Ειδήσεις

Χρ. Κατσαβριά : Συνάντηση για την αναβάθμιση του επαγγελματικού προσανατολισμού


Με πρωτοβουλία της Βουλευτή Καρδίτσας κ. Χ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου, μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας, με παράγοντες του Υπουργείου και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Στελεχών/Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από την κ. Κατσαβριά, ο κ. Παναγιώτης Κατσαρός, Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού κ. Φίλη, ο κ. Σταύρος Μποφιλάτος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ε. Μυργιώτη, υπεύθυνη ΣΕΠ στο ΚΕΣΥΠ Καρδίτσας και η γραμματέας,  κ. Μ. Σαρακίνου, υπεύθυνη ΣΕΠ στο ΚΕΣΥΠ Λευκού Πύργου.

Ο Υπουργός, κ. Φίλης χαιρέτησε τη συνάντηση, για την οποία ήταν ενήμερος και δήλωσε τις θετικές του προθέσεις για το αντικείμενο της συζήτησης που ήταν η ενίσχυση, η πορεία, η σταθεροποίηση και η αναβάθμιση του θεσμού «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Συμβουλευτική» στις βαθμίδες της εκπαίδευσης, Α/θμιας  και κυρίως επέκτασής του σε όλη τη Δ/θμια Εκπαίδευση.

Η κ. Κατσαβριά αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην προετοιμασία των μαθητών/τριών, με τη συνεχή επιδίωξη ανανέωσης και εμπλουτισμού γνώσεων και δεξιοτήτων που  σχετίζονται με την επαγγελματική ανάπτυξη και ωρίμανση τους.

Προϋπόθεση όλων αυτών είναι η  αναβάθμιση του θεσμού, η εκδίπλωση της όλης δυναμικής του, η αναγνώριση του παιδαγωγικού κεφαλαίου που μπορεί να αποδώσει, μέσα από υποστηρικτικές υπηρεσίες στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού.

Σήμερα, δυστυχώς, αυτός ο θεσμός υπολειτουργεί, τα στελέχη των ΚΕ.ΣΥ.Π. αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες στην επιτέλεση του έργου τους από ελλείψεις πόρων σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, νομοθετικών – διοικητικών ρυθμίσεων και υλικοτεχνικής υποδομής.

Η βουλευτής υποστήριξε τις προτάσεις και θέσεις του συλλόγου για  ενίσχυση του θεσμού και των δομών ΣΕΠ ως κοινωνικά υποστηρικτικά δίκτυα, στα οποία να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές/τριες του δημόσιου σχολείου.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα. Τα στελέχη του Υπουργείου που γνώριζαν καλά το θέμα, άκουσαν με ιδιαίτερη  προσοχή την τοποθέτηση της Βουλευτή και συμφώνησαν με τις προτάσεις του Συλλόγου για αναβάθμιση και ενίσχυση του θεσμού και των δομών ΣΕΠ , με  την ύπαρξη ενός διακριτού θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ουσιαστικότερη οργάνωσή του, την ύπαρξη κανονιστικών διατάξεων με σαφή προσδιορισμό καθηκόντων και δράσεων.

Στο θέμα της πορείας και λειτουργίας των ΚΕΣΥΠ το Υπουργείο διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Στελεχών/Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει  αρνητική διάθεση αλλά  οι προθέσεις του Υπουργείου  είναι να συνεχίσουν οι δομές τη λειτουργία τους ενισχυμένες . Επίσης, συμφώνησαν για την αναγκαιότητα της επιμόρφωσης των στελεχών, της  παραγωγής υποστηρικτικού υλικού, εργαλείων και γενικότερα της υποστήριξης του έργου των ΚΕΣΥΠ από φορείς και υπηρεσίες.

 

Χρυσούλα Κατσαβριά –Σιωροπούλου

Βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Ρούχα και παιχνίδια πρόσφερε ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Καραγκούνα