Χαμένα 800.000 στρέμματα από τη μη υλοποίηση έργων ταμίευσης


Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για το θεσσαλικό κάμπο από τη μη εκτροπή του Αχελώου και άλλων έργων.

«Χωρίς την εκτροπή του ποταμού Αχελώου και χωρίς κανένα νέο έργο ταμίευσης στη Θεσσαλία, για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση των υπόγειων υδροφορέων, θα πρέπει οι αρδευόμενες εκτάσεις να μειωθούν κατά 800 χιλιάδες στρέμματα περίπου». Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου του φράγματος Πύλης προχωρώντας σε διαπιστώσεις χωρίς το έργο της εκτροπής του Αχελώου.
 

Θα συνεχιστεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση…
 

Πιο αναλυτικά στην παραπάνω μελέτη τονίζονται τα παρακάτω σημαντικά και ενδιαφέροντα για το μέλλον των καλλιεργειών στο θεσσαλικό κάμπο:


«Συμπεραίνοντας για την περίπτωση της μη – εκτροπής του Αχελώου, η συνέχιση του ίδιου καθεστώτος άρδευσης στη Θεσσαλική πεδιάδα θα οδηγήσει σε σοβαρή περαιτέρω μείωση της στάθμης των υπόγειων υδροφορέων και επιτάχυνση της εισόδου της θάλασσας στους πλησιέστερους υδροφορείς. Επίσης η περιβαλλοντική υποβάθμιση του π. Πηνειού θα εξακολουθεί καθόσον η μείωση των διερχόμενων παροχών θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των συγκεντρώσεων των ρυπαντών. Χωρίς την εκτροπή του π. Αχελώου και χωρίς κανένα νέο έργο ταμίευσης στη Θεσσαλία, για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση των υπόγειων υδροφορέων, θα πρέπει οι αρδευόμενες εκτάσεις να μειωθούν κατά 800 χιλιάδες στρέμματα περίπου. Με υλοποίηση όλων των εξεταζόμενων έργων ταμίευσης της Θεσσαλίας και με μείωση των αρδευτικών αναγκών σε 450 ιτι3/στρέμμα, για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση των υπόγειων υδροφορέων, θα πρέπει οι αρδευόμενες εκτάσεις να μειωθούν κατά 450 χιλιάδες στρέμματα περίπου».
 

Περισσότερα έργα ταμίευσης
 

Ακόμα στη μελέτη αναφέρεται πως όσο περισσότερα έργα ταμίευσης στη Θεσσαλία κατασκευαστούν τόσο μικρότερος είναι ο όγκος απόληψης από τα μόνιμα αποθέματα, για να διευκρινιστεί:

«Ο αριθμός μηνών που δεν καλύπτεται η περιβαλλοντική παροχή στα Τέμπη κυμαίνεται από 66 έως 77 μήνες. Αντίστοιχα, με κατανάλωση 587 m3/στρέμμα οι ετήσιες απολήψεις από τα μόνιμα υπόγεια αποθέματα κυμαίνονται από 360 έως 500 *106 m3 περίπου ανάλογα με τα έργα που θα υλοποιηθούν. Αντίστοιχα, όσο περισσότερα έργα ταμίευσης στη Θεσσαλία κατασκευαστούν, τόσο μικρότερος είναι ο όγκος απόληψης από τα μόνιμα αποθέματα. Ο αριθμός μηνών που δεν καλύπτεται η περιβαλλοντική παροχή στα Τέμπη κυμαίνεται από 71 έως 77 μήνες.
Με την εκτροπή από τον ποταμό Αχελώο έως 600 εκατ. Κυβικά μέτρα ετησίως διαπιστώνει η παραπάνω μελέτη, και τη ανάπτυξη αρδευτικών δικτύων επιτυγχάνεται η τήρηση της περιβαλλοντικής παροχής στον ποταμό Πηνειό και αποφεύγεται η άντληση των μόνιμων αποθεμάτων των υπογείων. Επίσης τονίζεται πως οι αρδευτικές εκτάσεις στη Θεσσαλία για τις οποίες θα πρέπει να κατασκευαστούν αρδευτικά δίκτυα από επιφανειακές πηγές υδροληψίας κυμαίνονται από 770 έως 1080 χιλιάδες στρέμματα.

Προηγούμενο άρθρο Συμβολή των Πλαστήρα & Καραμανλή στη δημιουργία της λίμνης Ταυρωπού
Επόμενο άρθρο Διεκδίκηση αποζημιώσεων για την πληγείσα αγροτική παραγωγή