βρίσκει πλήθος βιομηχανικών εφαρμογών. Η καλλιέργεια αυτή αφενός,   είναι σχετικά εύκολη καθώς οι εδαφικές και κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και απαιτεί λιγότερους πόρους σε νερό και λιπάσματα σε σύγκριση, για παράδειγμα με άλλες ποτιστικές καλλιέργειες. Αφετέρου η  κάνναβη θα μπορούσε να στηρίξει μια αλυσίδα δραστηριοτήτων με προφανείς θετικές επιδράσεις στην απασχόληση και το εισόδημα των αγροτών που θα το καλλιεργήσουν».

Η βουλευτής πρόσθεσε επίσης ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε στις 6 Απριλίου για να ρυθμίσει την καλλιέργεια κάνναβης, είναι αποτέλεσμα μιας δύσκολης προσπάθειας από την πλευρά της κυβέρνησης να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο γύρω από το παρεξηγημένο φυτό της κάνναβης και χαρακτήρισε ως ορθό τον ορισμό του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο οποίος θα έχει την ευθύνη της δημιουργίας οδηγού καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης και της   αξιολόγησης των ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης. Στο σημείο αυτό η κ.  Κατσαβριά ανέδειξε το  Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος Καρδίτσας, το οποίο αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, είναι διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ και ασχολείται με επάρκεια και επιτυχία ως προς την αξιολόγηση της παραγωγής και  της  ποιότητας του βαμβακιού. Τόνισε μάλιστα ότι  «το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος είναι ο μόνος φορέας που διαθέτει  την υποδομή, την τεχνογνωσία και τα στελέχη να κάνει το ίδιο και με την κλωστική κάνναβη».

Η κ. Κατσαβριά ζήτησε από τον Υπουργό να αναθέσει στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος Καρδίτσας την υποστήριξη της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης και έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του Κέντρου με «τη συμπλήρωση του εξοπλισμού του για τη μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ινών κλωστικής κάνναβης, την πρόσληψη τριών εξειδικευμένων επιστημόνων και την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εκπόνηση ερευνών και την εφαρμογή προγραμμάτων πειραματικής καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης,  ώστε να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας στη χώρα».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου απαντώντας, ανέφερε ότι μόλις 4 νομοί (Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία, Εύβοια, Χανιά)  έχουν ξεκινήσει την καλλιέργεια κάνναβης η οποία  πάει πολύ καλά. «Συνεπώς πιστεύουμε ότι θα αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες γαίες.  Χρειάζεται τεχνογνωσία για τον έλεγχο των ινών και την αποθήκευση της συγκομιδής και θεωρώ το αίτημά σας για το Κέντρο  Βάμβακος εύλογο και θα εξεταστεί». Ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε, ότι «Δεν θα αναθέσω εγώ  και  δεν μπορώ να εγγυηθώ αυτή τη στιγμή 100% για την ανάθεση. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η αρμόδια αρχή που μπορεί να αναθέσει στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος την υποστήριξη της καλλιέργειας κάνναβης καθώς αυτό συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις».

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι με 33 συλλήψεις
Επόμενο άρθρο Κερδοφόρο το 2015 για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας