Χρηματοδότηση προγράμματος αύξησης χιονόπτωσης ή βροχόπτωσης


Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα, τα κόμματα της Βουλής, τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τους βουλευτές του Νομού και τον Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γκούπα, απέστειλε ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος προκειμένου να χρηματοδοτηθεί πρόγραμμα αύξησης της χιονόπτωσης ή βροχόπτωσης στους ταμιευτήρες της Λίμνης Πλαστήρα και Σμοκόβου. Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Είναι γνωστό το έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας στην Θεσσαλική λεκάνη. Είναι επίσης γνωστό ότι η τελευταία διετία, ιστορικά αποδεικνύεται η χειρότερη της τελευταίας 50ετίας από πλευράς βροχοπτώσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική οικονομία της περιοχής.

Εάν συνεχιστεί αυτό το ακραίο καιρικό φαινόμενο θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις για το οικοσύστημα της Θεσσαλίας, με σημαντική αρνητική επίπτωση και στο εισόδημα των αγροτών. Οι επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες – σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών – αναμένεται να διατηρηθούν σε ανάλογα επίπεδα και τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια.

Τα υδατικά αποθέματα των λιμνών της περιοχής βρίσκονται ήδη στο κόκκινο και απαιτείται δραστική και καίρια αντιμετώπιση του προβλήματος, αναζητώντας άμεσες λύσεις που θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των ταμιευτήρων Πλαστήρα και Σμοκόβου, έτσι ώστε αυτοί να αξιοποιηθούν για την άρδευση του κάμπου και όχι μόνο (ανάλογο πρόβλημα εμφανίζεται και στην ύδρευση με την οσμή του νερού).

Μια βασική παράμετρος, που μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή, είναι η τεχνητή αλλαγή των καιρικών συνθηκών στην περιοχή με σκοπό την αύξηση των βροχοπτώσεων ή της χιονόπτωσης. Πρέπει να φροντίζουμε δηλαδή ώστε το διαθέσιμο νερό της ατμόσφαιρας να πέφτει εκεί που από πριν έχουμε επιλέξει (π.χ. αύξηση απορροής σε αποθηκευτικές δεξαμενές του εδάφους), ώστε να το διαχειριστούμε αργότερα.

Για το σκοπό αυτό απαιτείται να εφαρμοσθούν μέθοδοι ανάλογες των αντιχαλαζικών προγραμμάτων, (βομβαρδισμός σύννεφων με ιωδιούχο άργυρο) τα οποία με τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούν να μεγαλώσουν τα ύψη βροχής ή χιονόπτωσης στις λεκάνες απορροής των ταμιευτήρων κατά τους χειμερινούς μήνες, ώστε να αυξηθούν τα υδατικά αποθέματα για να μπορούμε να τα διαχειριστούμε την θερινή περίοδο.

Εκτιμούμε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία του ΕΛ.ΓΑ.  (αντιχαλαζικό πρόγραμμα) και της ΕΥΔΑΠ (πρόγραμμα αύξησης βροχόπτωσης), αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την εφαρμογή της εν λόγω μεθόδου και στην περιοχή μας την τρέχουσα φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, με σκοπό να αντιμετωπισθεί η σημαντική πιθανότητα της περαιτέρω επιδείνωσης της λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια.

Με εκτίμηση

Φ. ΑΛΕΞΑΚΟΣ

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή του Δήμου ως Εταίρου στο Ενεργειακό Κέντρο Δυτ. Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά