Ειδήσεις

Χρ. Κατσαβριά : Προοπτική για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ Καρδίτσας


Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση  πού κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, η βουλευτής Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά  με θέμα «Προοπτική για την αποτελεσματικότερη λειτουργία  του ΚΕΦΙΑΠ Καρδίτσας».

Την ερώτηση απήντησε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Η κ. Κατσαβριά αναφέρθηκε στην υπολειτουργία του Κέντρου  Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ)  Καρδίτσας, που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άτομα με αναπηρία και αποτελεί από το 2011 δομή  του νοσοκομείου Καρδίτσας. Η βουλευτής επεσήμανε ότι το ΚΕΦΙΑΠ δεν αξιοποιήθηκε πλήρως τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να παρουσιάζει κτιριακά και μηχανολογικά προβλήματα, παράλληλα όμως να διαθέτει αξιόλογο αλλά ανεκμετάλλευτο εξοπλισμό. Συγχρόνως  τόνισε ότι η διαδικασία εκτέλεσης και αποζημίωσης των πράξεων ειδικής αγωγής του ΕΟΠΥΥ για τους επισκέπτες  του ΚΕΦΙΑΠ είναι γραφειοκρατική και τους απομακρύνει από το Κέντρο  .Στη συνέχεια η κ. Κατσαβριά αναφέρθηκε στη δυνατότητα διασύνδεσης όλων των δομών υγείας και πρόνοιας του νομού ,με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα διευκόλυνε ουσιαστικά τον συντονισμό των δράσεων τους και την εν γένει παροχή των υπηρεσιών τους.

Στην ερώτηση της σε ποιες  ενέργειες προτίθεται να προβεί το  Υπουργείο για την πλήρη και αποτελεσματική  λειτουργία της δομής όχι μόνο της Καρδίτσας αλλά και των άλλων τριανταένα ΚΕΦΙΑΠ της χώρας  ,ο αναπληρωτής Υπουργός απήντησε, ότι η λειτουργία των ΚΕΦΙΑΠ απασχόλησε το Υπουργείο το τελευταίο διάστημα αφού η κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να προβεί σε μέτρα για την ανασυγκρότηση ενός διαλυμένου συστήματος υγείας προβαίνοντας σε 1200 προσλήψεις επικουρικών από τον προηγούμενο Οκτώβριο έως τον Μάρτιο προκειμένου να λειτουργήσουν οι κύριες  δομές υγείας. Συμφώνησε με τη βουλευτή πως τα ΚΕΦΙΑΠ υπολειτουργούν, τόνισε δε ότι δημιουργήθηκαν δομές πανάκριβες για να κερδίσουν «μίζες» οι επιτήδειοι και αφέθηκαν στην μοίρα τους εντασσόμενες στα νοσοκομεία. Ο κ. Πολάκης διαβεβαίωσε  ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει με την τρίτη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού, στη μαζική και ταξινομημένη πρόσληψη στελεχών ειδικά για τα ΚΕΦΙΑΠ (φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ) ώστε να ενισχυθούν  όσα κέντρα υπολειτουργούν και να ενεργοποιηθούν  όσα δεν λειτουργούν. Παράλληλα το Υπουργείο  θα ενισχύσει οικονομικά ,με ειδικούς κωδικούς, τα νοσοκομεία στα οποία έχουν ενταχθεί  ΚΕΦΙΑΠ.

Ο αναπληρωτής Υπουργός στη συνέχεια ανακοίνωσε την αλλαγή του καθεστώτος των παροχών έτσι ώστε οι συμβάσεις των νοσοκομείων να καλύπτουν και τις δομές που ανήκουν σ’ αυτά , καταπολεμώντας έτσι την γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι. Τέλος σημείωσε ότι  προβεβλημένος στόχος του Υπουργείου είναι η κάλυψη στο σύνολο της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης όλων των ανασφάλιστων και προς την κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο θα αποστείλει διευκρινιστικές εγκυκλίους στις αρμόδιες υπηρεσίες

 

 

Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑΝ. Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Απόψεις και ευχαριστίες της Οργανωτικής Επιτροπής της 16ης Οικολογικής Γιορτής