Χρονικό και εντυπώσεις από εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας στο Ν. Ιωαννίνων


Στιγμές αξέχαστες και μοναδικές ανάμεσα σε έργα ανθρώπινης δημιουργίας ανυπέρβλητου κάλλους αλλά και ανάμεσα στην ανοιξιάτικη ελληνική φύση, προσαρμοσμένη στις ποικίλες εναλλαγές του τοπίου, του ορεινού όγκου και της πέτρας έζησαν 51 μαθητές της Α’ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Καρδίτσας  μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους Βλαχοθανάση Ευαγγελία, Καρκαλέτσο Χρήστο και Λούκα Ηλία, στα πλαίσια τριών περιβαλλοντικών προγραμμάτων με τίτλους: 1) Παραδοσιακοί Οικισμοί και 2) Εθνικός Δρυμός Βίκου Αώου και 3) Το νερό  – το ποτάμι.
1Η ΗΜΕΡΑ (29/03/2012):   Μέσω της Εγνατίας Οδού φθάσαμε στο Μέτσοβο. Ξεκινώντας από την πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο, επισκεφτήκαμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τα μοναδικά ξυλόγλυπτα, το αρχοντικό Τοσίτσα (μουσείο λαϊκής τέχνης) και την πινακοθήκη του Ε. Αβέρωφ (με πίνακες και γλυπτά των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών). Αφιχθήκαμε στα Γιάννενα νωρίς το μεσημέρι και επισκεφτήκαμε το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Π. Βρέλλη. Το απόγευμα μεταβήκαμε με το καραβάκι στο σπίτι του ΑΛΗ ΠΑΣΑ στο νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας καθώς και στο κρυφό σχολειό.
2Η ΗΜΕΡΑ (30/03/2012):  Καθ’ οδόν για την Κόνιτσα επισκεφθήκαμε το πολεμικό Μουσείο στο ΚΑΛΠΑΚΙ όπου παρακολουθήσαμε με οπτικοακουστικά μέσα τη στρατηγική της μάχης των Ελλήνων κατά των Ιταλών. Στη συνέχεια στον Ποταμό Βοϊδομάτη στην αρχή του φαραγγιού του Βίκου, περπατήσαμε με την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Κόνιτσας στο μονοπάτι ‘ερμηνείας του τοπίου’  παρατηρώντας τα διάφορα επίπεδα διάβρωσης του εδάφους που προκάλεσε με την πάροδο των αιώνων το ποτάμι. Ο Βοϊδομάτης  χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Επόμενος σταθμός η Κόνιτσα όπου περιηγηθήκαμε στα καλντερίμια της, στην πλακόστρωτη πλατεία με τα αρχοντικά της και θαυμάσαμε το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Αώου ποταμού με το χαρακτηριστικό καμπανάκι στο στόμιο όπου αρχίζει το φαράγγι του Βίκου. Επόμενος σταθμός το Μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης (Χτίστηκε το 670 μ.Χ., και σκεπάστηκε από μολυβένιες πλάκες). Τελευταία επίσκεψη το χωριό Μονοδέντρι στα Ζαγοροχώρια όπου περπατήσαμε μέχρι το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής και θαυμάσαμε από ψηλά το φαράγγι του Βίκου, το βαθύτερο του κόσμου (Guinness 1997).
3η ΗΜΕΡΑ (31/03/2012): Η επόμενη μέρα μας επιφύλασσε τη γνωριμία μας με τον ιερό χώρο της Αρχαίας Δωδώνης. Οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη του μαντείου της Δωδώνης ως λατρευτικού χώρου τοποθετείται περί το 2.600 π.Χ. Είναι το αρχαιότερο μαντείο που συναντάται στον Ελληνικό χώρο. Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Τα  εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου των Ιωαννίνων που επισκεφτήκαμε στη συνέχεια καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ήπειρο, κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή πριν από 250.000 χρόνια, έως και τη δύση της όψιμης αρχαιότητας κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.  Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας  επισκεφτήκαμε το Κάστρο των Ιωαννίνων που αποτελεί το σημείο αναφοράς της πόλης και είναι από τα πιο παλιά κάστρα που σώζονται σήμερα στην Ελλάδα.  Κατά την επιστροφή μας, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων που δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα όπου σταματήσαμε  πριν φθάσουμε στην πόλη μας με περισσότερη γνώση και εμπειρίες, αλλά και γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις.

Προηγούμενο άρθρο Κατήγγειλε τους συνεταιριστές των Τρικάλων για το θέμα της ΤΡΙΚΚΗ - Η ομάδα Γιαννάκου
Επόμενο άρθρο Τα κάλαντα στον Αντιπεριφερειάρχη από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού