Ειδήσεις

Χρ. Κατσαβριά : Απλή Αναλογική για να έχει ίση ισχύ και αξία η ψήφος του πολίτη


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.  Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου τοποθετήθηκε στη Βουλή υπέρ της απλής αναλογικής και της ψήφου στα 17. Η κ. Κατσαβριά κατηγόρησε τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για την εμμονή τους σε καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα με στόχο  την υφαρπαγή της κυβερνητικής εξουσίας καθώς και για ουσιαστική σύμπλευση με τη Χρυσή Αυγή. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Η εμμονή τους εναντίον της απλής αναλογικής έχει  άμεση σχέση με την αναπαραγωγή των πολιτικών τζακιών, με την οικογενειοκρατία στην πολιτική ζωή, με τη νομή της εξουσίας από κλειστά κυκλώματα συμφερόντων, με την αδιαφανή και  μεροληπτική διαχείριση  του δημοσίου χρήματος και με την αποστολή του λογαριασμού τελικά στον πολίτη».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε το επιχείρημα περί κυβερνησιμόητας υπογραμμίζοντας ότι: «Οι κοινοβουλευτικά ισχυρές κυβερνήσεις του παρελθόντος είναι αυτές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία, την οικονομία στην ύφεση, την παραγωγική βάση στην απαξίωση, το κοινωνικό κράτος στο μαρασμό και τους πολίτες στην ανεργία, τη φτώχια και την απελπισία. Βεβαίως, χρεοκόπησαν οικονομικά και πολιτικά, ακόμη και τα ίδια τα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος,  αλλά αυτό δεν ενοχλεί τις ηγεσίες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Αλλά γιατί να τις ενοχλεί αφού οι φίλοι τους  που πλούτιζαν ασύδοτα πριν από την κρίση συνέχισαν να πλουτίζουν και στη διάρκεια της κρίσης; Όπως φυσικά δεν υπάρχει λόγος να ενοχλούνται αφού ως επαγγελματίες της πολιτικής υποστήριξης των μεγάλων συμφερόντων θα έχουν πάντα δουλειά, είτε στη Βουλή, είτε στο κράτος, είτε στα ΜΜΕ, είτε σε άλλα «ευαγή» δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα. Τα κόμματα της εκσυγχρονισμένης διαπλοκής και της διαφθοράς, το πολιτικό σύστημα της εξάρτησης και της SIEMENS, οι οπαδοί του Παπασταύρου, του Σκλαβούνη, του Τσουκάτου και του Χριστοφοράκου, θέλουν την κοινωνία στον περίβολο της εκκλησίας και τον εαυτό τους μόνιμα εγκατεστημένο στο ιερό, στο άβατο της εξουσίας. Γι αυτό και έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν από την πρωτοβουλία για τη θέσπιση της απλής αναλογικής».

Η κ. Κατσαβριά σημείωσε με έμφαση ότι με την απλή αναλογική «Επιχειρούμε την πλήρη αποκατάσταση της ισότητας, της ισχύος και της αξίας της ψήφου του πολίτη. Αντιστρέφουμε τη σημερινή πορεία που θέλει τον πολίτη απλό ψηφοφόρο, να εξαντλεί το δικαίωμα της συμμετοχής με μια ψήφο στην κάλπη και μετά να μπαίνει στο περιθώριο και να μεταμορφώνεται σε παθητικό και πειθήνιο εκτελεστή των επιθυμιών των ελίτ»  και προσδιόρισε τους όρους για την εφαρμογή της, λέγοντας ότι: «Η ωριμότητα της λαϊκής βούλησης είναι η μόνη ικανή για να εκφράσει με πλουραλισμό και αξιοπιστία τη λαϊκή κυριαρχία και να αναθέσει τη λαϊκή εντολή σε εκείνους που θεωρεί κατάλληλους για τη διεύθυνση των πολιτικών υποθέσεων. Από την άλλη, η ωριμότητα των κομμάτων είναι η αναγκαία προϋπόθεση  για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διακυβέρνησης που θα εξισορροπεί τις ακραίες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις, θα υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και θα σέβεται τους κανόνες της δημοκρατικής και της θεσμικής λειτουργίας. Αυτή η ωριμότητα των κομμάτων είναι το κυρίως ζητούμενο. Όμως γι’ αυτό απαιτείται τα σημερινά κόμματα να μετατραπούν από κόμματα των αρχηγών ή κόμματα των καναλιών, σε κόμματα των μελών τους, δηλαδή των πολιτών. Νομίζω ότι είναι πια καιρός, ίσως και με την ευκαιρία της προωθούμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, να ανοίξει η συζήτηση για την καθιέρωση της δημοκρατικής λειτουργίας όλων των κομμάτων. Για την εξασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης των μελών τους, τη συλλογική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, την άσκηση δημοκρατικού ελέγχου των κομματικών οργάνων και της ηγεσίας, την έγκριση ή την απόρριψη των θέσεων, του πολιτικού προσανατολισμού, του κυβερνητικού προγράμματος, του απολογισμού των πεπραγμένων, της επιλογής των συμμαχιών».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια τέτοια προσέγγιση θα καταστήσει τον πολιτικό λόγο αξιόπιστο, αντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προϊόν επεξεργασίας στο προσκήνιο και όχι στα άδυτα σκοτεινών κέντρων. Ιδιαίτερα τώρα, τρία χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές,  που η χώρα ξαναβρίσκει το δρόμο της και οι πολίτες ανακτούν σταδιακά τα δικαιώματα και την αισιοδοξία τους.

Η κ. Κατσαβριά έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ, με θεσμική συνέπεια και σταθερό δημοκρατικό προσανατολισμό, αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Η απλή αναλογική και η ψήφος στα 17  αποτελούν το αναγκαίο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση και ταυτόχρονα στοιχειώδη υποχρέωση προς όλους εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα, τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική απελευθέρωση».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Κώστα Τσιάρα στη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας για το μεταναστευτικό
Επόμενο άρθρο Ε65 : Προχωρούν τα έργα και οι πληρωμές Δημοσίου