Ειδήσεις

Χρόνος ρεκόρ για την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων-χωρίς προκαταβολή η αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου


Με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ Κ. Νικόλαου Δούκα, δημάρχων, εκπροσώπων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων και υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε Καρδίτσας με θέμα τις αποζημιώσεις στον πρωτογενή τομέα.

Στην εισήγησή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αφού αναφέρθηκε στην ένταση και την έκταση των καιρικών φαινομένων, τόνισε ότι η αντίδραση της Π.Ε Καρδίτσας ήταν άμεση. Ο Κ. Νούσιος επεσήμανε χαρακτηριστικά: ‘’ Θα θρηνούσαμε θύματα, αν από την πρώτη στιγμή δεν είμασταν εκεί που έπρεπε και αν δεν κάναμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνταν. Από την πρώτη ώρα όλα τα μηχανήματα  της Π.Ε Καρδίτσας  επιχειρούσαν σε όλα τα χωριά του νομού και  μέχρι σήμερα έχουμε αποκαταστήσει – έστω και προσωρινά – την κυκλοφορία. Επίσης έχουμε καταγράψει όλες τις ζημιές στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητάς μας. Και επιπλέον έχουμε ήδη έτοιμο το ειδικό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, ύψους 270 εκ. ευρώ, για δρόμους, γέφυρες και αντιπλημμυρικά έργα. Συγκροτήσαμε συνεργεία για την παραλαβή των αιτήσεων από τις πληγείσες επιχειρήσεις. Δείξαμε και το κοινωνικό μας πρόσωπο μοιράζοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες. Η Π.Ε Καρδίτσας στέκεται δίπλα και στους αγρότες. Συμπλέουμε με τον Περιφερειάρχη, τον κ. Κώστα Αγοραστό και ζητάμε: α) να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση του Πρωθυπουργού να χρηματοδοτηθούν οι αποζημιώσεις από το αποθεματικό κεφάλαιο της χώρας β) να υπερβεί ο ΕΛΓΑ τα στενά όρια που ορίζουν οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και που ετησίως προβλέπονται στα 16 εκ. ευρώ και γ) να μην απαιτούνται εκτιμητικά τέλη για αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν ζημιές. Το στοίχημα όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει , είναι η ταχύτητα και στην καταγραφή των ζημιών και στην καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων’’.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αφού ευχαρίστησε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη τόνισε χαρακτηριστικά: ‘’ Η ζημιά είναι στα όρια του τραγικού. Ουσιαστικά υπάρχουν τρεις κατηγορίες, στις οποίες εντάσσονται οι ζημιές. Η πρώτη που αφορά αποκλειστικά τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, η δεύτερη για ζημιές που αποζημιώνονται από τα ΠΣΕΑ και η τρίτη που αφορά αγροτικά εργαλεία και εξοπλισμό, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο τρόπος αποζημίωσης. Στην Καρδίτσα υπάρχουν 200.000 στρέμματα που η ζημιά ανέρχεται στο 100%, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 8.000 αιτήσεις από πληγέντες. Εκτιμούμε ότι η καταγραφή θα ολοκληρωθεί σε 3-4 μήνες – χρόνος ρεκόρ- για τον ΕΛΓΑ, ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή της προκαταβολής των αποζημιώσεων, σύμφωνα πάντα με τον Κανονισμό του Οργανισμού. Για το ζωικό κεφάλαιο δεν θα υπάρξει προκαταβολή, αλλά εφάπαξ αποζημίωση’’.

Ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη μέρα ζήτησε ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ρεαλισμό για να μην σβήσει η Καρδίτσα από το χάρτη ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης.

Για άμεση και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων έκανε λόγο ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος και για γενναία χρηματοδότηση των αγροτών χωρίς διακρίσεις ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου. Τέλος μέριμνα για τη χαμένη γη, λόγω της αλλαγής της διαμόρφωσης του εδάφους , ζήτησε ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων , αφού εξέφρασαν την αντίθεση τους με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ζήτησαν διευκρινίσεις από τον κ. Δούκα, για το ύψος και τον τρόπο της αποζημίωσης τόσο της παραγωγής όσο και του εξοπλισμού τους, τονίζοντας ότι μόνο με άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις θα μπορέσει ο αγροτικός κόσμος να ξανασταθεί  στα πόδια του.

Τέλος στον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ τέθηκαν και ζητήματα όπως η καταστροφή του δικτύου των ΤΟΕΒ, η αποζημίωση των μελισσοκόμων και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών από το Παν/μιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Κοροναϊός: Συναγερμός σε γηροκομείο στην Καρδίτσα με 4 κρούσματα